HomeEconomie

Direcția Silvică Neamț lămureşte sesizările asupra tăierilor din Dealu Mărului

În urma solicitării făcute de Ziarul de Roman asupra imaginilor primite pe adresa redacţiei în care se sesizau eventuale tăieri ilegale de arbori, Direcţia Silvică Neamţ a reacţionat prompt. În plus, autorităţile spun că, la fiecare suspiciune, cetăţenii pot apela numărul unic 112, însă este de precizat că în acest fel nu vor primi un răspuns dacă cele reclamate au fost sau nu adevărate.

De ce este lemnul depozitat pe marginea drumului

Conform Direcţiei Silvice Neamţ, „situaţiile semnalate de cetăţeni se referă la două parchete din raza Ocolului Silvic Roman, în care s-au desfăşurat lucrări de exploatare de produse principale, în deplină legalitate”.

Specialiştii Direcţiei explică faptul că masa lemnoasă este depozitată pe marginea drumului deoarece există un blocaj pe piaţa lemnului. Asta pentru că la toate licitaţiile de masă lemnoasă la drum auto organizate de către Direcţia Silvică Neamţ, din luna octombrie 2015 şi până în prezent, nu au fost achiziţionate cantităţi de lemn care să permită degajarea rampelor de depozitare.

„Această situaţie se regăseşte în unul dintre cele două cazuri semnalate de cetăţeni, în care se observă material lemnos depozitat pe marginea drumului naţional, în zona Dealu Mărului. Lemnul face parte din partida de produse principale nr.425 cu valorificare la drum auto, cu un volum de 1.558 metri cubi, exploatată în perioada octombrie-decembrie 2015 de catre SC Validum SRL, ca şi prestator de servicii”, spun reprezentanţii Direcţiei Silvice.

Conform acestora, valorificarea masei lemnoase respective, aflată în stoc, se face prin intermediul licitaţiilor la drum auto. Astfel, următoarea etapă în acest sens se va desfăşura joi, 18 februarie, urmând ca agentul economic ce va adjudeca partida, să preia lemnul achiziţionat.

Probleme cu maşinile neînmatriculate

Dacă în imaginile video filmate, lucrurile sunt oarecum clarificate de autorităţi, în cazul imaginilor care prezintă o maşină neînmatriculată, lucrurile nu stau la fel de bine pentru firma exploatatoare.

Astfel, reprezentanţii Direcţiei Silvice spune că imaginile se referă „la partida de produse principale nr. 339 cu valorificare pe picior, cu un volum de 600 de metri cubi, adjudecată şi exploatată în perioada septembrie-decembrie 2015 de către SC Pan&Forest SRL. În cazul vânzării masei lemnoase pe picior, parchetul este predat firmei de exploatare, personalul silvic verifică legalitatea şi conformitatea modului în care se desfăşoară lucrările, iar responsabilitatea pentru expediţia şi transportul masei lemnoase din platforma primară revine integral agentului economic”, mai precizează conducerea Direcţiei Silvice Neamţ.

Conform purtătorului de cuvânt al Direcţiei, în cazurile în care se reclamă în timp util existenţa unor mijloace auto fără număr de înmatriculare, se dau şi sancţiuni, o dată de agenţii de poliţie, dar şi de către Direcţia Silvică, dacă nu există acte care să dovedească legalitatea transportului materialului lemnos.

Soluţia: 112

În ceea ce priveşte modalitatea de semnalare/verificare a aspectelor neclare sau care trezesc suspiciuni în ceea ce priveşte exploatarea şi valorificarea masei lemnoase, reprezentanţii Direcţiei Silvice spun că mecanismul „Radarul Pădurilor” vizează urmărirea legalităţii provenienţei şi valorificării lemnului pe tot parcursul transportului, iar procedura funcţionează în sistemul de alertă 112. Astfel, trebuie să vă declinaţi identitatea şi, ulterior, sesizarea va fi verificată de Poliţie, Garda Forestieră sau Ocolul Silvic, însă cei care fac sesizarea nu vor primi şi un răspuns din partea acestor autorităţi.

Comentarii

WORDPRESS: 0