Prima paginăSocial

Dragoste cu năbădăi, la vîrsta bunicilor

Dimensiune text

Luni, 27 februarie, Aneta Anghel (64 ani) și Constantin Buteanu (78 de ani) vor spune încă o dată „Da”, în fața ofițerului de stare civilă. Cei doi bătrîni din Roman (foto) se recăsătoresc după trei luni de despărțire.

 

Prima oară l-au spus cu exact 32 de ani în urmă. Erau tineri, erau frumoși și, mai ales, aveau speranță. Ceasul rău a făcut ca, în octombrie 2011, o ceartă puternică să-i aducă la divorț.
Dragostea lui Constantin a fost mai mare decît supărarea, astfel că bătrînul a cerut-o din nou pe Aneta de soție, ba, mai mult, a renunțat chiar la religie, și asta tot de dragul Anetei.

 

Dragoste la prima vedere

Povestea dintre Aneta și Constantin începe anul 1980. Ea a lucrat ca îngrijitoare, el vreo 27 de ani ca lăcătuș-mecanic la Fabrica de Țevi, din vreo 40 de ani de muncă. Constantin a mai fost căsătorit, Aneta era la prima „abatere”.
Din prima căsătorie, Constantin a avut trei copii, dar cu Aneta nu are nici unul, pentru că „așa a vrut Domnul„. Cînd a văzut-o prima oară pe Aneta, a știut că își va petrece cu ea restul zilelor.
Era frumoasă, curată, o femeie la locul ei. A fost suficient să o văd o singură dată, că am știut că ea va fi femeia care îmi va fi alături pînă la sfîrșit„, spune Constantin Budeanu.

Cît au fost tineri, și-au creat ocazii să vadă „lumea”. „Am mașină de mulți ani. Am putut merge în concedii. Am fost pe litoral, pe Transfăgărășan, la Cluj, Sibiu, Alba-Iulia. Acum, e mai greu. Banii sînt puțini, nu ne permitem„, spune cu regret bătrînul.

Nu doar banii îi țin departe de călătorii pe cei doi acum, ci și bolile lui Constantin. „Vîrsta mi-a adus și cîteva boli cronice. Își fac de cap, mai ales iarna„, spune Constantin.

 

 

A schimbat religia „ca să o bucur, să trăiesc în pace și liniște”

 

Aneta și Constantin s-au născut în familii ortodoxe. În 1985, Aneta decide să devină „creștin după Evanghelie”. Nu vorbește despre motivele care au îndemnat-o spre această schimbare, dar este sigură că a făcut alegerea bună, chiar dacă familia s-a opus cu desăvărșire. Și, totuși, un îndemn a existat. „Eu am avut chemarea de la Dumnezeu, cînd am trecut la «pocăiți», cum spun toți„, crede femeia.

Pe Constantin nu l-a convins, dar asta nu a fost un obstacol care să destrame dragostea dintre cei doi. În octombrie 2011, nori negri se abat asupra familiei Buteanu. Neînțelegerile dintre soți îl determină pe Constantin să pună capăt jurămîntului făcut la căsătorie. „A fost o ceartă puternică între noi. Rugăciunile la biserică și oameni de bine ne-au adus din nou față în față. Mi-am dat seama că nu pot trăi fără Constantin și am dat uitării tot ce s-a întîmplat în casa noastră„, a spus Aneta.

Nu știe ce s-a întîmplat în sufletul soțului în perioada celor trei luni cît au stat despărțiți, dar, odată ce s-au împăcat, Constantin a decis să intre în rîndurile neoprotestanților. „Ca să o bucur, să trăiesc în pace și liniște, am trecut și eu la «pocăiți», începînd de la Crăciun„, recunoaște, în cele din urmă, Constantin.

Fericitul eveniment de luni nu va fi sărbătorit ca la tinerețe. Din cauza vîrstei, dar, mai ales, a cultului religios, care are reguli stricte: logodnă fără inele, căsătorie religioasă cu corala bisericii și petrecere fără băutură. În aceste condiții, mirii vor fi felicitați doar de unul dintre nepoți cu soția, care vor avea și rolul de martori.

COMENTARII

WORDPRESS: 0