„Domnul Trandafir nu răstoarnă munţii”

Dimensiune text

Educatoarea Mioara Stoica a primit Trofeul „Domnul Trandafir”, pentru cei 32 de ani în care a lucrat cu drag în grădiniţa din Sagna.

La Sărbătoarea şcolii nemţene din acest an, au primit recunoaştere din partea comunităţii şi acei dascăli, nu puţini la număr, care nu apar niciodată pe lista premianţilor la olimpiadele şcolare, care nu au funcţii de conducere, care nu iau decizii care să schimbe soarta şcolii sau care au predat toată viaţa într-un sat izolat de lume, dar care şi-au pus amprenta asupra formării a generaţii şi generaţii de elevi. Nominalizările pentru această secţiune, fericit intitulată „Domnul Trandafir”, s-au făcut mai mult cu inima şi cu sufletul, pentru că dragostea pentru elev şi dăruirea nu se consemnează în adeverinţe şi nu sunt cuantificate în puncte şi în dosare. Sunt certificate, însă, de dragostea cu care elevii lor se întorc mereu la şcoală, pentru a-şi împărtăşi bucuriile şi necazurile cu „Doamna”. Vă prezentăm, în continuare, cei cinci dascăli romaşcani care au fost premiaţi la prima ediţie a „Sărbătorii şcolii nemţene” la categoria „Domnul Trandafir”. 

stoica23c v2Stoica a fost dintotdeauna educatoare la grădiniţa din Sagna. În cei 32 de ani de meserie, poate spune că i-au trecut prin mână aproape toţi copiii satului şi aşteaptă, acum, să vină la grădiniţă copiii copiilor pe care i-a avut în primi ani. Pe toţi i-a primit cu dragoste, i-a ajutat să descopere lumea de dincolo de casa părinţilor. La grădiniţa din Sagna există o cameră specială, plină de cutii ticsite cu costume de serbare. Ar putea îmbrăca toţi copiii satului în toate personajele posibile care îşi fac apariţia la spectacolele de copii şi la carnavaluri, toate având amprenta educatoarei Mioara Stoica. Designerul şi sponsorul a fost întotdeauna educatoarea, chiar dacă manopera aparţine unei croitorese profesioniste.  „Atunci când am fost anunţată că am fost nominalizată la premiu, am crezut că este o greşeală. M-am întrebat de ce eu, când la grădiniţa mea sunt toate colegele mele adevărate «Doamne Trandafir» şi asemeni lor, poate alte câteva sute. Nu cred că am făcut ceva special. Pentru a fi «Domnul Trandafir» cred că trebuie să fii statornic în meserie, să ştii să îmbini exigenţa cu blândeţea şi să stăpâneşti arta de a atrage copilul prin mijloace simple. Domnul Trandafir nu trebuie să răstoarne munţii, să iasă în evidenţă. Domnul Trandafir este foarte modest, dar, când vine vorba de profesia lui, lasă modestia deoparte şi oferă totul copilului din faţa lui”, spune educatoarea Mioara Stoica.

Matematica „cu bomboane”

Probabil, copiii de la grupa Mioarei Stoica sunt printre puţinii copiii care aşteaptă cu sufletul la gură ziua în care au matematica. Pentru că orele lor de matematică sunt speciale. Pe lângă cifre, mulţimi şi semne de mai mic şi mai mare, are şi bomboane. Și, când în loc de beţişoare sau jetoane foloseşti bombone colorate, pe care le grupezi în toate felurile, parcă matematica e mai uşoară, iar scăderea nu mai e la fel de grea când fiecare termen scăzut înseamnă o bomboană ajunsă în guriţă.

„Matematica «cu bomboane» este preferata copiilor. Am ajuns aici din dorina de a face lucrurile cât mai simple, de a fi cât mai aproape de copii. E foarte banal ce spun, dar cred că aceasta este şi principala calitate pe care trebuie să o aibă o educatoare. Să îi iubească pe copii, să-i cunoască şi să-i trateze pe fiecare în funcţie de particularităţile lor. Iar ca succesul să fie deplin, trebuie să fii apropiată de părinţi. Orice mamă îţi va lăsa copilul pe mână cu inima uşoară dacă vei şti să fii prietena ei”, şi-a mărturisit Mioara Stoica cheia succesului.COMENTARII

WORDPRESS: 0