HomeActualitateNeamt

Deşeurile din judeţ sunt greu de gestionat

Luni se discută din nou caietul de sarcini privind proiectul de gestionare a deşeurilor. Primarii din judeţ vor să scape de grija colectării taxei de gunoi, cu propunerea de tarif. Preşedintele ADI EcoNeamţ este decis să rezolve problema ori să demisioneze. Finanțarea de 42 de milioane de euro este în pericol.

La iniţiativa preşedintelui Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoNeamţ, reprezentanţi ai Unităţii de Implimentare Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Neamţ, dar şi consilieri judeţeni din partea PSD se vor întâlni, luni, pentru a discuta despre proiectul privind gestionarea deşeurilor din judeţ. Realizarea proiectului este aproape gata, dar „castana fierbinte” rămâne, în continuare, caietul de sarcini şi, mai nou, a devenit un motiv de discuţii şi actul adiţional de la acordul de parteneriat dintre unităţile administrativ-teritoriale ce fac parte parte din ADI EcoNeamţ.

„Depozitul de la Girov este finalizat în proporţie de 98%, acum se lucrează la reţeaua de apă. De asemenea, staţia de sortare şi transfer de la Cordun este aproape gata, am văzut că mai sunt de pus câteva borduri şi alte finisaje. De acum, nu ne mai rămâne decât să contractăm operatori pentru ca sistemul să devină operaţional. Dar contractarea de operatori nu se poate face fără aprobarea caietului de sarcini în plenul Consiliului Judeţean (CJ)”, a afirmat Mihaela Popa, managerul proiectului „Sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţul Neamţ”.

Caietul de sarcini pentru proiectul european de management al deşeurilor a fost supus votului în plenul CJ Neamţ de patru ori. Ultima dată, consilierii judeţeni aparţinând PSD, PDL şi PP-DD s-au abţinut la vot. „Noi am avut o întâlnire pe tema acestui caiet de sarcini în cadrul unei comisii paritare. La acea comisie, noi am cerut câteva documente şi clarificări, dar nu le-am primit şi, din acest motiv, ne-am abţinut”, a precizat, la ultima şedinţă a CJ, Dan Manoliu, vicepreşedinte al CJ Neamţ şi liderul consilierilor PSD din cadrul CJ Neamţ.

Clarificările pe care le-au cerut consilierii judeţeni se refereau la criteriile de selecţie ce vor fi folosite pentru stabilirea ofertei câştigătoare – dacă se va merge pe varianta preţului cel mai mic, pe varianta ofertei cele mai avantajoase din punct de vedere tehnic sau pe o combinaţie între cele două aspecte – şi la tipurile de criterii din  fişa de achiziţii – există criterii de departajare obligatorii, iar acestea sunt stabilite prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, dar şi criterii opţionale, ce pot fi impuse de contractant.

„Nu voiam să le aprobăm noi în plen, dar consider că este normal să fim informaţi despre aceste chestiuni. Luni, la ora 11.00, mă voi întâlni cu domnul Gabriel Vişan, preşedintele ADI EcoNeamţ, şi vom discuta şi acele detalii. O altă problemă a apărut la actul adiţional al acordului de parteneriat, pentru că primarii au ales varianta tarifului şi nu pe cea a taxei pentru gunoi, ceea ce schimbă fluxul financiar”, a explicat vicepreședintele CJ Dan Manoliu.

Proiectul privind modificarea actului adiţional a fost retras de pe ordinea de zi a ultimei şedinţe ordinare de CJ, pentru ca ADI EcoNeamţ să mai ceară, încă o dată, un punct de vedere de la primari.

La o întrunire din urmă cu câteva luni, convocată de ADI EcoNeamţ, 74 de primari din judeţ au spus că vor ca plata gunoiului să se facă prin tarif, şi nu prin taxă. Adică operatorul să încheie contract direct cu fiecare beneficiar în parte, în condiţiile în care, acum, în mediul rural, cetăţenii plătesc anual o taxă pentru a li se ridica sacii de gunoi din faţa porţii. Alegerea tarifului în locul taxei îi scapă pe primari de grija de a colecta banii pentru gunoi, dar îngreunează procesul şi creşte costurile pentru operator, adică, la final, pentru cetăţean. Tocmai de aceea, ADI EcoNeamţ a mai trimis o solicitare către administraţiile locale pentru ca fiecare unitate administrativ-teritorială să precizeze ce variantă de plată alege.

„Sper să se rezolve cu acest proiect cât mai repede, pentru că nu mi se pare normal să stăm blocaţi de atâta vreme din cauza caietului de sarcini. În acest caz, politicul s-a implicat mult mai mult decât ar fi trebuit. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, eu intenţionez să demisionez de la conducerea ADI EcoNeamţ, fiindcă nu vreau să fiu părtaş la aşa ceva. Există un risc major de a înapoia banii primiţi de la Uniunea Europeană”, a spus Gabriel Vişan, consilier judeţean PNL şi preşedinte al ADI EcoNeamţ.

Obiectivele prioritare ale proiectului privind gestionarea deşeurilor din judeţ se referă la extinderea colectării deşeurilor reziduale – atât în mediul urban, cât şi în cel rural -, extinderea colectării separate a deşeurilor reciclabile, implementarea compostării individuale la 50% din gospodăriile din mediul rural, închiderea depozitelor municipale neconforme din oraşele Bicaz, Roman, Tîrgu Neamţ, construirea a trei staţii de transfer în Cordun, Tîrgu Neamţ şi Taşca, construirea unei staţii de sortare în Cordun şi construirea unui depozit judeţean conform pentru deşeuri nepericuloase la Girov. Suprafaţa ocupată de depozitul de deşeuri va fi de 27 de hectare, iar durata de viaţă a acestuia este estimată la 21 de ani.

Durata de implementare proiectului este de 44 de luni, începând cu luna februarie 2011. Valoarea totală a proiectului este de 42.140.956 euro, iar de acest proiect vor beneficia toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0