Prima paginăSocialEducatie

Elevii protestează împotriva plafonării abonamentelor

Dimensiune text

Consiliul Naţional al Elevilor nu este de acord cu măsura de plafonare a sumelor decontate pentru transportul şcolar, considerând-o dezavantajoasă pentru mare parte a elevilor navetişti, cărora li se va deconta, astfel, cel mult o treime din costul abonamentului.

Ministerul Finanţelor prevede decontarea abonamentelor de transport, începând cu suma de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de trei kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc trei kilometri, până la limita de 50 de kilometri, suplimentarea sumei cu doi lei pentru fiecare kilometru.

„Guvernul nu a plătit nici până în acest moment suma necesară decontării transportului elevilor în acest an şcolar, de aceea este posibil ca, în noul an şcolar, rata abandonului să crească. Consiliul Naţional al Elevilor nu va fi pasiv şi va lua toate măsurile necesare pentru respectarea drepturilor şi intereselor elevilor. Problema deconturilor este cauzată de subfinanţarea sistemului educaţional şi nu de alte cauze externe. Din acest motiv, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului respectarea Legii Educaţiei, în privinţa alocării a minimum 6% din PIB pentru Educaţie”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

În prezent, sistemul educaţional preuniversitar necesită o creştere a finanţării – consideră reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor -, pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, integrarea şi formarea tinerilor pentru piaţa muncii, dar şi asigurarea unor condiţii şi servicii sociale favorabile, precum burse, alocaţii şcolare şi programe de consiliere şi orientare în carieră. „Printre priorităţile de finanţare şi evaluare ale sistemului se află şi şcolile tehnologice, care nu pregătesc elevii pentru piaţa muncii şi nu sunt promovate ca o alegere viabilă în defavoarea învăţământului teoretic. Totodată, sistemul este foarte afectat de lipsa pregătirii resursei umane. Din cauza salariilor profesorilor, meseria aceasta nu reprezintă cu adevărat o oportunitate în cariera unei persoane, ci, din contră, o alternativă în lipsa altor oportunităţi de pe piaţa muncii”, mai precizează comunicatul Consiliului Naţional al Elevilor.

UPDATE

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat duminică, într-o conferință de presă, că a cerut verificarea firmelor de transport care percep tarife foarte mari pentru naveta elevilor, precizând că în unele judeţe sunt transportatori care controlează practic aproape tot şi aceştia au abonamente cu costuri mari. „Noi nu avem suficiente date pentru a acuza, dar considerăm că toate aceste situaţii trebuie verificate de către instituţiile specializate, de aceea am trimis documentaţia la Ministerul de Finanţe, la Consiliul Concurenţei, către alte instituţii ale statului şi aşteptăm să vedem dacă se justifică aceste valori extrem de mari sau nu. Într-o ordonanţă ce se va adopta săptămâna viitoare, Ministerul de Finanţe a propus şi noi suntem de acord, sprijinim o astfel de măsură, să fie introduse plafoane pentru fiecare interval de distanţă, pentru kilometri. Aceste plafoane nu sunt la valori minime, ci la o valoare realistă, astfel că, cu aceeaşi sumă de bani, vom putea sprijini mult mai mulţi elevi, urmând ca firmele ce practică astfel de tarife să fie verificate”, a declarat ministrul Educației.

El a adăugat că această situaţie se va reglementa şi după achiziţia a 600 de microbuze şcolare prin intermediul Ministerului Dezvoltării. Ministrul a precizat că urmează să fie demarată licitaţia în urma căreia se speră „atribuirea a minim 600 de microbuze”.

Proiectul de act normativ propus de Ministerul Finanţelor Publice prevede ca decontarea abonamentelor de transport să fie în limita a maximum 26 de lei pe lună pentru distanţa de trei kilometri.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • marian 8 ani

  cred ca protestul trebuie indreptat mai ales impotriva transportatorilor.

 • Leana' 8 ani

  DESPRE NAVETA CADRELOR DIDACTICE ….SE VA MERGE PE PRINCIPUL DACA NU AU BANI PENTRU NAVETA SA SE DETASEZE ,IAR NOI-PRIMARII-NE VOM ADUCE TOATE NEAMURILE LA SCOALA. CE PARERE AVETI….

 • mama Omida 8 ani

  PT. LEANA: PRIMARII FAC CE VOR MUSCHII LOR expresie foarte ciudata si urata, dar cand unii primari sunt niste neica nimeni urmaresc numai cum sa si umple buzunarul si sa si satisfaca poftele nu ai ce sa ceri de unde nu este NIMIC.

  • Leana' 8 ani

   POATE CINEVA ISI VA BAGA COADA … SI SE VOR VEDEA ARANJAMENTELE UNOR PRIMARI CU TRANSPORTATORII..DE ….PENTRU UNII MUMA PENTRU PROFESORI CIUMA

 • Cetatean 8 ani

  Bine ca nu sunt bani de transport dar se investesc anual mii de euro in cele mai performante si sofisticate sisteme de supraveghere a elevilor ce sustin BAC-ul (si de la an la an sunt tot mai multe probleme).
  Dar nu ar trebui sa ne plangem pentru ca cei ce conduc aceasta tara nu au ajuns la putere prin forta armata, ci au fost votati de romani (mai cu un kg de faina, mai cu o tuica, mai cu o sarma, etc).