HomeEducatie

Elevii din Roman fac săpături arheologice

Elevii romașcani de liceu pasionați de istorie vor participa, în luna august, la cea de-a patra ediție a taberei arheologice de la Slava Rusă (Ibida), județul Tulcea.

 

Vechea cetate romană Ibida este cercetată de un grup de arheologi de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Institutul Eco-Muzeal din Tulcea. „Această tabără tinde să devină o tradiție, întrucît participanții s-au arătat extrem de interesați de posibilitatea de a face arheologie și de a studia istoria altfel decît din cărți. Printre participanți se numără elevi care sînt deja la a doua sau, chiar, a treia participare„, a spus profesorul Ovidiu Albert, inițiatorul taberei.

Acesta a adăugat, însă, că participarea la tabără nu înseamnă numai relaxare, regimul fiind unul „spartan”, cu trezire la ora 6.30 dimineață. Tocmai de aceea, participanții la tabără trebuie să îndeplinească unele condiții: să fi participat la concursuri și olimpiade școlare, să aibă o fire voluntară, medie maximă la purtare, o situație școlară bună și, obligatoriu, o bună condiție fizică. „Proiectul și-a propus să apropie elevii de patrimoniul istoric, atît pentru cunoașterea lui, în sine, cît și pentru asumarea acestuia ca parte a istoriei naționale, ca moștenire și bogăție a fiecăruia dintre noi. Elevii vor fi inițiați, în aceste zile, în istoria Dobrogei și a cetății romane Ibida, vor înțelege ce înseamnă un șantier arheologic, care este drumul obiectului descoperit în săpătură pînă la expunerea lui în muzeu, care este importanța fiecărui obiect în reconstituirea istoriei cetății, cum se realizează documentația necesară restaurării și reconstituirii unui monument„, a spus profesorul Ovidiu Albert.