Drepturile tinerilor în mediul online, studiate la „Ora de Net” la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

HomeSocial

Drepturile tinerilor în mediul online, studiate la „Ora de Net” la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

În perioada 8-27 noiembrie, la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman se derulează proiectul educațional „Drepturile copiilor și adolescenților în mediul online”. Această inițiativă educațională este dezvoltată de organizația Salvați Copiii, prin proiectul european „Ora de Net”, în parteneriat cu Endava. În acest proiect sunt implicați peste 200 de elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, coordonați de profesor Mihaela Stan.

„Pandemia COVID-19 a transformat tehnologia într-un spațiu comun de activitate pentru cadrele didactice și elevi, fapt ce a condus la reconsiderarea anumitor caracteristici ale procesul didactic. În acest context, profesorii au depus eforturi considerabile pentru dezvoltarea abilităților digitale, pentru a utiliza eficient instrumente și platforme educaționale, dar și pentru a transforma spațiul de învățare, pentru a furniza instruire în cele mai bune condiții, pentru a proiecta și desfășura activități de colaborare, gândire critică și reflexivă, încercând să suplinească interacțiunile față în față. În timpul suspendării cursurilor față în față, învățarea online a creat, prin software-ul instituțional, un sentiment de comunitate, de solidaritate în timpul derulării activităților didactice, oferind o coeziune de grup. De asemenea, ne-a ajutat să ne îmbunătățim capacitatea de a învăța și ne-a ținut în mod semnificativ conectați social”, afirmă profesor Mihaela Stan.

Inițiativa „Ora de Net”, ediția 2021 – „Drepturile copiilor și adolescenților în mediul online”, are ca obiectiv principal facilitarea participării întregului colectiv de elevi al unei clase la dezbateri și activități practice, pentru a descoperi moduri de îmbunătățire a calității interacțiunilor copiilor și adolescenților în mediul virtual.

Echipa „Ora de Net” a dezvoltat un Pachet de Resurse despre „Drepturile copiilor și adolescenților în mediul online”, prin care încurajează cadrele didactice să organizeze cu elevii două activități educaționale interdependente. La sfârșitul primei lecții, „Lecție despre drepturile copiilor și adolescenților în mediul online”, elevii vor fi capabili să prezinte cele șase drepturi din mediul online, cu acces la resurse – acces la informația de calitate, libertatea de exprimare, libertatea de gândire și conștientizare, dreptul la apartenență, colaborare și dezvoltare armonioasă în cadrul unui grup, dreptul la identitate și confidențialitate în mediul online, dreptul la înregistrarea nașterii și la identitate. Totodată, ei vor putea să exemplifice fiecare drept din mediul online, referindu-se la viața cotidiană, să propună o serie de recomandări pentru îndeplinirea drepturilor în mediul online, precum și să se înscrie la concursul național multimedia, unde au provocarea de a sintetiza opinia lor cu privire la tema drepturilor online, prezentând inovativ unul dintre aceste drepturi.

La finalul celei de-a doua lecții, „Joc didactic”, elevii au fost capabili să identifice drepturile pe care copiii și adolescenții le au în mediul online în imaginile care ilustrează fiecare dintre aceste drepturi, să identifice oportunitățile și riscurile pe care copiii și adolescenții le pot întâlni în mediul virtual, să exemplifice situații în care drepturile copiilor și adolescenților în mediul online pot fi încălcate, propunând soluții de rezolvare, precum și să transmită o întrebare referitoare la drepturile în mediul online, către linia de consiliere a proiectului „Ora de net”.

„Contextul actual ne obligă și ne responsabilizează mai mult decât oricând să acționăm cu toate resursele, pentru a ne asigura că toți copiii utilizează Internetul într-o manieră eficientă, dar, mai ales, sigură, întrucât pericolele la care pot fi expuși online sunt adesea greu de imaginat, chiar și de cei mai experimentați dintre adulții care utilizează Internetul. Timpul excesiv petrecut în mediul virtual generează o serie de contexte periculoase pentru copii, iar atenția părinților nu trebuie să fie îndreptată doar pentru a le asigura copiilor acces la internet și dispozitive digitale, dar și spre modalitățile prin care îi pot sprijini pe aceștia să evite situațiile riscante”. a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România.

Canalele de comunicare ale proiectului „Ora de net” sunt: telefon fix 031 80 80 000, număr apelabil gratuit în Digi Tel și Digi Mobil; telefon mobil / WhatsApp: 0740 992 176; e-mail: ajutor@oradenet.ro; Facebook: „Ora de Net”; chat: www.oradenet.ro.

 

 

Foto: Colegiul Tehnic „Petru Poni”

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0