Demolarea casei Blecher, subiect în presa din străinătate

Dimensiune text

Un jurnalist din Elveţia a venit la Roman pentru a realiza un reportaj despre demolarea casei Blecher. Markus Bauer a mai scris despre Max Blecher şi despre Roman şi în urmă cu doi ani.  Demolarea casei Blecher a fost consemnată şi de presa centrală din România.

Ecourile ultimelelor evenimente din Roman legate de scriitorul Max Blecher au ajuns în mediile culturale din toată ţara şi vor ajunge şi în străinătate. Luni, 22 iulie, redacţia Ziarului de Roman a fost vizitată de publicistul Markus Bauer, care scrie în prestigiosul şi influentul cotidian elveţian „Neue Zürcher Zeitung” despre aspecte culturale româneşti. Markus Bauer s-a născut în anul 1959, în Germania, a studiat literatura şi istoria şi a cunoscut România datorită faptului că, timp de cinci ani, a fost lector la catedra de germanistică a Universităţii din Iaşi. Ca urmare a acestei experienţe, în anul 2009, Markus Bauer publică, la editura Transit, din Berlin, cartea „In Rumänien. Auf den Spuren einer europäischen Verwandtschaft”-„În România. Pe urmele unei înrudiri europene.”

Jurnalistul Markus Bauer

Jurnalistul Markus Bauer

În aprilie 2011, Markus Bauer publică în cotidianul elveţian un reportaj literar despre Max Blecher. În articolul de acum doi ani, Markus Bauer face o descriere exactă a oraşului, realizând, pentru cititori, un tur virtual  la Casa Celibidache, sinagoga de lângă piaţă şi pe strada Ștefan cel Mare, ca, apoi, să se întoarcă în timp pentru a povesti despre magazinul de porţelanuri al lui Lazăr Blecher, tatăl lui Max Blecher, şi despre viaţa de la Roman a scriitorului. Ultima parte a articolului o dedică operei lui Blecher, ale cărei repere le împleteşte în mod armonios cu biografia „acestui Kafka al literaturii române”.

La doi ani de la acest articol, Markus Bauer revine la Roman cu gustul amar al dezamăgirii. „Am citit pe internet Ziarul de Roman şi nu mi-a venit să cred că s-a întâmplat aşa ceva, că s-a putut demola acea casă. Nu înţeleg cum de s-a ajuns aici. Primarul spunea, în texte publicate mai demult, că va sprijini proiectul cultural de realizare a unui muzeu Max Blecher în casa în care a trăit. Am fost acolo unde era casa şi am văzut că proprietarii au acţionat legal, de aceea nu înţeleg atitudinea autorităţilor”, a spus Markus Bauer. Acesta întreabă, retoric: „Cine e responsabil pentru ce s-a întâmplat?”. Apoi, trage o concluzie dură, dar care nu are nevoie de prea multe argumente. „În Primărie, funcţionarii nu sunt interesaţi de cultură. Mă sperie un pic aceasta”. Întreabă, apoi, de societăţile culturale din oraş: dacă sunt, cum au reacţionat sau de ce nu au făcut-o.

markus3 - medalionPublicat în capitala financiară helvetică, Neue Zürcher Zeitung – NZZ este citit în toate ţările germanofone. „Noul ziar din Zürich” a fost lansat în 1780, pentru a publica „noutăţi din cele mai bune ziare franceze, engleze, italiene, olandeze şi germane, ca şi de la corespondenţii noştrii particulari, şi de a le imprima mai repede decât vecinii noştrii”. Actualitatea internaţională rămâne unul din punctele sale forte. Site-ul NZZ este o veritabilă bază de date: pe lângă articolele redacţiei, o mulţime de dosare regrupează articole ale versiunilor imprimabile, acoperind subiecte extrem de variate.

Demolarea casei Blecher, în presa naţionalăblecheri 5

Mircea Vasilescu, redactor şef al binecunoscutei reviste Dilema Veche, publică în  publicaţia culturală şi în Adevărul (ediţie electronică), despre cum a fost demolată casa lui Blecher. „În Bucureşti s-a mai dărâmat o clădire veche din zona Calea Griviţei, iar la Roman s-a demolat casa în care a locuit scriitorul Max Blecher (…) Justificările edililor sunt la fel de scandaloase. De pildă – citesc în Ziarul de Roman -, arhitecta oraşului, care ar fi trebuit să facă demersuri pentru eventuala păstrare a casei lui Max Blecher, zice că «valorificarea prin reabilitare ar fi fost foarte costisitoare» şi că «dreptul proprietarilor trebuie respectat», pentru a se ascunde, apoi, după un limbaj de lemn: «Sunt situaţii care exced sferei de competenţă a administraţiei locale sau chiar şi a noastră, ca specialişti». Care specialişti? (…) Povestea asta cu respectarea sfântului drept la proprietate (am mai auzit-o de multe ori…) nu arată altceva decât primitivism şi lipsă de cultură”, scrie Mircea Vasilescu.
Casa în care Max Blecher a scris o parte a operei sale a fost demolată vineri, 12 iulie, de proprietarul imobilului. Acesta a făcut demolarea cu acceptul Primăriei Roman, care i-a dat autorizaţie în acest sens din decembrie 2012, deşi reprezentanţii administraţiei locale au susţinut, în mai multe rânduri, că vor sprijini realizarea unui proiect cultural care să pună în lumină opera scriitorului romaşcan.COMENTARII

WORDPRESS: 20
 • Interesant 7 ani

  Autoritati incompetente, fara un minim nivel cultural. Atat.

 • dragos 7 ani

  Atata timp, cat sefa arhitecta umbreste prin gandirea invechita, arhitectura orasului, ce va mai mira?. S- a putut investi intr-o panarama de bloc in rreeeconsolidarea lui dar intr-o casa simbol a orasului …..nu. Rusine sa va fie……..nu doar PID-UL reprezinta orasul

 • SABINA 7 ani

  Arhitecta orasului care n-a avut nicio greata cand a aprobat construirea kitch-ului de fantana arteziana cu ferestre albastre si zoioase 9scuzati limbajul!)din fata hotelului Roman.Bine ca s-a demolat(tot pe banii contribuabililor!), ca ne strica ziua si ne lua din viata !

  • ioi 7 ani

   acum un an vroiau sa reconditioneze si sa mute fantana albastra in alta parte a orasului. deci nici pana acum nu si-au dat seama de uratania fantanii…

 • liviu 7 ani

  Sunteti obsedati de subiectul asta….sau pusese altcineva ochii pe locul acela si n-a mai apucat si acuma vrea sa se razbune?

  • radu 7 ani

   Obsedati de normalitate. Poate se darama si episcopia, ar merge un hotel frumos acolo.

   • liviu 7 ani

    Nu am nimic cu cladirea Episcopiei. Cu functionalitatea ei, ca si institutie de educare, indrumare si spiritualizare a poporului, da, am. Cum se face ca in timp ce construim catedrale ale manturii suntem tot mai mult inconjurati de coruptie, hotie, jaf? Cum isi face datoria Biserica? Cati au fost excomunicati datorita conduitei lor necrestine? Cati si-au infranat lacomia ca urmare a indrumarii pe calea credintei?

    • mama lui liviu 7 ani

     Liviu draga, mai lasa catedralele, du-te si te joaca la groapa de nisip cu copiii!
     Ma iertati, nu l-am botezat, daca-l duceam vreodata la impartasit poate nu mai ajungea sa se spovedeasca pe forumul ziarului.

 • Emilia D. 7 ani

  @liviu
  As vrea sa stiu cati ani ai si ce pregatire profesionala exista in cv-ul tau.Asa s-ar explica si reactia ta,cu totul deplasata!

  • liviu 7 ani

   Nu conteaza ce studii sau ce experienta profesionala am. Ceea ce conteaza aici e caracterul. De ce sunteti asa ipocriti? Dupa razboi….. Daca orasul Roman musteste de oameni de cultura, cum se face ca nu avem nici macar un teatru sau un ateneu? Nici macar sinistra si comunista Casa de Cultura nu suntem in stare sa o facem functionala. A fost zeci de ani la rand sediul valutistilor. Sunt orase mult mai mici care la capitolul institutii culturale stau mult mai bine. E mult mai simplu sa ne vaitam si sa ne aratam revoltati dupa ce se intampla iremediabilul. Ia sa vad si eu, ‘telectualilor ca faceti ceva concret, nu teze de doctorat sau articole in ziar.

   • partidul iubit 7 ani

    aici e vorba de un e singur lucru – casa unui scriitor. noi romanii platim impozite pt stat ca sa aiba cine sa ne ajute in nenumarate priviinte. oricum ai da-o, tot la primarie ajungem. nu te mai framanta, baby.

   • user 7 ani

    chiar nu conteaza ce pregatire profesionala ai, daca o teza de doctorat ti se pare nimic… mergi la dat cu sapa, daca asta e tot ce stii!

 • Cristina 7 ani

  cand cineva vine cu o idee foarte buna despre ceva, pentru orasul nostru… il atacati din toate partile posibile… acum, intreaga „comunitate” romascana si generatiile care vor veni, sa sufere… din plin!! nu va mai chinuiti degeaba ca, nu intereseaza pe nimeni domeniul de cultura… cate cladiri din domeniul de cultura au fost distruse dupa evenimentele din 1989, la Roman… stie cineva?… si nu numai la Roman… sa fim seriosi!!

 • MONA 7 ani

  STITI CA PE STRADA SOLDAT POROJAN – LANGĂ BISERICA SF.GHEORGHE, EXISTA O CLADIRE UNDE A FUNCTIONAT PRIMA SCOALA DIN MUNICIPIUL ROMAN ? ERA PE LISTA MONUMENTELOR ISTORICE!
  S-A DEMOLAT CA SĂ APARĂ O VILĂ….
  CINE A AUTORIZAT DEMOLAREA ?…

 • Din rău în mai rău…ne-am stricat cu Israelul, care ne putea ajuta prin foştii cetăţeni, dar prin demolarea casei unui mare scriitor, cunoscut pe plan mondial,Romanul pierde mult.
  Ce s-ar putea face?-Simplu, să se reconstruiască…era o casă frumoasă,nu prea mare.
  Frumos a fost şi teatrul, cinematograful, teatrul de vară…toate se pot reface.
  Că nu se merge pe teren, când se dau autorizaţii-se vede şi la casa făcută cu scandal
  în zona Marom (dacă se construia în capătul dinspre Şcoala nr. 1, era departe de blocul
  Dnei Ordean, care, cu microfonul în mână a pierdut…cu vecinii ei de bloc, cu tot! (Scuze!)

 • cipslim 7 ani

  Ce e ciudat ca eu am fost de mai multe ori in casa aia si nu am stiut niciodata de asa ceva. SI daca nu as fi citit cel putin 3000 de carti as fi tacut din gura.
  Nu e normal sa vina altii sa ne invete pe noi de valorile culturale proprii.
  Pacat, era o casa frumoasa si sunt sigur ca se putea gasi o modalitate de a pastra, de comun acord cu proprietarul.

  pacat pacat si iar pacat.

  • skonx 7 ani

   s-a trezit bloggerul de serviciu, pai du-te si cauta alte carti decat jules verne si dan brown.

   • cipslim 7 ani

    lol, bine ca mi-ai adus aminte ca mai am si blog.
    Nu cred sa fi citit Julvern dupa varsta de 13. Dan Brown nu am citit.
    Eu nu sunt de specialitate, dar am pretentii ca macar profesorii de Lb. Romana sa aiba habar, desi nu cred.

 • libelula 7 ani

  Mai fratilor chiar m-ati innebunit cu aceasta casa a lui Blecher. Care casa nici macar nu a fost niciodata nici a lui si nici a lui taicasu. A fost doar o camera inchiriata timp de vreo trei ani. Si acum hai sa cautam si o casa a lui Cezar Petrescu, si a lui Calistrat Hogas si tot asa mai departe. Ca doar si ei au stat prin Roman. Si daca nu le gasim sa inventam una. Ca poate asa mai gasim subiecte de discutie. Mai fratilor scrieti despre ceva constructiv cu adevarat nu vrajeala.