Echipa de fete a Școlii „Mihai Eminescu” a ocupat locul al doilea la oină, în cadrul proiectului „Academia micilor campioni”, iniţiat de Ministerul Educaţiei.
Cristina Florina Grăjdeanu, o profesoară de sport pasionată de tradiţii, a reuşit performanţa de a smulge câteva fetiţe din faţa calculatorului şi de a le convinge de frumuseţea unui joc intrat pe nedrept în uitare, cel puţin la oraş, oina. Echipa de fete a Școlii „Mihai Eminescu”, antrenate de profesoara Cristina Grăjdeanu, a ocupat locul II la turneul organizat în cadrul proiectului „Academia micilor campioni”, desfăşurat săptămâna trecută la Zărneşti, în judeţul Braşov. Proiectul este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, prin programul „Pierre de Coubertin”, şi are drept scop trezirea curiozităţii şi a interesului tinerilor faţă de ceea ce înseamnă tradiţia sportivă. Timp de o săptămână, echipe din opt judeţe au participat la un curs de iniţiere în tehnica de joc, urmat de un turneu în care echipele participante au demonstrat că au învăţat jocul. Cele mai bune echipe, printre care şi echipa fetelor de la „Mihai Eminescu”, vor participa, apoi, la finala proiectului care se va desfăşura la Mioveni, la sfârşitul lunii noiembrie.
„Este o competiţie din care sperăm ca fetele noastre să ajungă campioane în viaţă, dacă la oină am fost doar vicecampioane. Eu, personal, am un mare respect pentru tradiţii şi pentru promovarea acestora, indiferent dacă este vorba de dansuri populare sau sporturi tradiţionale, şi am dorit să transmit şi copiilor cu care lucrez acest sentiment. Am avut bucuria de a descoperi copii interesaţi să practice acest joc şi, deşi suntem încă la început, sperăm ca, în scurt timp, echipa noastră să devină cunoscută în ţară. Avem norocul de a fi sprijiniţi de oameni care sunt deja cunoscuţi în acest domeniu, aşa cum este antrenorul Mihai Blaj, de la Gherăeşti, şi profesorii de la Liceul cu Program Sportiv”, a spus profesoara Cristina Grăjdeanu. „Mi-a plăcut să învăţ oina pentru că am simţit că este un joc care mă reprezintă pe mine şi ne reprezintă şi pe noi, ca ţară. Este un joc pe care îl jucau şi bunicii noştri”, a spus Larisa Rusu, una dintre componentele echipei vicecampioane din Roman.
Din aceeaşi grupă cu reprezentanta Romanului au mai făcut parte echipele şcolilor din Recea (Braşov) – prima clasată -, Zărneşti, Întorsura Buzăului, Turnu Roşu (Sibiu), Galda de Jos (Alba), Potlogi (Dâmboviţa). Turneul final „Academia micilor campioni” va avea loc la sfârşitul acestei luni, 27-28 noiembrie, la Mioveni, în judeţul Argeş.
Mihai Blaj, cel care a însoţit echipa romaşcană la Zărneşti, se bucură de rezultatele elevelor Florinei Grăjdeanu, fete care abia au pus mâna pe mingea de oină şi au învăţat să mânuiască bastonul. Prima echipă a Romanului care a reuşit să se califice la turneul final naţional, alături de altele cinci, este compusă din Lorena Baciu, Andreea Botez, Adriana Pitirici, Alina Lozinca, Larisa Rusu, Erica Anghel, Petronela Păduraru şi Miruna Neculai.
În timpul desfăşurării turneului de la Zărneşti, echipele participante au avut prilejul de a urmări şi un antrenament-demonstraţie de oină a campionanei naţionale, la juniori III, Biruinţa Gherăeşti, una care o are ca antrenor pe Alina Blaj. Alina Blaj face parte din colectivul, al cărui mentor într-ale oinei este Ioan Chifan, care îl are în componenţă şi pe Sebastian Blaj, un grup care a iniţiat o amplă acţiune de popularizare a oinei, sportul naţional, în judeţul Neamţ. Ideea este una foarte bună. A fost preluată peste tot, în ţară, pe unde au ajuns echipele de oină din Gherăeşti.
Comentarii