Prima paginăEconomie

Economia nemțeană este în picaj

Dimensiune text

Producția industrială continuă să scadă, fiind mai mică decît cea de anul trecut. Totuși, numărul angajaților din economia județului crește de la o lună la alta, iar județul devine atractiv pentru investitori străini. Salariul mediu din Neamț a crescut cu 1,2% în luna aprilie. Numărul pensionarilor din județ este aproape dublu față de cel al salariaților.

 

Deși numărul salariaților din județ crește de la o lună la alta, aceștia nu se dovedesc a fi mai productivi.
Conform datelor Direcției Regionale de Statistică Neamț, producția industrială realizată în județ în luna aprilie a fost mai mică decît cea din martie cu 5,5% și, respectiv, mai slabă cu 2,7% decît cea înregistrată în aprilie 2011.

Industria nemțeană a slăbit în toată prima parte a anului, producția realizată în primele patru luni ale acestui an fiind mai mică decît cea înregistrată în aceeași perioadă a anului precedent. Singurele afaceri care au mers mai bine decît anul trecut au fost cele referitoare la industria bunurilor de folosință îndelungată și a bunurilor de uz curent. Firmele nemțene au exportat, în ultimele luni, produse din fontă, fier și oțel, fibre sintetice sau artificiale discontinue, precum și articole și accesorii de îmbrăcăminte.
Pe de altă parte, județul Neamț a importat mașini, aparate și echipamente electrice, cazane, turbine, motoare, aparate și dispozitive mecanice, materiale plastice și articole din materiale plastice.

În ciuda scăderilor de producție, județul Neamț pare a fi mai atractiv pentru investitorii străini. În aprilie, în județ au fost înmatriculate nouă societăți comerciale cu participare străină la capitalul social subscris. Valoarea capitalului social total subscris a fost de 105.000 de lei. Județul Neamț se situa pe locul al zecelea între județele țării după numărul societăților înmatriculate în luna aprilie și pe un onorant loc cinci – după valoarea capitalului social total subscris exprimat în valută.

Numărul angajaților din economia nemțeană a crescut, astfel că, la finele lunii aprilie, ajunsese la 78.954 de persoane – în creștere cu 340 de persoane față de luna martie și în creștere cu 2.336 de persoane față de luna aprilie a anului trecut. Din totalul salariaților, 2.951 de persoane (3,7%) lucrau în agricultură, vînătoare și servicii anexe, respectiv în silvicultură și pescuit, 27.590 de persoane (35,0%) lucrau în industrie și construcții, iar 48.413 de persoane (61,3%) lucrau în domeniul serviciilor.

În timp ce, la nivel național, cîștigul salarial mediu nominal brut realizat pe ansamblul economiei naționale în luna aprilie a fost de 2.140 de lei/salariat, cu 14 lei mai mare față de luna martie, iar cel net de 1.553 de lei/salariat, în creștere cu 10 lei (0,6%) față de luna martie, în județul Neamț cîștigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.541 de lei/salariat, iar cel net de 1.118 de lei/salariat, fiind cu 1,2% mai mare față de cîștigul salarial mediu nominal net realizat în luna martie a acestui an.

Cei 78.954 de salariați din Neamț sînt prea puțini față de numărul pensionarilor din județ. Astfel, în Neamț sînt înregistrați 116.727 de pensionari – numărul lor fiind mai mic cu cîteva sute față de cel înregistrat la finele anului trecut – cărora li se adaugă și peste 9.100 de șomeri. Pensia medie lunară a pensionarilor de asigurări sociale de stat a fost, în prima parte a anului, de 745 de lei. Din bruma de bani primită, pensionarii, șomerii și salariații suportă noi creșteri de prețuri: în luna aprilie s-au scumpit combustibilii, serviciile de îngrijire medicală, serviciile de telefonie, serviciile de transport, precum și unele alimente – ouăle, cartofii și alte leguminoase, fructele și citricele.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0