Directorii de școli se plâng de instalațiile electrice neschimbate de 50 de ani

HomeSocial

Directorii de școli se plâng de instalațiile electrice neschimbate de 50 de ani

 

Luni, 20 ianuarie, a început seria consultărilor pe tema bugetului pe acest an, primii „invitați” la discuții fiind directorii unităților de învățământ din oraș. Din partea Primăriei Roman, la întâlnire au fost prezenți primarul Lucian Micu, viceprimarul Roxana Iorga, city managerul Gabriela Petrea și directorul economic Ciprian Alexandru.

Primarul Lucian Micu le-a vorbit celor prezenți despre ceea ce s-a reușit să se facă în domeniul Educației, urmând ca fiecare director să expună apoi problemele stringente cu care se confruntă. „Mă bucur că, în anul anterior, am reușit să-mi țin promisiunea făcută către dumneavoastră de a reabilita terenurile de sport, după ce, în 2018, am modernizat curțile și aleile de acces. De la an la an, reușim să rezolvăm din problemele importante, dar și să investim în realizarea de noi proiecte mari, pentru ca și elevii, dar și cadrele didactice să aibă condiții cât mai bune pentru studiu.Toate unitățile de învățământ au fost sprijinite financiar. Pe lângă lucrările punctuale din fiecare școală, am demarat și câteva proiecte de mai mare anvergură și ele vor continua și în acest an. Se execută lucrări de reabilitare a Grădiniței «Muguri de lumină», se reabilitează corpul B al Școlii «Vasile Alecsandri», clădire monument istoric. Am demarat, cu fonduri europene, lucrările de extindere a Creșei «Smirodava», unde vor putea fi îngrijiți de trei ori mai mulți copii decât în prezent”, a declarat primarul Lucian Micu.

Acesta le-a amintit celor prezenți și de cele cinci proiecte cu fonduri europene depuse pentru modernizarea infrastructurii din Educație și care se află în evaluare: reabilitarea, modernizarea și echiparea Liceului Tehnologic „Vasile Sav” (un proiect de peste 17 milioane de lei), reabilitarea și modernizarea Școlii de Artă „Sergiu Celibidache” (6,4 milioane de lei), reabilitarea și modernizarea corpului D al Colegiului Național „Roman-Vodă” (9,6 milioane de lei), construirea corpului B și a sălii de sport de la Școala „Costache Negri” (18,4 milioane de lei), extinderea și modernizarea Școlii „Carol I” și construirea unei săli de sport pentru această școală (16,2 milioane de lei).

Problemele ridicate de directorii unităților de învățământ au fost dintre cele mai variate, dar cei mai mulți s-au plâns de vechimea și randamentul scăzut al centralelor termice, precum și de starea precară a instalațiilor electrice care nu au mai fost înlocuite de foarte mulți ani. Vă prezentăm principalele solicitări pe care directorii școlilor și liceelor le-au prezentat conducerii administrației publice locale.

Școala „Mihai Eminescu” – Primăria urmează să definitiveze până în primăvară igienizarea tuturor claselor din instituție, urmând ca apoi să se treacă la igienizarea sălilor de studiu de la grădiniță.

Colegiul Tehnic „Miron Costin” – refacerea instalației de termie de la căminul din Anton Pann, reabilitarea sălii de sport de la corpul B, modernizarea sălii de festivități (anul acesta, instituția împlinește 140 de ani de la înființare), reabilitarea șarpantei de la corpul B, schimbarea celor două centrale termice și înlocuirea instalației electrice.

Colegiul Tehnic „Petru Poni” – se află în ultima etapă pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, însă este nevoie de funcționarea optimă a cantinei, izolarea termică pe exterior a Grădiniței nr. 6 (anul acesta s-a realizat izolarea la interior), pentru corpul B trebuie refăcută fațada și o reparație capitală la tâmplărie, deoarece există pierderi mari de căldură.

Liceul Tehnologic „Vasile Sav” – refacerea grupurilor sanitare de la cămin (anul acesta se va porni cu refacerea băilor și a dușurilor de pe unul dintre cele trei nivele ale imobilului) și înlocuirea conductelor de căldură din corpul A.

Școala „Alexandru Ioan Cuza” – consolidarea și reabilitarea grădiniței de pe strada Cuza Vodă, pentru care s-a depus proiect european, dar nu s-a obținut și finanțarea necesară.

Institutul Teologic Franciscan – marcarea terenului de sport modernizat în toamnă și efectuarea de toaletări ale arborilor.

Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” – repararea scării de acces din liceu, clădire monument istoric.

Colegiul Tehnic „Danubiana” – realizarea unei șarpante și achiziționarea de plite electrice pentru grădiniță, reabilitarea sălii se sport, înlocuirea centralei termice, înlocuirea instalației electrice și montarea de geamuri termopan la cantină.

Școala de Artă „Sergiu Celibidache” – refacerea instalațiilor de căldură și de energie electrică, intensificarea patrulelor de Poliție Locală pentru descurajarea celor care distrug bunurile și toaletarea unor arbori de la Grădinița nr. 4 – solicitare respinsă de trei ori de comisia de la nivelul municipiului, care autorizează astfel de lucrări.

Școala „Calistrat Hogaș” – înlocuirea parchetului și renunțarea la lambriuri, înlocuirea centralei termice și a caloriferelor din fontă și realizarea unei săli de sport, proiect ce ar putea fi depus anul viitor pentru finanțare prin Compania Națională de Investiții.

Colegiul Național „Roman–Vodă” – Primăria a realizat studiile pentru ridicarea unei săli de sport prin Compania Națională de Investiții și va pava zona de lângă terenul de volei.

Școala „Vasile Alecsandri” – are în consolidare și reabilitare corpul B, dar pentru Grădinița nr. 5 este nevoie de un nou sistem de ventilație și de montarea unor bănci.

Consultările pe tema bugetului vor continua marți, 21 ianuarie, cu discuții cu reprezentanții din domeniul sănătății și cei ai mediului de afaceri. La finalul tuturor întâlnirilor, care se vor încheia pe 30 ianuarie, administrația va supune dezbaterii Consiliului Local și lista de investiții, pe care ar urma să se regăsească unele dintre solicitările primite de la aceste dezbateri.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0