HomeSocialReligie

Doi ierarhi propuşi pentru a păstori Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi PS Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor au fost propuşi de Sinodul Mitropolitan pentru a ocupa scaunul lăsat vacant de ÎPS Eftimie Luca. Decizia finală aparţine Sinodului Bisericii Ortodoxe, care se va întruni pentru a lua o hotărâre în perioada 16 – 17 decembrie.

PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi PS Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor au fost desemnaţi drept candidaţi la scaunul vacant de arhiepiscop al Eparhiei Romanului şi Bacăului. Alegerea aparţine Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, întrunit sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, anunţul fiind făcut sâmbătă, 13 decembrie, după săvârşirea slujbei religioase prilejuite de împlinirea a 40 de zile de la stingerea din viaţă a ÎPS Eftimie Luca, fost Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În după amiaza aceleaşi zile, la Reşedinţa Mitropolitană din Iaşi, a avut loc şedinţa de consultare a Sinodului Mitropolitan cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, şedinţă la care au participat membrii Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, cărora li s-au alăturat, potrivit normelor statutare, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi directorul Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec” din Roman, preot director Gheorghe Smerea. În urma consultărilor, membrii Adunării Eparhiale au susţinut, prin vot, în unanimitate, cele două candidaturi propuse de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Numele celor doi candidaţi desemnaţi vor fi comunicate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va decide, prin alegere, în zilele de 16-17 decembrie 2014 numele noului Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Doctor în teologie la Paris

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul s-a născut la 29 martie 1954, în comuna Stăniţa (judeţul Neamţ), fiind cel de-al treilea din cei opt copii ai familiei, patru fete şi patru băieţi. A primit la botez numele Ilie. A intrat ca frate la Mănăstirea Neamţ în 1970, an în care începe şi studiile la Seminarul Teologic “Veniamin Costachi”. Între 1976 şi 1980, după ce şi-a satisfăcut stagiul militar, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” din Bucureşti. În 1980 a fost tuns la monahism la Mănăstirea Bistriţa, avându-l ca naş de călugărie pe unchiul său, Ioanichie Bălan. A îndeplinit diverse funcţi la Mănăstirea Bistriţa şi la Centrul Eparhial din Iaşi, iar în 1990 a fost numit secretar al proaspătului mitropolit al Iaşilor, Daniel Ciobotea, astăzi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Între 1991 şi 1994 urmează cursuri doctorale la Institutul “Saint Serge” din Paris, obţinând şi atestatul de vorbitor al limbii franceze. Şi-a susţinut teza de doctorat în 1994, cu tema “Îndumnezeirea omului în gândirea părintelui Dumitru Stăniloaie”. În 1998 a fost propus de ÎPS Eftimie Luca pentru funcţia de arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Romanului, preluând şi titulatura “Băcăuanul”, funcţie pe care a îndeplinit-o de la 1 mai 2000. În perioada petrecută în Franţa s-a distins prin activitatea ecumenică, converteşte la ortodoxie 70 de personae şi este cunoscut ca unul dintre promotorii religiei ortodoxe, îl împărtăşeşte pe patul de suferinţă pe Emil Cioran şi este duhovnicul lui Duiliu Alexandru Sfinţescu, cunoscut ca cel mai important proiectant de lucrări pe structuri metalice după Eiffel. A oficiat peste 1.500 de sfinte liturghii, este cel care a înfiinţat Editura Filocalia şi iniţiatorul proiectului “Lăsaţi copiii să vină la mine şi nu-i opriţi”, prin care sunt ajutaţi în fiecare an copii cu rezultate deosebite la învăţătură, proveniţi din familii cu venituri mici.

Duhovnic cu studii de Medicină şi Drept

Mai puţin cunoscut credincioşilor din eparhia Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul s-a născut la 18 noiembrie 1957, la Iaşi. A urmat cursurile unei şcoli generale din Iaşi, ale Liceului de Electrotehnică din Iaşi, şi-a satisfăcut stagiul militar şi în 1980 s-a închinoviat la Mănăstirea Putna, unde a fost tuns la monahism în 1984, luându-şi numele de Calinic. În perioada 1985 – 1989, cu binecuvântarea P F Teoctist, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Sucevei, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei „Şaguna” din Sibiu, luându-şi licenţa, în 1989, cu lucrarea „Parabolele lui Iisus de Joachim Jeremias. În 1990, luna octombrie, a fost numit, de către I P S Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, stareţ al Mănăstirii Râşca. În 1991, la propunerea IPS Mitropolit Daniel, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop – vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. PS Calinic Botoşăneanul are studii de Medicină şi Drept, urmând, în regim privat, între 1992 şi 1995, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, iar între 1994 şi 1998 frecventnd cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” – Iaşi, având ca lucrare de licenţă, la catedra de Drept internaţional: „Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe”. A obţinut două doctorate, în istoria filozofiei, cu tema “Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice” şi în specializarea Epistemologie şi filozofia ştiinţei, cu tema „Logica Trinităţii”, la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Una dintre lucrările sale aflate acum în curs de apariţie tratează un subiect de actualitate din Biserica Ortodoxă Română, “Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe”.

Articol nou
Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0