HomeSocialEducatie

Elevii au fugit de la profesională la liceu

După Evaluarea naţională, mulţi absolvenţi de gimnaziu au renunţat la înscrierea la profesională şi s-au înscris pentru admiterea computerizată.

Unii dintre absolvenţii de gimnaziu care şi-au manifestat, iniţial, opţiunea pentru continuarea studiilor la o şcoală profesională s-au răzgândit după susţinerea probelor de la Evaluarea naţională şi au decis să participe la repartizarea computerizată în vederea admiterii la liceu. Aceştia şi-au luat înapoi fişele de înscriere sau, chiar dacă au fost admişi, nu şi-au depus dosarul de înscriere în perioada special destinată.

Dacă, la începutul perioadei de înscriere, numărul de cereri era, pentru unele specializări, chiar de trei ori mai mare, la final, numărul celor înscrişi era, la aceeaşi specializare, mai mic decât al locurilor disponibile. „La finalul etapei de înscriere, ne-am confruntat cu un paradox. Dacă, iniţial, am avut 870 de cereri de înscriere, pentru 736 de locuri, la finalul etapei de înscriere am avut foarte multe locuri libere, chiar şi la specializări la care existase o concurenţă serioasă, unde a fost organizat un concurs de selecţie. Pe 28 mai, când s-a încheiat perioada de înscriere, aveam 144 de locuri libere, pe 6 iulie, când s-a încheiat perioada de depunere a dosarelor, avem 197 de locuri libere”, a spus inspectorul Mircea Corlăţeanu, care monitorizează activitatea învăţământului profesional şi tehnic din judeţ.

Locuri libere au rămas, după prima etapă, şi la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, la calificarea mecanic auto, unde, iniţial, se anunţa o concurenţă de aproape trei candidaţi pe loc şi unde acum au rămas patru locuri libere. La acelaşi liceu, la calificarea zidar – pietrar tencuitor sunt şapte locuri libere. La Colegiul Tehnic „Petru Poni”, mai sunt 24 de locuri la calificarea operator ceramică fină şi două la electromecanici, iar la Colegiul Tehnic „Danubiana” mai este un loc liber la calificarea brutar – patiser, 23 la lăcătuş mecanici şi zece locuri libere pentru confecţioneri în industria textilă.

Absolvenţii de gimnaziu care au participat la admiterea computerizată au posibilitatea de a renunţa la locul de la liceu şi de a se înscrie la profesională, în perioada 27 – 28 iulie.

Comentarii

WORDPRESS: 0