Prima paginăEconomie

De luni, 6 aprilie, fermierii pot depune cererile la APIA

Dimensiune text

Cererile sunt într-un format nou, care include atât partea de activitatea pe vegetal, cât şi pe zootehnie. Acestea se pot depune până la 15 iunie. 

Fermierii pot depune, începând de luni, 6 aprilie, cererile pentru plata unică pe suprafaţă. De asemenea, agricultorii vor putea bifa şi căsuţa corespunzătoare plăţilor cuplate. O nouă cerere de plată unică pe suprafaţă va face ca fermierul să nu mai vină la APIA de mai multe ori, pentru că totul este înglobat într-un singur document. De măsurile de sprijin pe suprafaţă pot beneficia persoanele fizice şi juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţă de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole şi viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. Având în vedere că noile cereri sunt într-un format nou, care include atât partea de activitate pe vegetal, cât şi pe zootehnie, oficialii de la Bruxelles au convenit să ofere mai mult timp pentru ca beneficiarii să îşi înregistreze documentaţia. Astfel, Comisia Europeană a extins termenul pentru depunerea fără penalităţi a cererilor pentru subvenţii privind plăţile directe prin noua Politică Agricolă Comună (PAC), până la 15 iunie 2015. Anterior, fermierii puteau depune pînă la 15 mai aceste cereri, fără penalităţi, şi pînă în iunie, cu penalităţi.

COMENTARII

WORDPRESS: 0