Prima paginăRoman

Două generaţii au sărbătorit împreună Ziua Naţională

Dimensiune text

La Muzeul de Istorie, Ziua Naţională a fost evocată de elevi de liceu şi de reprezentanţi ai veteranilor celui de-al doilea război mondial.  

Muzeul de Istorie a găzduit vineri, 30 noiembrie, simpozionul cu tema „Istorie şi idealuri. 1 Decembrie – Ziua Naţională a României”, organizat cu partenerii: Consiliul Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Neamţ, Primăria municipiului Roman, Colegiul Tehnic „Petru Poni”, filiala Roman a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război şi filiala Roman a Asociaţiei pentru Antropologie Urbană. La lucrări, alături de elevi, de veterani de război şi iubitori de istorie au participat şi primarul Romanului, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, şi deputatul Elena Udrea. În debutul lucrărilor, primarul Laurenţiu Dan Leoreanu i-a oferit profesoarei Monica Pescaru, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, o diplomă de excelenţă pentru implicarea în activităţile desfăşurate în cadrul Asociaţiei pentru Antropologie Urbană. „Vreau să o felicit în mod special pe doamna profesoară, pentru că a pus mult suflet şi multă pasiune în toate aceste activităţi, iar acest lucru se vede în rezultatele obţinute”, a declarat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu, care i-a felicitat pe toţi cei prezenţi cu ocazia Zilei Naţionale. „Eu cred că Ziua Naţională trebuie să fie pururi în inima şi sufletul nostru”, a mai afirmat primarul Leoreanu.

Dacă manifestările dedicate zilelor cu rezonanţă în calendar sunt deja o tradiţie pentru Muzeul de Istorie romaşcan, ediţia din acest an a venit cu o schimbare a conceptului faţă de sesiunile anterioare: a pus faţă în faţă două generaţii. Pe de o parte elevii, pe de altă parte reprezentanţi ai generaţiei celor care au luptat în cel de-al doilea război mondial. „Am considerat că este foarte util pentru elevi să înveţe istoria şi altfel decât din manual, dându-le posibilitatea de a fi faţă în faţă şi de a discuta cu cei care au făcut istoria”, a spus muzeograf Iulia Butnariu, organizatoarea simpozionului.

Au participat cu lucrări muzeograf Iulia Butnariu, care a vorbit despre „Istorie şi idealuri”, profesoara Monica Pescaru, de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, cu lucrarea „Alba Iulia – inima românismului”, şi Oana Oprea, elevă la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, care a adus în actualitate un personaj implicat în evenimentele vremii evocate, „Regia Maria – «mama răniţilor»”. Veteranii de război au fost reprezentaţi de sublocotenent (r) Gheorghe Bîrjoveanu şi colonel (r) Neculai Boşteog, preşedinte al filialei Roman a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • Roman 9 ani

  Articolul este incomplet,nu ati redat cuvantarea doamnei Udrea la acest eveniment.

 • Roman Voda 9 ani

  La multi ani, romascani ! La multi ani, Romania ! Va urez sanatate !

 • un cetățean 9 ani

  Nu am înțeles ce căuta doamna Udrea acolo . Se face campanie electorală și la Muzeul de Ia Istorie ? Atunci ar fi trebuit poate, să se dea invitație la toti cei care candidează . Iar doamna prof. de istorie Monica Pescariu pare din fotografie atât de stânjenită de situația în care se află … .Poate ar fi fost mai bine să fie acolo și domnul profesor Brătescu ,care chiar se pricepe la istorie !