Prima paginăSocial

Direcția Silvică Neamț începe acțiunile din cadrul „Lunii plantării arborilor”

Direcția Silvică Neamț începe acțiunile din cadrul „Lunii plantării arborilor”

Dimensiune text

În perioada 15 martie – 15 aprilie a fiecărui an, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură organizează „Luna plantării arborilor”, informează Direcția Silvică Neamț.

Tradiţia datează din 1901, când fostul ministru al Instrucţiunei publice şi cultelor Spiru Haret a instituit „Luna sădirii pomilor”, printr-o circulară transmisă tuturor şcolilor, la 15 martie, ca fiecare elev să planteze cel puţin un pom, acţiune susţinută ulterior de către marele savant – silvicultor român, părintele silviculturii moderne, Marin Drăcea.

Începând cu anul 1953, după modelul din numeroase alte ţări, „Luna pădurii” a fost instituţionalizată sub această denumire până în anul 2008 când, în conformitate cu noul Cod silvic, denumirea s-a schimbat în „Luna plantării arborilor”.

„Acţiunile trebuie să trezească în rândul cetăţenilor – şi mai ales al tineretului –, dragostea faţă de pădure, necesitatea ocrotirii şi apărării codrului românesc, mobilizându-i să participe la activităţile de împăduriri, întreţineri ale plantaţiilor tinere, culturi în pepiniere, curăţire şi igienizare a pădurilor şi a spaţiilor verzi. «Luna plantării arborilor» nu este dedicată numai silvicultorilor, ea este a întregii societăţi româneşti, care trebuie sensibilizată în favoarea pădurii, pentru susţinerea acţiunilor de ocrotire şi conservare a pădurilor şi creşterea conştiinţei forestiere a populaţiei, dezvoltării patrimoniului silvic naţional”, arată reprezentanții Direcției Silvice Neamț.

Pe de altă parte, în conformitate cu Rezoluţia Adunării Generale a ONU din noiembrie 2012, ziua de 21 martie a fiecărui an a fost declarată „Ziua Internaţională a Pădurilor” sens în care toate statele membre sunt invitate pentru prezentarea şi promovarea, în context naţional, a unor activităţi concrete privind toate tipurile de pădure.

În această perioadă, la ocoalele silvice din structura Direcției Silvice Neamț se vor organiza acţiuni de plantare de puieţi în şantierele de împăduriri, cu participarea elevilor, a membrilor ONG, a reprezentanţilor organelor administrative locale, agenţi economici şi alţii.

În vederea satisfacerii solicitărilor unor persoane fizice sau juridice, pentru acordarea de puieţi forestieri în vederea plantării, ocoalele silvice vor furniza, contra cost, la preţuri avantajoase, material săditor disponibil, celor interesați în plantarea unor arbori sau împădurirea unor suprafeţe de teren, cu asigurarea asistenţei tehnice, gratuite din partea personalului silvic.

„Deşi zăpada şi evoluţia vremii încă nu ne lasă, salariaţii Direcţiei Silvice sunt pregătiţi pentru declanşarea campaniei de primăvară. Pentru această primăvară avem prevăzut a realiza în pădurile statului 409 de hectare de împăduriri integrale şi 45 de hectare completări în plantaţiile executate în anii anteriori. Pentru acestea se vor folosi 1.030.000 de bucăți puieţi forestieri, care sunt asigurați în totalitate din pepinierele proprii. Tot în această primăvară, vom semăna în solarii 550 mp molid. În pepiniere se vor înființa în această primăvară 108,5 ari, din care 50 ari cu salcâm, 38 ari repicaje de molid şi larice și 15 ari butășiri, specii de plop și salcie. Invităm pe iubitorii și ocrotitorii Pădurii, de toate vârstele, să ni se alăture și să ne sprijine în acțiunile noastre din perioada Lunii plantării arborilor, și nu numai”, au mai transmis reprezentanții Direcției Silvice Neamț.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Leonard 3 luni

    Nu sunteti credibili d-lor de la Directia Silvica. Dupa ce ati taiat paduri intregi si v-ati imbogatit, solicitati sprijinul elevilor, al ONG-urilor, al agentilor economici, etc. pentru plantarea de puieti. Faceti-va „curatenie” in propria „gradina” daca doriti sa fiti credibili!