Prima paginăEconomie

Economia nemțeană, pe minus

Dimensiune text

Economia nemțeană nu a reușit să dea semne de revenire din criză nici la începutul acestei veri: producția industrială este mai mică decît cea realizată în aceeași perioadă a anului trecut, iar salariile nemțenilor au înregistrat scăderi, la fel ca și cele din întreaga țară.

 

Conform datelor Direcției Regionale de Statistică, producția industrială realizată în luna mai a acestui an a fost mai mare cu 16,1% decît cea din aprilie, dar cu 4,2% mai mică decît cea realizată în luna mai a anului precedent. Cele mai importante creșteri de producție s-au înregistrat, în Neamț, în industria bunurilor intermediare și în industria bunurilor de uz curent. Și producția industrială realizată în județ în primele cinci luni ale acestui an a fost mai slabă cu 4,5% decît cea din aceeași perioadă a anului trecut. În primul trimestru al acestui an, județul Neamț a înregistrat exporturi de 105,194 milioane de euro – în creștere cu 13,7% față de cele din primul trimestru al anului trecut – și importuri de 72,334 milioane de euro – mai mici cu 1,4% decît cele din perioada similară a anului precedent. Industria nemțeană a exportat produse din fontă, fier și oțel, mașini, aparate și echipamente electrice, fibre sintetice sau artificiale discontinue, filamente sintetice și artificiale, precum și accesorii sau articole de îmbrăcăminte.

79.367 de persoane lucrau, oficial, în județ, la începutul acestei veri. Numărul salariaților este cu peste 2.300 mai mare decît cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, iar cei mai mulți dintre ei (61,3%) lucrează în domeniul serviciilor. În timp ce cîștigul salarial mediu nominal net realizat în România a fost, în luna mai, de 1.530 de lei (în scădere cu 1,5% față de luna precedentă), în județul Neamț cîștigul salarial net a fost de 1.099 de lei, cu 1,7% mai mic decît cel înregistrat în luna aprilie. În timp ce salariile au scăzut, serviciile oferite nemțenilor s-au scumpit – în special cele de telefonie și de transport – la fel ca și unele produse precum combustibilii și piesele de schimb pentru autoturisme. Și mîncarea nemțenilor a devenit mai scumpă, cele mai mari creșteri de prețuri înregistrîndu-se în cazul cartofilor, fructelor și legumelor, acestea ajungînd pînă la peste 12% în numai o lună.

COMENTARII

WORDPRESS: 0