HomeEducatie

Delegație din trei țări, în vizită în zona Roman

Vizita reprezintă ultima activitate de mobilitate din cadrul Proiectului Comenius „Lăsați-ne și nouă puțină apă”, în care sunt implicate școli din Spania, Turcia, Letonia și Școala Moldoveni. Oaspeții au participat, miercuri, la simpozionul „Ecoscience”, găzduit de Colegiul Tehnic „Petru Poni”.

 

 

În perioada 7 – 10 mai, la Școala Gimnazială din comuna Moldoveni are loc ultima activitate de mobilitate din cadrul Proiectului Comenius intitulat „Lăsați-ne și nouă puțină apă”. La activitate participă trei elevi și două cadre didactice din Spania (Esclavas del Sagrado Corazon), patru elevi și trei cadre didactice din Turcia (Liceul de Științe), opt elevi și patru cadre didactice din Letonia (Școala Generală „Piltente”), zece elevi și cinci cadre didactice de la Școala Moldoveni. Scopul proiectului este acela de a conștientiza tânăra generație în legătură cu păstrarea unui mediu sănătos și de a crea legături internaționale între țările implicate în proiect: Letonia, Spania, România și Turcia.

moldoveni 09052Proiectul, în valoare totală de 24.000 de euro, oferă posibilitatea elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială din Moldoveni să promoveze învățământul și valorile culturale din județul Neamț în spațiul european. Totodată, cei implicați în proiect au prezentat modele de bune practici în școlile europene și au dobândit competențe în domeniul comunicării și socializării.

Delegația a fost primită marți la Școala Gimnazială din Moldoveni, de către autoritățile locale, conducerea unității de învățământ, cadre didactice și elevi. „Elevii și cadrele didactice sosite au vizitat Școala Moldoveni și au participat la activități specifice proiectului. Invitații vor participa la orele de curs și vor face vizite la principalele obiective din comuna Moldoveni”, a declarat profesorul de matematică Petru Dabija, directorul Școlii Gimnaziale din Moldoveni.
Pe lângă activitățile incluse în proiect, delegația străină va avea posibilitatea să cunoască obiective turistice din Iași și să admire peisaje de pe Valea Bistriței.

Proiectul școlar, derulat prin Programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, s-a desfășurat în perioada 2011 – 2013. „Este primul proiect cu finanțare europeană în care a fost implicată Școala Moldoveni. De aceea, activitățile derulate de-a lungul celor doi ani au dat posibilitatea copiilor din comuna noastră să iasă în afara granițelor, să descopere elementele de cultură ale fiecărei țări implicate în proiect și să învețe lucruri noi”, a precizat directorul Petru Dabija.

 

Colegiul Tehnic „Petru Poni” a găzduit simpozionul „Ecoscience”

 

Colegiul Tehnic „Petru Poni” a găzduit miercuri, 8 mai, prima ediție a simpozionului regional „Ecoscience”, o manifestare dedicată atât elevilor, cât și profesorilor, desfășurată sub genericul „De la știință la conștiință”. Simpozionul a avut și o componentă internațională, participând cu lucrări elevi și profesori din Turcia, Letonia, Spania, Lituania, Marea Britanie, Germania și Bulgaria, implicați în proiectul „Lăsați-ne și nouă puțină apă”, implementat de Școala Moldoveni, partener al Colegiului Tehnic „Petru Poni” în organizarea simpozionului. La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț, ai Casei Corpului Didactic, ai Primăriei Roman și ai Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, care au făcut parte și din juriul care a evaluat lucrările prezentate.

Simpozionul a debutat cu un spectacol și o paradă a costumelor realizate din materiale ecologice, prezentate de copiii de la cele două grădinițe patronate de Colegiul Tehnic „Petru Poni” și a continuat cu lucrările pe secțiuni. Prima secțiune s-a adresat atât elevilor, cât și profesorilor și a reunit, sub denumirea „Viitorul Terrei – pledoarie pentru educația ecologică”, referate și lucrări științifice, eseuri, filme, prezentări în power-point și exemple de bune practici. Cea de-a doua secțiune a fost reprezentată de o expoziție cu lucrări realizate din materiale reciclabile.

„Acest simpozion are drept scop dezvoltarea gândirii științifice la elevi, abordarea transdisciplinară și interdisciplinară a unor teme de actualitate, creșterea gradului de implicare a tinerilor în problemele comunității, încurajarea inițiativei și creativității, astfel încât aceștia să aibă posibilitatea de a contribui la rezolvarea problemelor și de a se afirma, în același timp. Ne propunem să schimbăm în bine mentalitatea oamenilor, prin semnalul de alarmă pe care îl vom trage împreună: stop poluării și consumului irațional”, a spus profesoara Mihaela Ursachi, coordonator al comitetului de organizare a simpozionului. Cele mai bune lucrări intrate în competiție au fost premiate.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0