Evenimentul a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală, în prezenţa PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În cadrul şedinţei Adunării Eparhiale, au fost aleşi reprezentanţii în Adunarea Naţională Bisericească a Bisericii Ortodoxe Române, membrii Consiliului Eparhial şi membrii instanţelor disciplinare şi de judecată bisericească din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Centrul Eparhial de la Roman a găzduit marţi, 10 iunie, prima şedinţă a Adunării Eparhiale de după alegerile din 8 mai. Întâlnirea a debutat cu o slujbă de Te Deum, oficiată în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva de preotul Ioan Gherasimescu, vicar- administrativ al Arhiepiscopiei, alături de un sobor de preoţi consilieri şi inspectori ai Centrului Eparhial. Slujba a fost urmată de şedinţa prezidată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. După prezentarea şi validarea mandatelor reprezentanţilor aleşi – preoţi şi mireni – s-a stabilit componenţa celor cinci comisii de lucru din cadrul Adunării Eparhiale: administrativ – bisericească, cultural – educaţională, economico – patrimonială, social – filantropică, juridică şi organizatorică.
Episcopul-vicar a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a explicat importanţa Adunării Eparhiale şi a rolului pe care membrii acesteia îl au în viaţa Bisericii. „Duhul Sfânt, pe care l-am simţit în inimile noastre în chip nevăzut, s-a pogorât şi peste noi la rugăciunea pe care aţi ascultat-o în biserică, atunci când aţi fost investiţi în mod statutar pentru această demnitate. Împuternicirea pe care aţi primit-o este mult mai importantă decât orice mandat pe care l-ar putea avea cineva în lumea aceasta. Prin mandatul primit din partea Bisericii, veţi fi responsabili în faţa lui Dumnezeu. Aşteptăm ajutor şi sfaturi pentru Biserica noastră ortodoxă”, a fost îndemnul adresat de PS Ioachim Băcăuanul noilor membri ai Adunării Eparhiale.
Adunarea Eparhială este organul executiv al Arhiepiscopiei şi se compune din reprezentanţi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni. Membrii Adunării Eparhiale sunt 30 şi provin din judeţul Bacău, din Roman şi împrejurimile oraşului. Activitatea acestui for este împărţită în cele cinci comisii de lucru mai sus menţionate.
În cadrul şedinţei au fost aleşi, prin vot nominal, reprezentanţii în Adunarea Naţională Bisericească a Bisericii Ortodoxe Române, membrii Consiliului Eparhial, organul executiv al Adunării Eparhiale, membrii Consistoriului Eparhial şi Monahal, precum şi un reprezentant în Consistoriul Mitropolitan, instanţe disciplinare şi de judecată bisericească.
La finalul şedinţei, membrii Adunării Eparhiale au depus jurământul în Catedrala Arhiepiscopală, în prezenţa episcopului-vicar, primind din partea acestuia certificatul de deputat eparhial.
Romaşcanii care fac parte din Adunarea Eparhială sunt: preotul Ionel Doru, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”, profesorul Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, inginerul Vasile Balcan, directorul SC Marsat SA Roman, toţi trei aflaţi la al doilea mandat în Adunarea Eparhială. Acestora li s-au alăturat inginerul Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, şi Dan Gabriel Arvătescu, medic chirurg, şeful secţiei Chirurgie a Spitalului Municipal de Urgenţă din Roman, ambii debutanţi în Adunarea Eparhială.
Comentarii