Elevi de la Colegiul Tehnic „Danubiana” au discutat, în Turcia, împreună cu elevi din alte opt ţări europene, despre poluare şi monitorizarea efectelor acesteia.
O echipă reprezentând Colegiul Tehnic „Danubiana”, formată din profesoarele Cristina Păun şi Gabriela Aioanei şi elevii Costin Gabriel Micu şi Alexandru Marcu, a participat la cea de-a şasea reuniune a proiectului Comenius multilateral „Science around us along history”, desfăşurată, între 10 şi 15 noiembrie, la Zonguldak, Turcia. Proiectul este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, în cadrul Programului de Învăţare pe Toată Durata Vieţii, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. La această întâlnire au participat echipaje din toate cele nouă ţări participante în proiect: Spania, Anglia, Franţa, Suedia, Polonia, Austria, Italia, Turcia şi România.
Dacă în cadrul reuniunilor de proiect precedente au fost dezbătute teme legate de implicarea ştiinţei în viaţa de zi cu zi, tema acestei reuniuni a fost poluarea şi protecţia mediului, prezentarea unor instituţii care au acest obiect de activitate, precum şi rezultate ale unor cercetări, studii efectuate de acestea în regiuni şi ţări ale Europei. Un alt subiect de dezbatere l-a reprezentat stadiul realizării modelului de cadran solar pe fiecare echipă de proiect l-a propus şi pe care îl va finaliza până la sfârşitul proiectului. „Activităţile desfăşurate au fost diverse şi atractive. Au fost prezentări ale elevilor din fiecare echipă pe tema propusă, am vizitat Universitatea din Zonguldak și am participat la o sesiune de informare pe tema poluării în zona oraşului gazdă şi a modalităţilor de monitorizare. Am vizitat, de asemenea, Muzeul Știinţei şi al Tehnologiei, unde a fost organizată o prezentare despre aspecte ştiinţifice interesante, cum ar fi apariţia vieţii pe Pământ sau energiile planetei. O experienţă inedită a reprezentat-o vizitarea tunelului Aquavega, din Ankara, al doilea tunel subacvatic, ca mărime, din Europa. Participanţii la reuniune au fost primiţi de primarul oraşului Zonguldak, iar elevii au participat la un inedit atelier de ebru art, pictură pe apă, o specialitate artistică turcească. Pe parcursul acestei vizite, am avut oportunitatea de a descoperi aspecte legate de istoria, cultura şi tradiţiile Turciei, vizitând palatele Dolmabahce şi Topkapi, Hagia Sophia şi Moscheea Albastră”, a spus profesoara Gabriela Aioanei, care coordonează echipa română de proiect.
Următoarea reuniune de proiect va avea loc în martie 2015, în Italia.
Comentarii