HomeActualitateRoman

Doar zece romaşcani plătesc taxă pentru câine

Dintre romaşcanii care trăiesc la bloc, nu sunt pensionari şi deţin un câine, doar zece au plătit, în 2013, taxa specială pentru acest animal de companie.

În Roman, dintre toţi posesorii de câini care locuiesc la bloc, doar zece persoane au declarat că sunt proprietari de câini şi au plătit anul acesta taxa de 32 de lei stabilită pentru deţinătorii de câine de agrement. Pentru anul 2014, taxa pentru deţinerea câinilor de pază, de agrement şi de vânătoare, diferenţiată în raport cu numărul câinilor deţinuţi şi cu scopul pentru care sunt folosiţi, se menţine la nivelul anului 2013: 12 lei pe an pentru primul câine de vânătoare şi 25 de lei pentru fiecare începând cu al doilea, 32 de lei pe an pentru un câine de agrement – câini crescuţi şi ţinuţi în locuinţă -, şi 40 de lei pe an pentru al doilea şi următorii.

Pentru câinii necesari pazei animalelor, pentru câinii însoţitori ai nevăzătorilor, precum şi pentru câinii de orice fel de până la şase luni nu se datorează taxă. Sunt scutite de la plata taxei pentru deţinerea de câini persoanele care locuiesc singure, au un singur câine şi au calitatea de pensionar sau persoană cu handicap.

Taxa se plăteşte până la 31 martie, inclusiv, a fiecărui an, sau în termen de 30 de zile de la declararea animalului. În cazul în care deţinerea câinilor încetează, indiferent de cauză, taxa anuală nu se recalculează. Deţinătorii de câini sunt obligaţi să depună declaratie pentru stabilirea taxei până la data de 31 ianuarie a anului 2014 sau în termen de 30 de zile de la dobândire sau orice modificare intervenită. Deţinerea de câini şi nedeclararea lor în evidenţele Primăriei Roman în termenul stabilit mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Am avut acum 15 ani un caine,am vrut sa fiu ok si l-am declarat la primarie,pe propria raspundere si am achitat aceasta taxa.Cand a murit,am cerut sa fiu scos de la taxe si impozite,si a inceput showul-certificat de deces de la veterinat,adeverinta de la asociatia de proprietari,etc…Vi se pare incurajator???Daca e atat de sipmplu sa achit taxa,de ce e atat de greu sa n-o mai achit???Traim in Romania,nu?

  • Florin 9 ani ago

    In Romanica, birocratia e un monstru, dar nu cu sapte capete, ci cu o mie, iar daca tai unul, cresc imediat doua.Ca peste tot in lume, birocratia are propriile ei legi si capacitatea de a se reinventa, de a-si gasi noi modele de supravietuire. Chiar daca nu dispune de nici o prevedere legala, birocratul va gasi oricind un motiv pentru a-ti mai cere o hirtie, pentru ca asa vrea el , iar tu, ca sa-ti rezolvi problema initiala , te dai peste cap si-i aduci acea hirtie de care, oricum, n-avea nevoie !Doar asa isi justifica el locul si „volumul” mare de lucru. El si (eventual) alti colegi de-ai lui.