Dr. ing. Cristian Andriesei: „15 pași pentru un proiect de diplomă reușit”

HomeSocial

Dr. ing. Cristian Andriesei: „15 pași pentru un proiect de diplomă reușit”

 

Cristian Andriesei

Cristian Andriesei

O zicală interesantă a unui fost profesor din timpul facultății, căruia îi datorez mult din parcursul meu profesional și chiar sprijinul oferit de-a lungul anilor, spunea că Nu tot ce-i nou e util și nu tot ce-i util e nou. La vremea respectivă nu am acordat așa mare importanță, oricum fraza în sine reprezintă deja un adevăr unanim acceptat în domeniul ingineresc, un domeniu care trebuie să combine partea de inovare cu cea de dezvoltare/implementare a produsului livrat pe piață (nu totdeauna în echilibru!). Totuși, ceea ce s-a întâmplat cu ultimul meu proiect personal pare a demonstra că există o excepție la această zicală și asta pentru că această carte redactată și apărută pe piață în aproximativ două săptămâni este nouă, originală prin structură și conținut, acoperind o direcție foarte importantă din domeniul Educației universitare. Efortul redactării cărții a fost însă unul considerabil pentru că, desigur, trebuie respectate regulile copyright, una fiind să introducem elemente din alte surse în scop de prezentare a unui tutorial și alta este să venim cu elemente originale pentru a dezvolta un conținut vandabil.

S-a întâmplat că în acest an am propus un tutorial despre scrierea proiectului de diplomă (licență) la Zilele Studentului Electronist. De fapt, nu numai că am propus pentru prima oară un titlu la acest eveniment, dar am propus mai multe titluri, cum ar fi, spre exemplu, cum luăm decizii (foarte important în business, dar și în orientarea în carieră) ori managementul proiectelor, dar s-a nimerit că tema cu redactarea proiectului de diplomă a fost aleasă de organizatori și livrată cu o prezentare originală la acest eveniment. Trebuie să menționez că acest eveniment are o importantă încărcătură istorică pentru Liga Studenților Electroniști, adunând laolaltă studenți și reprezentanți ai corporațiilor din domeniul Electronicii și Telecomunicațiilor. În orice caz, la momentul respectiv, prezentarea mea despre cum să redactăm un proiect de diplomă reușit era structurată în 9 pași și cumula 90 slide-uri, începând cu regulamentul universității de finalizare a studiilor și terminând cu concluziile și referințele. Mai important este că am exemplificat cu tezele proprii coordonate, nu pentru că le consider extraordinare ori unice, dar cu siguranță au fost destul de îngrijite, îndeplinind niște standarde proprii de calitate. Pe baza feedback-ului pozitiv primit la acest eveniment, am luat decizia de a concentra ideile prezentate într-o carte care să fie de real folos pentru studenții noștri și, mai ales, ancorată la realitatea curentă. Până la acest moment, din ce cunosc, pe piața românească avem două cărți despre redactarea proiectului de licență/diplomă, una scrisă de reputatul Paulo Coelho care vizează științele socio-umane, respectiv una scrisă pentru absolvenții de AC (Automatică și Calculatoare), dar destul de generală. Chiar și la nivel mondial literatura este foarte redusă, n-aș greși cu nimic dacă aș caracteriza piața de carte ca fiind anemică, marea majoritate a cărților fiind focalizate pe scrierea de eseuri (mult mai în vogă în Vest, mai ales în SUA). Pornind de la aceste două repere deja existente am gândit o carte structurată original și care îmbină expertiza mea de recenzor la jurnale științifice externe cu experiența câștigată de-a lungul anilor prin îndrumarea studenților și masteranzilor.

Motivația principală a scrierii acestei cărți nu este numaidecât aceea de a furniza repere, ci de a face studenții să conștientizeze că proiectul de diplomă este livrabilul final (asta raportat la managementul proiectelor). Niciun student din anul terminal nu se poate înscrie la examenul de absolvire, cu sau fără probă de evaluare scrisă / orală, dacă nu prezintă acest proiect de diplomă la înscriere. Și, statistic, acest proiect este încă desconsiderat și, în cele mai multe cazuri, finalizat în chiar săptămâna înscrierii. Cauzele finalizării târzii sunt multiple, pornind de la faptul că nu au fost informați de la bun început (adică în chiar primul an de facultate) despre ce înseamnă absolvirea facultății dincolo de examenele aferente disciplinelor din curriculum și terminând cu restanțele pe care le mai au la unele examene din timpul facultății. Incertitudinea, mai ales la facultățile de inginerie, este un factor major care sugrumă la propriu speranțele multor studenți de a se apuca de teză și, mai ales, de a o finaliza înainte de termen.

Spre deosebire de prezentarea mea de la ZSE, cartea vine cu noi perspective, oferind 15 pași în loc de 9 câți erau inițial, de unde și titlul 15 pași pentru un proiect de diplomă reușit. Cartea pe care o propun mai ales viitorilor absolvenți este comercializată în format electronic, livrată pe e-mail după lansarea cu success a comenzii, fiind disponibilă pe platformele EMAG și CEL, la adresele de mai jos unde se regăsește și structura cărții:

https://www.emag.ro/15-pasi-pentru-un-proiect-de-diploma-reusit-ren-4/pd/DHLHGHMBM/.

https://www.domo.ro/accesorii-pentru-carti/15-pasi-pentru-un-proiect-de-diploma-reusit-pNSQwMTwqMQ-l/.

O dăruiesc cu drag cititorilor, le urez o lectură plăcută și aștept feedback constructiv care poate contribui la îmbunătățirea conținutului!

 

Dr. ing. Cristian Andriesei


Cristian Andriesei este membru Senior IEEE, lector universitar și consultant în management strategic

 

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0