Prima paginăActualitateEconomie

Dezbatere pentru firmele interesate de comerț cu SUA

Dimensiune text

Reprezentanţii Parlamentului European organizează dezbateri pentru a afla ce cred cetăţenii despre Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Negocierea parteneriatului a început în iulie 2013. 

Europarlamentarul din Neamț Sorin Moisă (foto), membru al Comisiei de Comerţ Internaţional a Parlamentului European, lansează un proces naţional de consultare a actorilor importanţi din economia şi societatea civilă românească, în legătură cu negocierea dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii: Parteneriatul Trans-Atlantic pentru Comerţ şi Investiţii (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP).

Consultarea va fi un proces foarte amplu, va dura cel puţin până la 16 octombrie şi va cuprinde mai multe componente. La acest proces de consultare şi dezbatere sunt invitate toate firmele nemţene interesate de comerţ cu firme din SUA sau firme care deja au avut relaţii contractuale cu parteneri americani.

Peste 900 de firme mari şi medii din toate sectoarele economiei româneşti vor primi, în următoarele luni, o scrisoare individuală, fiind invitate să precizeze, în detaliu, în ce măsură şi în ce fel se confruntă cu dificultăţi de acces pe piaţa americană, cu costuri excesive în aprovizionarea cu produse intermediare din SUA, sau sunt îngrijorate de concurenţa prezentă sau potenţială a produselor americane pe piaţa românească sau europeană. Toate marile organizaţii sindicale, patronale, ale exportatorilor şi importatorilor, IMM-urilor, precum şi ONG-urile de mediu sau de protecţia consumatorilor, vor fi, de asemenea, contactate, pentru a le afla sensibilităţile, opiniile şi poziţiile în legătură cu TTIP.

În plus, un formular online va fi disponibil pentru IMM-uri, conţinând întrebări detaliate în legătură cu dificultăţile legale sau administrative de acces pe piaţa americană, care ar putea fi rezolvate prin TTIP. Vor urma seminarii şi dezbateri, iar pe 16 octombrie va avea loc, la Bucureşti, o conferinţă dedicată TTIP, cu participarea, confirmată, a comisarului pentru Comerţ al Uniunii Europene – Cecilia Malmström, a ambasadorului Statelor Unite la Uniunea Europeană – Anthony Luzzatto Gardner, a negociatorului şef al Uniunii Europene – Ignacio Garcia Bercero, a unor lideri şi actori cheie din România, Europa şi Statele Unite.

„Este un proiect esenţial al acestui mandat, strict nepartizan, o încercare de depăşire prin fapte, arătând că se poate, a sentimentului de derizoriu, abandon şi marginalitate care, uneori, caracterizează în mod eronat România. Nu doar România oficială, ci şi România firmelor, sindicatelor şi ONG-urilor poate participa direct la un proiect global, de importanţă vitală pentru Occident. Nu în ultimul rând, vreau ca această consultare să fie deschisă tuturor celor interesaţi, aştept toate vocile critice sau opuse TTIP, câtă vreme putem discuta cu deschidere şi bună credinţă”, a declarat nemțeanul Sorin Moisă.

Negocierea TTIP a început în iulie 2013 şi are loc între Comisia Europeană şi un departament specializat al administraţiei americane subordonat direct preşedintelui SUA.

Conform unui studiu, comerţul României cu Statele Unite a fost, în 2011, de 3,2 miliarde de dolari, cu un excedent pentru România de peste 900 de milioane de dolari. Pe primele locuri la export sunt maşinile unelte (peste 400 de milioane de dolari), urmate de produse chimice (peste 330 de milioane), produse din metal (220 de milioane), servicii de comunicaţii, construcţii, servicii financiare şi electronice.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0