HomeEducatie

Educatoarele-actrițe au reînviat-o pe „Smărăndița”

Educatoarele de la Grădinița cu program prelungit a Școlii „Mihai Eminescu” au înființat o trupă de teatru pentru copii.

 

 

Copiii de la Grădinița cu program prelungit a Școlii „Mihai Eminescu” au fost invitați miercuri, 13 februarie, la teatru. Spectacolul nu a fost unul oarecare. Pe scenă au evoluat câteva dintre educatoarele grădiniței, unele dintre ele deja pensionare, care au dat viață unor personaje mult îndrăgite de copii.

Aventurile „Cocoșelului neastâmpărat” au fost urmărite cu sufletul la gură de cei mici, care au cântat și au aplaudat la scenă deschisă. „Știam că tu ești!” a exclamat, bucuros, la finele spectacolului, unul dintre prichindei, în momentul în care și-a recunoscut educatoarea, atunci când personajele și-au scos măștile și au salutat publicul.

 

„Smărăndița” de pe strada Ion Creangă

 

Spectacolul de miercuri, 13 februarie, a marcat momentul revenirii la viață a ineditei trupe de teatru formată din educatoare, după o pauză de trei ani. „Scânteia” a reprezentat-o desfășurarea activității „Povești la gura sobei”, programată în cadrul proiectului „O altă lume a noastră: lumea cărților”, un proiect derulat în parteneriat cu Biblioteca Municipală, pe parcursul întregului an școlar. „Ne-am gândit să venim cu ceva nou, cu o poveste spusă altfel decât în varianta clasică. Și, atunci, ne-am amintit de trupa de teatru. În ultimii trei ani nu am mai avut spectacole, în primul rând pentru că unele dintre colege au ieșit la pensie„, a spus educatoarea Viorica Adiaconiței.

Trupa de teatru a educatoarelor din grădiniță, botezată „Smărăndița”, după personajul din scrierile lui Creangă, a prins viață cu zece ani în urmă. „Trebuia să pregătim o actrivitate într-un schimb de experiență cu o grădiniță din Botoșani. Și am tot căutat ceva care să fie special. Așa ne-a venit ideea cu teatrul. Trupa am botezat-o «Smărăndița», că tot eram pe strada Ion Creangă. Am ales, întâi, piesa «Cocoșelul neastâmpărat». Am adaptat textul de pe un disc, astfel încât să nu fie prea lung, să nu plictisim copiii, dar și să se înțeleagă acțiunea piesei. Recuzita și costumele le-am gândit și le-am făcut singure. Prima reprezentație a fost un succes„, își amintește educatoarea Viorica Adiaconiței, „titulara” rolului Vulpii.

Pentru că au avut „lipici” la copii, educatoarele-actrițe și-au extins repertoriul. Au jucat și „Scufița roșie”, și „Capra cu trei iezi”, și „Iedul cu trei capre” și au început să meargă în turneu, mai întâi la grădinițele din oraș. Apoi, spectacolele au fost prezentate și în comunele apropiate, ba, chiar, au trecut și granița județului, jucând la Botoșani și la Suceava. Biletul la spectacol era modic, dar, din sumele strânse, grădinița a fost dotată, de exemplu, cu DVD player și covoare noi. „Spectacolele sunt interactive, sunt implicați și copiii din public. Rolul «Scufiței roșii», de exemplu, a fost jucat întotdeauna de o fetiță, așa cum și iepurașii sau iedul erau tot copii din grădiniță„, spune educatoarea Mihaela Ion, care, odată cu titularizarea în grădiniță, s-a „titularizat” și pe rolul cocoșelului neastâmpărat.

În spectacolul „de revenire” au jucat Viorica Adiaconiței, Ioana Galiuc – care, deși pensionară, nu a putut rezista tentației -, Geta Drăistaru, deasemeni pensionară – pe care invitația de a reintra în pielea pisicii din piesă a găsit-o având grijă de nepoțică, la Iași -, Mihaela Ion și Mirela Tacu, alături de două fetițe de la grupa mijlocie, Carina Nistor și Sofia Grigoraș.

Spectacolul de astăzi s-a vrut o predare de ștafetă. Am vrut ca și colegele noastre mai tinere să vadă spectacolul și, poate, să-și dorească să joace alături de noi pentru a duce mai departe tradiția «Smărăndiței»„, a spus Viorica Adiaconiței.

Comentarii

WORDPRESS: 0