Prima paginăActualitate

Descoperitorul comorii de la Cucuteni este căutat de UNESCO

Dimensiune text

Reprezentanții UNESCO sînt interesați de profesorul și arheologul Constantin Dascălu (foto), cel care a pus în valoare patrimoniul cultural al civilizației Cucuteni. Ca student al Universității din Berlin, Constantin Dascălu l-a avut ca profesor pe Hubert Schmidt.

 

O personalitate a arheologiei românești – profesorul Constantin Dascălu – odihnește în cimitirul romașcan. Profesorul și arheologul Constantin Dascălu, originar din județul Iași, este cunoscut de romașcani la începutul secolului XX, cînd acesta a fost numit ca profesor de istorie și, ulterior, director la Gimnaziul „Roman-Vodă” din Roman.

Profesorul Constantin Dascălu a făcut parte din elita arheologilor români, luînd parte la săpăturile de la Cucuteni, alături de renumiții arheologi germani Hubert Scmidt și Gerhardt Bersu, în campaniile din 1909 și 1910. În 1910, Constantin Dascălu a publicat chiar și o lucrare cu privire la rezultatele cercetărilor. Alături de Ion Andrieșescu, profesorul Constantin Dascălu a reprezentat interesele statului român și a urmărit lucrările de cercetare din această importantă stațiune arheologică„, ne-a precizat profesorul Vasile Ursachi, cercetător în domeniul arheologiei.

Student al Universității din Berlin, Constantin Dascălu l-a avut ca profesor pe Hubert Schmidt, devenind, astfel, un bun arheolog într-o perioadă de început a acestei discipline în țara noastră. A fost autorizat, alături de marii istorici A.D. Xenopol și Octavian Erbiceanu, să aleagă piesele arheologice ce trebuiau trimise la Berlin. „A fost un arheolog renumit ce și-a continuat activitatea ca profesor de istorie la Roman, dar nimic din pasiunea pentru arheologie nu avea să fie remarcată prin apariția unui muzeu de istorie la Cucuteni sau la Liceul «Roman-Vod㻄, a spus profesorul Vasile Ursachi.

 

Fost director al Liceului „Roman-Vodă”

 

La 20 iunie 1927, profesorul Constantin Dascălu era la conducerea Liceului „Roman-Vodă”. „Abia în 1933, într-un raport trimis Ministerului Instrucțiunii, Cultelor și Artelor, se vorbește despre existența unui muzeu de istorie, în subsolul din partea dreaptă a clădirii. În document nu se face nici o referire la piesele arheologice aduse de acest mare arheolog„, a spus profesorul Vasile Ursachi.

Constantin Dascălu a fost cel care a făcut cercetări, împreună cu elevi ai Liceului, și la Cetatea Nouă a Romanului, fără ca rezultatele studiului să fie consemnate într-o lucrare.

Activitatea profesorului Constantin Dascălu este cunoscută mai mult de un public specializat și mai puțin de romașcanul obișnuit.
Reprezentanții UNESCO, sosiți în 2009 la Roman, după 72 de ani de la moartea profesorului Constantin Dascălu, cel care a pus în valoare patrimoniul cultural al civilizației Cucuteni, au venit să ne dea o lecție.
Cu trei ani în urmă, reprezentanți ai UNESCO au venit la Roman pentru a se interesa de mormîntul lui Constantin Dascălu. Nu știu care a fost, după această vizită, demersul lor, dar importanța activității acestui om ne arată că Romanul a dat valori care ar trebui cinstite„, a spus Veniamin Cobzariu, șef de activitate din cadrul Cimitirului „Eternitatea” din Roman.

COMENTARII

WORDPRESS: 0