HomeSocialEducatie

Elevi romaşcani desenează harta schimbărilor climaterice din Europa

Liceul Tehnologic „Vasile Sav” este implicat într-un proiect cu finanţare europeană care caută soluţii la schimbările climaterice produse de poluare.

O echipă a Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, formată din profesoara Adriana Drăghici, coordonatorul echipei, şi informaticianul Monica Hulea, a participat la prima întâlnire din cadrul proiectului „Schimbări climaterice, acolo unde trăiesc, acolo unde locuiesc… Să modelăm pentru a înţelege şi a acţiona! O viaţă nouă se inventează aici!”. Întâlnirea a avut loc la Blagoevgrad, în Bulgaria, fiind prezenţi la discuţii parteneri din Cehia, Slovacia, Estonia, Spania, Bulgaria, Italia, Portugalia, Franţa şi Grecia. Întâlnirea a fost un prilej de cunoaştere a echipelor implicate în proiect şi s-a constituit într-un plăcut schimb de idei şi experienţe pe marginea activităţilor din proiect. Cu această ocazie, fiecare partener a prezentat şcoala, localitatea şi regiunea din care provine, împreună cu câteva specificităţi  ale zonei şi ale sistemului de învăţământ din ţara pe care o reprezintă.Bulgaria03

„Un moment interesant a fost acela al întâlnirii cu primarul oraşului Blagoevgrad, care ne-a felicitat pentru iniţiativa de a derula împreună cu elevii un proiect internaţional pe tema schimbărilor climaterice, un subiect atât de sensibil şi de actual. Am fost îndemnaţi să ne facem cât mai vizibili în comunităţile din care facem parte, aşa încât tot mai muţi cetăţeni europeni să conştientizeze legătura dintre intervenţia umană în ecosistemele naturale şi nivelul la care se situează biodiversitatea din acel areal. Se ştie că scăderea biodiversităţii este în strânsă legătură cu nivelul poluării, fenomen la care contribuim cu toţii prin practicarea transportului nedurabil, bazat pe utilizarea combustibililor convenţionali, dar şi prin neglijenţa cu care tratăm problema deşeurilor. În acest context ne-a fost prezentată iniţiativa autorităţilor locale din Blagoevgrad de a transforma partea centrală a oraşului în zonă pietonală, amenajată cu foarte multe spaţii verzi, şi accentul deosebit pus pe colectarea selectivă a deşeurilor”, a precizat coordonatorul echipei de proiect, profesoara Adriana Drăghici.

Bulgaria02Chiar dacă nu se vor mai întâlni fizic, deocamdată, participanţii la proiect vor putea colabora prin intermediul programului Teamviewer, care va permite organizarea de teleconferinţe între participanţii la proiect, pentru a putea urmări desfăşurarea activităţilor propuse la prima întâlnire. Pentru o mai bună cunoaştere între participanţii, la întâlnirea de proiect s-au organizat excursii de documentare în Parcul Naţional Rila, cu vizitarea Mănăstirii Rila, a craterului vulcanic din zona Rupite şi a celui mai mic sat bulgar, cochetul Melnik.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • C.D 9 ani ago

    Felicitari doamna profesor Draghici, mult succes pe mai departe, ati ramas la fel de activa ca atunci cand erati managerul liceului, mult succes si noi cei din umbra va respectam mult.

  • Emilia D. 9 ani ago

    Felicitari,Adriana si Monica!