Prima paginăEducatie

Elevi „prizoneri” din cauza viciilor

Dimensiune text

Reprezentantul Consiliului Judeţean al Elevilor a propus ca şcolile să aibă regim închis. Astfel, elevii vor fi departe de tentaţii în timpul orelor de curs. Propunerea s-a făcut în cadrul Comisiei de Dialog Social. Autorităţile vor să ia mai multe măsuri pentru prevenirea şi combaterea consumului de substanţe nocive în rândul tinerilor. 

Unul din doi elevi de 16 ani fumează, aproximativ 80% dintre aceştia au consumat băuturi alcoolice, iar unul din zece elevi cu vârsta de 16 ani a consumat, cel puţin o dată, droguri. Cifrele îngrijorătoare provin din raportul pe anul 2014 al Agenţiei Naţionale Antidrog şi au fost prezentate în cadrul reuniunii Comisiei de Dialog Social, întâlnire care a avut loc joi, 28 mai, la Prefectura Neamţ.

Tema acestei întâlniri – consumul de droguri, tutun şi alcool în rândul elevilor – a fost stabilită după ce prefectul judeţului a primit o scrisoare deschisă din partea Consiliului Judeţean al Elevilor, al Clubului Copiilor Piatra Neamţ şi a Asociaţiei Părinţilor din judeţul Neamţ, prin care se face apel la necesitatea respectării prevederilor legale privind comercializarea băuturilor alcoolice şi a tutunului către minori. În scrisoarea deschisă se solicită sprijin pentru iniţierea de activităţi pentru conştientizarea consecinţelor săvârşirii de fapte care vin în conflict cu legea, dar şi includerea în curricula şcolară a unor ore speciale de educaţie pentru prevenirea urmărilor generate de săvârşire a unor fapte penale în urma consumului şi a traficului de droguri. Totodată, având în vedere că se comercializează băuturi alcoolice minorilor fără respectarea prevederilor legale, s-a mai solicitat iniţierea de demersuri pentru respectarea Legii 61/1991, republicată, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

„Am considerat oportun ca, în cadrul dialogului tripartit, să dezbatem această temă, pentru că fenomenul consumului de alcool şi droguri este foarte serios, ia amploare şi generează mari probleme sociale”, a spus, în deschiderea întâlnirii, prefectul Ioan Vlad Angheluţă. „Legislaţie există, şi este bine făcută, rămâne doar să fie aplicată aşa cum trebuie. Instituţiile statului au o capacitate limitată de control, de aceea, rolul părinţilor, al educatorilor şi al societăţii civile este foarte important. Doar împreună, făcându-ne fiecare treaba în dreptul nostru, vom reuşi măcar să diminuăm, dacă nu să combatem, acest fenomen al consumului de alcool şi droguri. Să semnalăm, fiecare dintre noi, organelor competente, abuzurile şi încălcările de lege, atunci când le sesizăm. Cu toţii ştim că pentru profit se cam uită de lege”, a mai declarat prefectul Angheluţă.

La dezbaterea din cadrul Comisiei de Dialog Social, alături de membri, au fost prezenţi şi reprezentanţii semnatarilor scrisorii deschise, precum şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, ai Poliţiei Locale, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, ai Liceului Tehnologic Economic-Administrativ Piatra Neamţ, ai Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ şi ai Asociaţiei Aqvila. Cei care au luat cuvântul în cadrul reuniunii Comisiei au făcut referire la proiectele, măsurile şi activităţile proprii desfăşurate, dar şi la importanţa educaţiei de la toate nivelurile în scopul prevenirii şi combaterii acestui fenomen.

La finalul dezbaterilor au fost formulate două propuneri concrete. Astfel, se va derula un proiect de sensibilizare a agenţilor economici cu privire la respectarea cadrului legal în ceea ce priveşte comercializarea produselor din tutun şi a alcoolului – propunere formulată de coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog – şi se va stabili un regim închis pentru şcoli, după modelul Colegiului Naţional „Petru Rareş”, propunere formulată chiar de reprezentantul Consiliului Judeţean al Elevilor.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0