Luni au fost instalați în funcție noii directori ai școlilor romașcane. Cei mai mulți dintre aceștia sînt tineri care nu au mai ocupat funcții de conducere.
Directorii nou numiți din școlile romașcane au intrat, luni, în funcție, odată cu investirea lor oficială, eveniment la care a participat, în fiecare școală, și cîte un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Neamț.
Imediat după investire, echipele au pornit la treabă, nu înainte de a-și prezenta, în cîteva cuvinte, în fața colegilor, viziunea managerială. Dacă, în cîteva școli, funcțiile de conducere au revenit unor oameni cu vechime și cu experiență în funcțiile de conducere, în cele mai multe situații schimbările au promovat oameni tineri, atît în funcția de director, cît și în cele de director adjunct. „Am dorit să dăm o șansă de afirmare și generației tinere și să aducem un suflu nou și o viziune nouă în ceea ce privește managementul unităților de învățămînt„, a spus inspectorul școlar general Viorel Stan.
Mioara Stoia (foto stînga), noul director de la Colegiul Tehnic „Petru Poni”, este titulară la Colegiul Tehnic „Miron Costin” și nu și-a propus schimbări care să provoace „o revoluție” în școala în care a intrat ca manager. De formație este inginer constructor, cu un master în reabilitarea construcțiilor, și este la catedră din 1996. Are gradul didactic I, este membru al Consiliului național al experților în managementul educațional și a deținut, pentru o scurtă perioadă, funcția de director adjunct al Colegiului Tehnic „Miron Costin”. „În primul rînd, vreau să le amintesc colegilor că vin din rîndurile lor, cunosc foarte bine care sînt problemele dintr-o unitate de învățămînt și îmi doresc ca acest colectiv în care am intrat să fie mulțumit de managerul său. Nu vin să fac o revoluție în școală, Colegiul Tehnic «Petru Poni» este o instituție de calitate și nu-mi propun modificări abstracte doar de dragul de a schimba ceva, dar cred că sînt activități care pot fi îmbunătățite„, a spus directorul Mioara Stoia.
Ea va lucra cu o echipă formată din profesoarele Gabriela Dascălu, director adjunct și în anul școlar trecut, și Dana Păiuș, profesoară de limba franceză, proaspăt numită în funcție.
Cristina Horga (foto dreapta), noul director de la Colegiul Tehnic „Danubiana”, este profesor pentru discipline socio-umane, cu doctorat în domeniul filosofiei, și cu o vechime de 15 ani la catedră, toți petrecuți în școala la a cărei conducere a fost numită. „Îmi doresc să pot întrona o atmosferă de unitate și de coeziune în cadrul corpului profesoral, să respectăm drepturile elevilor și să asigurăm promovarea valorilor și principiilor democratice în relațiile interpersonale. Ne propunem, de asemenea, atragerea unui număr cît mai mare de elevi spre școala noastră și consolidarea încrederii acestora în ideea că profesorii le doresc binele și că se preocupă de viitorul lor profesional. Principala noastră prioritate o reprezintă inițierea unor programe care să vizeze reducerea abandonului și a eșecului școlar„, a spus directorul Cristina Horga, care a adăugat că echipa managerială pe care o conduce va continua proiectele aflate în derulare și se va implica în obținerea de finanțări pentru proiecte noi.
Din echipa de conducere mai fac parte profesoarele Cristina Păun și Daniela Căpraru, ambele fiind nou numite în funcție.
Profesorul de fizică Dan Zaharia (foto stînga), proaspăt numit la conducerea Liceului Tehnologic „Vasile Sav”, este recomandat atît de îndelungata sa experiență la catedră, cît și de experiența sa managerială, acesta revenind, practic, la conducerea liceului, după o pauză de șase ani. „Îmi propun să aducem Liceul Tehnologic «Vasile Sav» la locul pe care îl merită între unitățile de învățămînt romașcane și să facem toate demersurile necesare pentru a transforma liceul în colegiu. Îmi doresc să îmbunătățim baza materială a școlii prin accesarea de fonduri nerambursabile prin proiecte, primele ținte fiind o sală de festivități și sală de sport. Voi discuta cu colegii și, împreună, vom alcătui un plan de măsuri care să readucă liceul pe locul pe care îl merită„, a spus directorul Dan Zaharia.
Profesoara de matematică Maria Campău (foto dreapta) a preluat, de la 1 septembrie, conducerea celei mai titrate școli gimnaziale din oraș, Școala „Vasile Alecsandri”. Maria Campău este de 29 de ani la catedră, are gradul didactic I și are 11 ani de experiență în funcții de conducere, ca director al Școlilor Barticești și Nisiporești. „Școala «Vasile Alecsandri» este o școală cu tradiția rezultatelor bune în rîndul școlilor romașcane, rezultate pe care noi dorim să le continuăm. Sperăm să putem veni cu o ofertă școlară deosebită, care să atragă cît mai mulți elevi și care să demonstreze că, pe lîngă o educație școlară de calitate, se pot face și activități extrașcolare. Colaborarea cu colegii, cu elevii și părinții acestora și promovarea imaginii școlii reprezintă, de asemenea, una dintre prioritățile noastre. Am experiență în domeniul proiectelor și sper să pot atrage fonduri nerambursabile„, a spus directorul Maria Campău, care mizează pe sprijinul comunității pentru a-și putea pune proiectele în practică.
Ea va fi secondată la conducerea școlii de profesoara de istorie Cristina Aruxandei, care predă de 23 de ani la Școala „Vasile Alecsandri”.
Mihaela Rusu (foto stînga), noul director de la Școala „Mihai Eminescu”, este profesoară de biologie, de trei ani titulară în școală, are gradul didactic I și o vechime de 15 ani la catedră. „Vom continua linia începută de colegi în ceea ce privește activitățile didactice și ne propunem obținerea de rezultate bune atît în activitățile școlare, cît și în cele extrașcolare, care să confirme și să continue tradiția școlii noastre. Vom continua proiectele naționale și internaționale aflate în derulare în școala noastră și sperăm să putem accesa și altele noi, care să ne aducă atît finanțări, cît și posibilitatea de a lărgi orizontul atît pentru elevi, cît și pentru colegii noștri„, a spus directorul Mihaela Rusu. Mihaela Rusu va face echipă cu profesorul Dumitru Ouatu, fost director al școlii, care a adăugat că obiectivele imediate presupun înfrumusețarea școlii și întronarea unei discipline ferme la nivelul unității.
Luminița Boloca (foto dreapta), profesor de biologie la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, este, de la 1 septembrie, directorul Școlii „Calistrat Hogaș” din Roman. Are o vechime de 15 ani și a obținut gradul didactic I. „Îmi propun să dezvolt toate proiectele începute deja în această unitate de învățămînt și să încercăm să atragem cît mai mulți elevi, atît prin activitățile specifice școlii, cît și prin activitățile extrașcolare, prin care să contribuim la dezvoltarea elevilor pe mai multe direcții, de la îmbunătățirea stării de sănătate la socializare. Voi susține întreg colectivul de cadre didactice în scopul autoperfecționării continue și al obținerii de performanțe, atît în plan profesional, cît și personal„, a spus directorul Luminița Boloca.
Comentarii
Sunt de notorietate legaturile acestor directori cu partidele politice: ei, sotul sau sotia sint membri de partid.
Din pacate, dupa 20 de ani, am ajuns de unde am plecat: numai membrii de partid au acces la functii. Daca nu esti membru iti este interzisa promovarea.
Criteriul inlocuirii este clar unul politic.
Si ne mai miram ca pleaca profesorii. Raman politrucii.
Este clar , dar si alesii comunitatilor au avut un cuvant de spus ca doar ei au fost alesi , habar nu au ce inseamna sa sustii un examen si mai propun la carma scolilor tot niste incompetenti ca ei , mergem mai departe ca la noi la nimeni – dar va veni si vremea celor competenti
Nu inteleg pe ce criterii a fost schimbata directoarea Sc.nr.8. Nu cred ca va exista o directoare mai buna. A realizat cu fonduri mici foarte multe pentru aceasta scoala,desi nu avea sustinere,deoarece acolo sunt copii amarati nu vip-uri ca la celelalte scoli din oras.
mama a 2 copii care invata in acea scoala
Ati omis din articol SCOALA HORIA, unde d-na prof. LILIANA BULGARU a inlocuit in functia de director pe Emilia Ciomartan.