Prima paginăRural

Drumurile și școala din Văleni, proiecte care așteaptă finanțare

Dimensiune text

Tronsoanele de drum Văleni – Tupilați și Moreni – Munteni așteaptă asfaltul. Pînă la finalizarea lucrărilor la Școala Văleni, a fost aprobat și finanțat un proiect pentru construcția unei grădinițe.

 

 

Unul dintre proiectele de investiții ale comunei Văleni presupune îmbunătățirea stării drumurilor. Administrația publică a inițiat două proiecte de asfaltare a drumurilor Văleni – Tupilați, pe o distanță de 3,8 kilometri, și Moreni – Munteni, pe 2,5 kilometri. „Infrastructura este cea mai importantă problemă a comunei. Cele două proiecte de asfaltare au fost depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Au fost declarate eligibile și așteptăm finanțarea„, a declarat Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni. Proiectul de asfaltare a tronsoanelor de drum a fost făcut de autoritățile locale prin programul „Reabilitare și modernizare – 10.000 kilometri de drumuri de interes județean și drumuri de interes local”.

Cum parcul dendrologic a reintrat în patrimoniul moștenitorului boierului Victor Stîrcea, iar proiectul depus la Ministerul Mediului pentru amenjarea unui parc nu a primit finanțare, administrația locală a început amenajarea unui parc între satele Moreni și Văleni. „Lucrările la acest parc au început anul trecut. Locul cel mai potrivit ni s-a părut a fi cel de lîngă terenul de fotbal. Pe acest teren va fi amenajată și o zonă destinată copiilor. Zona va deveni o atracție și ca urmare a intenției unui locuitor al comunei de a lua în concesiune patru hectare de teren pentru amenjarea unui iaz„, a spus primarul comunei Văleni.

 

Noua școală din Văleni, lăsată fără finanțare
Clădirea în care a funcționat școala din satul Văleni a fost retrocedată boierului Victor Stîrcea, astfel că autoritățile locale au făcut demersuri pentru construirea unei noi locații. Ministerul Educației a aprobat și finanțat proiectul de construcție a unei noi școli. Lucrările au început în 2008, dar nu au depășit faza de temelie, pentru că fondurile s-au oprit după prima rundă de finanțare. Discuțiile pe seama construcției școlii sînt reluate, între administrația locală și Inspectoratul Școlar Județean Neamț, la fiecare început de an școlar. „În comună, populația școlară este în creștere, pentru că în fiecare sat avem familii de etnie rromă. Copiii care au învățat la Școala Văleni au fost redistribuiți spre școlile din satele Munteni și Moreni, dar, peste cîțiva ani, ne vom aștepta ca cele două unități școlare să nu mai dispună de spații suficiente pentru desfășurarea procesului de învățămînt„, a spus primarul Stoleru.

Construcția școlii din Văleni a început în 2008 (vezi foto) stînga), cînd s-au și primit 500.000 de lei, din cei 2.992.357 lei, la cît se ridică întreaga investiție, finanțată din bani guvernamentali. Pentru a nu întrerupe lucrările, constructorul a efectuat lucrări în avans, Ministerul Educației fiind dator către SC Strud Construct SRL din Piatra Neamț, societatea care a contractat lucrarea, cu 300.000 de lei.

Pînă la finalizarea construcției, în satul Văleni se va construi o grădiniță pentru trei grupe de preșcolari. Construcția va fi realizată prin Programul pentru Reforma Educației Timpurii.

 

Alte patru simboluri ale credinței în comuna Văleni

 

După ce a finanțat lucrările pentru ridicarea a 17 troițe și nouă fîntîni în comună, primarul Ionel Stoleru (foto dreapta) a decis să mai adauge alte patru simboluri ale credinței în două sate ale comunei – satele David și Văleni.

Credința m-a ajutat în foarte multe situații. Încerc, prin aceste simboluri ale credinței, să mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate încercările prin care trec în fiecare zi„, a spus Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.

Cele patru troițe vor fi construite în satele David (trei) și Văleni (una), care va fi și cea mai impunătoare. Troița din Văleni va avea o înălțime de opt metri.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0