HomeSocialSanatate

Doctorul Epifanie Cozărescu, Om şi Model

Medicul cardiolog Gina Ursu, de la Spitalul de Urgenţă „Agrippa Ionescu” din Bucureşti, se numără printre cei care au crescut „în umbra” medicului Epifanie Cozărescu.

La aniversarea a 100 de ani de la naşterea medicului Epifanie Cozărescu, cele mai emoţionante cuvinte vin din partea medicului cardiolog Gina Ursu, care a avut privilegiul de a-l cunoaşte pe medicul Cozărescu în calitate de nepoată şi discipolă. Chiar dacă programul nu i-a permis să fie prezentă la manifestările organizate pentru omagierea acestuia, medicul Gina Ursu a ţinut să-şi exprime aprecierea pentru cel care i-a fost mentor.

Epifanie Cozărescu„M-am gândit, în ultimele zile, ce aş fi dorit să-i spun mentorului meu şi nu i-am spus niciodată. N-am avut curajul, înţelepciunea, răgazul… Mi-a fost model profesional şi îmi place să cred că s-ar putea mândri cu discipolul său. Mi-a fost părinte spiritual (fiind naşul nostru de cununie) şi, spre sfârşitul vieţii, am fost alături de el cu toată recunoştinţa, ca nepoată, medic sau editor al cărţilor sale. Mi-a insuflat dragostea de oameni, dragostea pentru medicină, respectul pentru modestie şi profesionalism, dragostea pentru istoria medicinii. Sunt fericita moştenitoare din familie a profesiunii de credinţă a unui «om între oameni» şi, dacă cineva, vreodată, se va întreba despre moştenirea vie lăsată de doctorul Cozărescu, pot să spun cu mâna pe inimă că, înainte de toate şcolile urmate, alături de minunaţii mei părinţi, de iubiţii mei profesori, am deschis ochii spre viaţă în casa familiei Cozărescu, unchii şi mentorii mei. Trăind alături momentele plăcute ale reuniunilor de familie, dar şi cele dramatice ale persecuţiilor pemanente, făcând practica în spital sau în ambulatoriu, ascultându-l povestind sau recitând din lucrările sale, citindu-i, apoi, pe îndelete, remarcabila operă memorialistică, am înţeles esenţa extraordinară a existenţei sale – iubirea faţă de aproapele său şi faţă de suferinţa umană, dorinţa permanentă de a ajuta. Doctorul Epifanie Cozărescu – nea Fănel – a lăsat oraşului şi ţării un valoros muzeu de istorie a medicinii, o importantă bibliotecă medicală, două extraordinare fresce ale bicentenarului spital romaşcan, privit cu ochii memorialistului, o lirică emoţionantă pe care cu greu i-ai fi putut-o alătura. A lăsat o frumoasă familie, un fiu şi trei nepoţi, dar a lăsat şi un medic cardiolog care-i urmează crezul, sfaturile şi drumul. Mulţumesc doctorului Cozărescu şi sper ca glasul meu să fie auzit peste lumi şi peste ani şi, mai ales, sper că ei mă aud de acolo, de la stele, şi că ştiu că îi voi preţui şi purta în suflet până la capătul vieţii. Și mai vreau să-i spun, ca un omagiu de final al mesajului meu – că poate fi pe deplin împăcat: strănepotul lui, băiatul nostru Radu, medic şi asistent universitar, îi calcă cu nădejde pe urme…”, a spus colonel doctor Gina Ursu, medic primar cardiolog, doctor în medicină, nepoată, fină, discipol şi urmaşă profesional a medicului Epifanie Cozărescu.

Comentarii

WORDPRESS: 0