Prima paginăInedit

Din Polonia în Kurdistan, s-a îndrăgostit de Roman

Dimensiune text

Un tânăr din Polonia a petrecut o noapte la Roman, în drumul său spre Kurdistan pe care îl face cu autostopul. El a rămas impresionat de preparatele culinare tradiţionale şi de ospitalitatea romaşcanilor.

1polonez 1Organizaţia People to People (PTP) Roman Chapter a fost gazda unui tânăr polonez, Cezary Bachanski, în vârstă de 20 de ani, al cărui vis este să ajungă până în Kurdistan, pe o cale cât mai rentabilă pentru un student, cea a autostopului. Acesta a plecat în călătoria sa hotărât să cunoască diferitele culturi ale lumii, iar soarta a făcut ca Romanul să facă parte din itinerariul său.

Călătoria lui Cezary a început în Varşovia, pe 19 iunie, şi a continuat cu Slovacia şi Ungaria. Prima oprire făcută de tânărul polonez pe meleagurile româneşti a fost la Cluj, pe 21 iunie, unde a stat două zile, rămânând uimit de frumuseţea şi unicitatea oraşului, bucurându-se de tot ceea ce oferă „un oraş ce nu se aseamănă cu niciunul altul din Europa”, după spusele sale.

De la Cluj, Cezary a plecat spre Braşov, după care a ajuns la Suceava, iar apoi a plecat la Chişinău. De acolo, acesta s-a întors la Roman, pe 26 iunie, auzind despre acest oraş de la o prietenă care l-a vizitat în trecut. A stat în oraş până pe 27 iunie, cazat la familia lui Andrei Bostan. „Pentru a vizita Romanul, am făcut cale întoarsă din Republica Moldova. O prietenă din Varşovia, care a vizitat Romanul în luna aprilie, printr-un proiect bilateral între PTP Roman şi un grup de tineri din Elblag, Polonia, m-a convins că trebuie neapărat să fac cunoştinţă cu tinerii din acest oraş. M-am uitat pe hartă şi am văzut că nu este foarte mare distanţa de la Chişinău la Roman”, a spus tânărul polonez.

Ospitalitate, simplitate, originalitate, cartea de vizită a romașcanilor

Cu toate că a vizitat ţări precum Bosnia, Croaţia, Slovenia sau Ucraina, privirile lui au fost atrase de înaltul munţilor Carpaţi şi de valurile Mării Negre: „Este o şansă extraordinară pentru mine să vizitez România. Niciodată nu mi-am putut imagina ce frumuseţe se ascunde aici, într-o ţară umbrită de prejudecăţi. M-am îndrăgostit de România. Ceea ce apreciez cel mai mult la români este faptul că, oriunde te-ai afla, vei găsi mereu oameni ce te vor ajuta din tot sufletul, dacă ai nevoie”, a spus Cezary Bachanski.

1polonez 3Pe lângă oraşe precum Suceava, Cluj sau Braşov, Romanul şi-a lăsat amprenta în inima si sufletul tânărului, prin ospitalitatea, simplitatea şi originalitatea locuitorilor oraşului. „Am fost mai mult decât un simplu oaspete în casa Andreei şi a lui Andrei Bostan. M-am simţit ca într-o adevărată familie. Mâncarea tradiţională românească cu care m-au servit m-a convins că întreaga aventură a meritat”, a afirmat Cezary.

Cutreierând meleagurile româneşti, Cezary a înţeles ce înseamnă România cu adevărat, a descoperit noi semnificaţii culturale şi a plecat cu promisiunea de a răspândi dincolo de graniţele ţării experienţele şi impresiile dobândite pe parcursul scurtei sale şederi.

De la Roman, Cezary a plecat spre Constanţa, iar de acolo, spre Istanbul.

COMENTARII

WORDPRESS: 0