Prima paginăSocial

Despăgubit de Primărie pentru că un arbore i-a distrus mașina

Despăgubit de Primărie pentru că un arbore i-a distrus mașina

Dimensiune text

 

 

Un romașcan urmează să fi despăgubit de Primăria municipiului Roman, după ce un arbore i-a avariat mașina. Administrația locală este obligată să inventarieze arborii și să ia măsuri pentru toaletarea sau doborârea celor periculoși, în sens contrar urmând să achite despăgubiri persoanelor lezate. Anul trecut, nu mai puțin de patru mașini au fost avariate în timpul furtunilor de mare intensitate de pe timpul verii, proprietarii primind sumele pentru repararea bunurilor.

Romașcanul care urmează să fie despăgubit locuiește pe Smirodava. Pe 28 iunie, a fost emisă o avertizare meteo imediată cod portocaliu pentru municipiul Roman, când, timp de o oră, s-au produs fenomene meteo periculoase. Din cauza vântului puternic și a furtunii a fost avariat un autoturism parcat într-o zonă utilizată ca și parcare de reședință de către locatarii blocurilor nr. 36 și nr. 30 din Roman, strada Smirodava. Autoturismul era staționat într-o zonă utilizată în mod uzual ca parcare de reședință, aflată în administrarea Primăriei municipiului Roman, componentele avariate ale acestui autoturism fiind consemnate în procesul-verbal întocmit de ISU Neamț.

„Proprietarul autoturismului a solicitat plata, de către unitatea administrativ-teritorială, a contravalorii reparației autoturismului avariat. Ținând cont situația fortuită determinată de condițiile meteo, precum și faptul că autoturismul era parcat pe domeniul public al municipiului Roman, nu se poate reține culpa conducătorului auto. De asemenea, nici în sarcina aparatului de specialitate al Primarului Roman nu se poate reține vreo culpă pentru nemarcarea arborelui, întrucât acesta era aparent sănătos, verde, înfrunzit și nimeni nu putea să prevadă posibila stare de pericol pe care ar fi putut să o producă. Având în vedere răspunderea autorităților publice pentru administrarea domeniului public al municipiului Roman, pentru a evita declanșarea unui litigiu (fapt ce ar implica costuri suplimentare reprezentate de taxele de timbru, cheltuieli de judecată etc), consider că se impune soluționarea pe cale amiabilă a acestei situații și achitarea contravalorii reparațiilor autoturismului. Pentru evitarea situației în care s-ar suporta cheltuieli peste valoarea efectivă a daunei sau peste valoarea maximă de despăgubire, apreciem că este necesar a se întocmi o expertiză auto de către un expert judiciar”, se arată în expunerea de motive înaintată consilierilor locali pentru a dezbate oportunitatea acordării despăgubirilor.

Autoturismul avariat este un Ford Fiesta. Costul reparațiilor autoturismului urmează a fi stabilit în urma efectuării unei expertize auto cu privire la acesta, de către un expert judiciar.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0