Prima paginăActualitate

Două furtuni într-o zi. Pagubele sunt însemnate

Două furtuni într-o zi. Pagubele sunt însemnate

Dimensiune text

 

Ziua și furtuna în Roman. Marți, miercuri și joi, meteorologii au emis avertizări de coduri galbene și portocalii de ploi și vijelii. Dacă, pe 12 iulie, arborii au blocat unele căi de acces și unul a căzut pe acoperișul unei case, joi după-amiază au zburat părți din construcții și mai multe mașini au fost avariate din cauza copacilor sau crengilor care au fost doborâte de vânt. Joi, la ora 16.00, meteorologii au anunțat încă un cod galben pentru Roman.

Joi, 13 iulie, a fost cod galben de vreme rea în Roman. Urmările, spun reprezentanții Primăriei municipiului Roman, au fost importante: „Ploaia și vântul puternic au rupt mai mulți copaci și au avariat mai multe autoturisme din zona Smirodava, bloc 36, strada Libertății, bloc 12 și parcarea de la Școala «Vasile Alecsandri». De asemenea, părți dintr-un acoperiș de bloc au fost desprinse, fiind aruncate pe carosabil. Din fericire, nu s-au produs pagube umane. Echipele Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență se află în teren pentru a degaja arborii care blochează căi de acces sau pot reprezenta un pericol pentru oameni sau bunuri. Prioritate o au întâi degajarea arborilor de pe străzi și de pe mașini. Ulterior, se va interveni și pentru degajarea arborilor sau a crengilor din celelalte zone. Facem apel la cetățeni pentru a sesiza dacă sunt probleme din cauza ploii la numărul gratuit de telefon, apelabil din orice rețea, 0233.984”.

Reprezentanții administrației publice locale spun că vor acorda despăgubiri proprietarilor autoturismelor care au fost parcate regulamentar și care au avut de suferit din cauza arborilor aflați pe domeniul public. În același timp, autoritățile locale fac apel la cetățeni să înțeleagă importanța toaletării sau doborârii arborilor bătrâni, mai ales în contextul în care anual se replantează câteva mii de copaci. Numai anul acesta s-au plantat în oraș peste 8.500 de arbori, dar mulți dintre aceștia nu au rezistat din cauza faptului că nu au fost udați, Primăria Roman având un serviciu în acest sens, dar care nu poate planta flori, uda florile și copacii și tăia și gazonul.

După furtuna de miercuri, 37 de localități au rămas fără energie electrică, printre care din zona noastră – Cordun, Horia, Trifești, Secuieni, Săbăoani, Pildești, Tețcani, Gherăești sau Botești. Tot ploaia a produs o avarie semnificativă și la Stația de Captare de la Pildești, ceea ce a făcut să existe probleme legate de posibilitatea alimentării cu apă a Romanului și comunelor dimprejur. Avaria de la stația de captare a fost remediată în 8 ore și, din fericire, rezervele de apă au fost suficiente pentru a suporta cantitatea de apă necesară romașcanilor.

Joi, la ora 16.00, meteorologii au emis un nou cod galben pentru zona joasă a județului Neamț. Mai precis, de la ora 16.30 și până la ora 20.00, au fost anunțate intensificări locale ale vântului, ce vor atinge și depăși la rafală, viteze de 55 – 60 km/h, izolat 70 km/h.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0