Prima paginăPolitica

Deputatul Dorinel Ursărescu este urmărit penal

Dimensiune text

În sarcina acestuia s-a reţinut infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Printr-un comunicat de presă remis redacției marți, 21 octombrie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău fac publice informații despre punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații: Dorinel Ursărerescu, deputat în Parlamentul României, președintele organizaţiei județene Neamț a unui partid politic, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000; Grosu Valentin, la data faptelor director al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău (DJAOV) și Andrei  Răzvan, la data faptelor inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile şi supraveghere produse accizabile – Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă; Crăciun Marius, în sarcina căruia s-a reţinut săvârșirea a două  infracţiuni de cumpărare de influenţă, instigare la  folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial.

Din ordonanţa procurorilor a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: în perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a iniţiat un grup infracţional organizat cu scopul de a  săvârşi infracţiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat.

Aceste fapte au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro).

Mecanismul viza în esenţă achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor. În activităţile desfăşurate, inculpatul Crăciun Marius a beneficiat de sprijinul şi bunăvoinţa unor persoane influente politic sau funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), sprijin concretizat în:  numirea la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Neamţ, prin influenţa inculpatului Ursărescu Dorinel, a unei persoane agreate;

desigilarea cisternelor de către angajaţii DJAOV Neamţ imediat după sosirea acestora şi asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenţa exercitată de inculpatul Grosu Valentin; obţinerea  rapidă a autorizaţiei de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin și o altă persoană; consilierea şi oferirea de informaţii asupra acţiunilor autorităţilor vamale, asigurată atât de Grosu Valentin, cât şi de inculpatul Andrei Răzvan; atitudinea pasivă a funcţionarilor vamali, inclusiv cei menţionaţi anterior, care, deşi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operaţiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora. În schimbul acestei protecţii, asigurată pe diferite paliere de către inculpații Ursărescu Dorinel, Grosu Valentin şi Andrei Răzvan, inculpatul Crăciun Marius a promis şi/sau a remis direct sau indirect sume de bani.

Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel şi-a folosit influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic pentru numirea în funcţia de director executiv al DJAOV Neamţ a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze. Pentru acest “serviciu”, inculpatul Ursărescu Dorinel a acceptat promisiunea formulată de Crăciun Marius, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută. În perioada noiembrie 2012 – martie 2013, în calitate de director al DJAOV Bacău, inculpatul Grosu Valentin a solicitat sume de bani neprecizate, iar la data de 7 martie 2013 a primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro de la inculpatul Crăciun Marius, pentru a-şi exercita influenţa asupra directorului DJAOV Neamţ. Prin acest demers  s-a urmărit obţinerea unei autorizaţii de destinatar înregistrat, solicitată de o firmă controlată de inculpatul Crăciun Marius şi facilitarea desfăşurării cu celeritate a operaţiunilor comerciale cu produse accizabile desfăşurate de societatea respectivă.

De asemenea, există probe şi indicii temeinice că în perioada februarie -martie 2013, inculpatul Andrei Răzvan, inspector,  a pretins de la Crăciun Marius şi de la o altă persoană sume de bani iniţial necuantificate, iar, ulterior, precizate la suma de 1.000 euro, majorată ulterior la 2.000 euro.  În luna martie 2013, același inculpat  a primit de la Crăciun Marius, printr-un intermediar, suma de 1.000 euro.

În schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Răzvan a lăsat să se creadă că are influenţă asupra colegilor săi din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor – Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale, promiţând că îi va determina pe aceştia să îşi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a permite derularea operaţiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiași firme controlate de inculpatul Crăciun Marius.

Inculpaților Dorinel Ursărescu, Marius Crăciun, Valentin Grosu și Andrei Răzvan li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Facem precizarea că  punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Până la închiderea ediţiei, deputatul Dorinel Ursărescu nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0