Reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) au fost prezenţi joi, 3 decembrie, la Colegiul Naţional Roman-Vodă, pentru a vorbi elevilor despre oportunitatea unei cariere în cadrul instituţiei.
Campania are ca obiectiv promovarea culturii de securitate şi modalităţi de a accesa o carieră în instituţie, cu această ocazie reprezentanţii SRI împărtăşind aspecte din universul serviciilor de informaţii. Pe parcursul a 50 de minute, o echipă de ofiţeri SRI a prezentat, în sesiuni interactive, activităţile din domeniul securităţii în care SRI are un rol important, ameninţările cu care ţara noastră, alături de alte state ale lumii, se confruntă, valorile SRI şi cum pot tinerii să urmeze o carieră în cadrul instituţiei.
Elevii romanvodişti au aflat ce le oferă Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, acea instituţie militară de învăţământ superior care formează ofiţeri de informaţii, pe parcursul a trei ani de studii, în specializările Psihologie-Informaţii şi Studii de securitate şi informaţii.
De asemenea, ei au aflat detalii despre modalitatea de înscriere la această academie, care se face în mai multe etape. În primul rând, are loc un interviu de selecţie şi o evaluare psihologică preliminară, urmate de o evaluare psihologică complexă şi examinare medicală, iar apoi de un concurs de admitere, care constă în trei probe eliminatorii (test grilă la o limbă străină, probe sportive şi o probă de creativitate) şi două probe scrise (la Psihologie şi Limba şi literatura română, în cazul unei specializări, sau la Limba şi literatura română şi Istoria României, pentru cea de-a doua specializare).
Motivul pentru care prezentare acestei academii s-a făcut atât de devreme, având în vedere că mai sunt câteva luni bune până la terminarea anului şcolar, este că înscrierile încep aici mult mai devreme în comparaţie cu celelalte universităţi, având loc în perioada 14 decembrie 2015 – 29 ianuarie 2016.
„Reprezentanţii SRI vin de cel puţin trei ani la noi în Colegiu, pentru a-şi prezenta oferta pentru studiile superioare. Sunt studii cerute, iar elevii noştri sunt interesaţi. Până acum, din aproximativ 300 de absolvenţi, în anii anteriori, cred că cel puţin cinci au urmat studii superioare în cadrul SRI”, a declarat profesor Cristina Radu, director adjunct al CNRV.
Comentarii