Doar soluții de avarie la avariile repetate de la rețeaua de apă

HomeSocial

Doar soluții de avarie la avariile repetate de la rețeaua de apă

Problema calității serviciului de alimentare cu apă a municipiului Roman de către compania județeană Apa Serv a revenit în actualitate și în această săptămână, după avariile repetate care au lăsat orașul fără apă în ultima perioadă, un oraș în care există rețele de apă și cu o vechime de aproape 100 de ani. În acest context, primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, a convocat joi, 16 septembrie, o întâlnire cu reprezentanții Apa Serv, pentru a discuta despre soluțiile de avarie care pot fi luate în perioada imediat următoare.

Planuri urgente, probleme vechi

Conform declarațiilor primarului Achiriloaei, în urma urgențelor discutate joi, s-a stabilit că reprezentanții companiei ApaServ vor interveni în perioda următoare cu lucrări la stația de captare și înlocuirea conductei de distribuție de pe strada Libertății (unde s-a produs și o avarie recent) și și-au asumat efectuarea lucrării de înlocuire  în cursul anului 2022 a conductei de transport pe strada Anton Pann (unde a avut loc o altă avarie).

În acest timp, Primăria și-a asumat continuarea procesul de sectorizare a rețelelor. „Urmează ca noi să intervenim în zona de sectorizare – avem deja șase sectoare deja făcute, în șase puncte (Cartierul Muncitoresc, Cartierul Lipovenesc, Cartierul Favorit, Cartierul Nicolae Bălcescu, Cartierul Danubiana și zona Gară – Dedeman), să rezolvăm debitmetria, pentru a putea asigura monitorizarea acestor zone, cu fonduri de la municipiul Roman. Noi avem nevoie de sectorizare în primul rând, pentru a se putea lucra în acele zone, iar sectorizarea să se facă și cu debitmetre, pentru că e important să identificăm o avarie monitorizând fluctuațiile debitului”, a declarat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, în cadrul conferinței de presă de vineri, 18 septembrie.

Primarul a mai precizat că, în cadrul întâlnirii de joi, a insistat ca Apa Serv să își asume lucrările menționate și să găsească resurse pentru a le efectua. „E foarte dificil și pentru municipiul Roman să asigure resurse, deși în perioada anterioară municipiul Roman a făcut suficiente investiții în rețelele de apă: din analiza realizată la nivelul Direcției Tehnice și de Investiții din primărie, circa 30-35% din rețeaua de apă este înlocuită, sunt lucrări care s-au făcut în decursul anilor, cu sume importante – în cartierul Petru Rareș, în cartierul Nicolae Bălcescu, lucrări prin PIDU în zona Cuza Vodă și zonele adiacente. Consider eu că e de datoria companiei să intervină să rezolve cât mai curând aceste probleme, mai ales că nimeni nu stă chiar pe roze cu sumele. Am avut chiar surpriza că, la ultima rectificare de buget la nivelul Consiliului Județean Neamț, municipiul Roman a primit «minunata» sumă de zero lei”, a mai declarat primarul Achiriloaei.

Apa Romanului, în instanță

În ceea ce privește procesul de renunțare la furnizorul de apă din Neamț și aderarea la compania Apavital Iași, primarul a afirmat că, deocamdată, este un litigiu blocat în instanță – diferendul dintre municipalitatea și ApaServ constând în sumele pe care ar trebui să le achite Romanul dacă părăsește asociația de apă din Neamț: „Odată cu contestarea hotărârii de ieșire din ADI Aqua Neamț, la primul termen am câștigat noi, la al doilea termen au câștigat dumnealor, suntem iarăși în etapa de contestații. Ei consideră că sumele pe care trebuie să le plătească municipalitatea pentru ieșirea din companie înseamnă sumele de proiectul POS care s-a făcut pe Roman, plus profitul care ar trebui estimat că îl recuperează compania. Noi nu am vrut o ieșire din ADI Aqua Neamț din pură dorință, ci din cauza nefurnizării serviciilor conform contractului de delegare, pentru nerespectarea clauzelor. Romanul nu are o problemă cu cine este operatorul de apă, Romanul este are o problemă cu furnizarea unui serviciu de calitate”.

160 de ore de întrerupere în 2021

Conform primarului Achiriloaei, compania Apa Serv a efectuat lucrări în municipiul Roman în acest an de circa 830.000 de lei – în zonele Toma Stelian, Favorit, Roman Mușat și Ștefan cel Mare. „Știm că există o redevență care este pentru anul 2021 de aproximativ 1.900.000 de lei, care ar trebui să se regăsească tocmai în zona investițională de dezvoltare a companiei. Am insistat să își asume aceste lucrări pe care le-am pomenit, să găsească resurse, pentru toți este dificil, nu sunt sume mari la dispoziție”, a declarat primarul.

Conform datelor Compartimentului Monitorizare Servicii Publice din Primăria Roman, numărul de ore de întrerupere a furnizării apei potabile în municipiul Roman a fost în 2021 de 160 de ore – cele mai multe în luna februarie, 39 de ore, iar în septembrie – 29.

„Sper ca, ușor, ușor, cu pași mici, să mai eliminăm din probleme. Sunt convins că ceea ce facem acum, intervențiile pe care vi le-am prezentat, nu sunt de natură a crea deodată o situație extraordinară, dar măcar să începem să limităm și să ținem sub control anumite lucruri, și asta cât mai rapid”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei.

Despre ce vorbim

Datele companiei Apa Serv – prezentate în cadrul unor conferințe de presă desfășurate acum doi ani, când în Romanul a fost afectat de mai multe restricții la alimentarea cu apă – arată că alocarea actuală de fonduri pentru înlocuirea rețelelor al finaliza acest proces… în 100 de ani.

„Noi, ca să schimbăm la nivel de companie toată rețeaua, am avea nevoie mâine de circa 223 de milioane de lei, pe tot județul. Și Romanul are, din păcate, probleme mari în ceea ce privește rețelele expirate. Pe Roman, avem expirată o rețea de apă de 107 kilometri, adică 83% din total conducte, cu o valoare de înlocuire la 31 decembrie 2016 de 62.893.028 de lei. În ce privește rețelele de canalizare din Roman, porțiunea de rețele expirate are o lungime de 53,4 kilometri, adică 78% din total, cu o valoare de înlocuire de 21.643.598 de lei. Pentru tot județul, cele 223 de milioane de care ar fi nevoie, împărțite la cele 2 milioane pe an pe care le avem (n.r. – programul de investiții și bugetul aferent Apa Serv la nivelul anului 2019 a fost de 2.000.000 de lei pentru tot județul, din care 500.000 de lei pentru municipiul Roman) înseamnă 100 de ani pentru bugetul companiei județene și ar trebui să fie o întrebare destul de grea pentru toți factorii de decizie din județ”, declara în toamna anului 2019 Vlad Angheluță, directorul de atunci al companiei ApaServ.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Oliver 3 ani ago

    Nu faceti nimic pt. romascani! Numai promisiuni si vorbe goale! Ati numit in CA la Apa Serv oameni incompetenti, numai pe criterii de apartenenta la un grup de interese!