Deși românii au așteptări mari de la actualii guvernanți, se pare că aceștia nu dețin soluția optimă pentru redresarea României.
Guvernul Ponta a înaintat recent Parlamentului strategia fiscal bugetară pentru perioada 2013-2015. Acesta este documentul de politică publică ce stabilește obiectivele și prioritățile în domeniul fiscal bugetar, țintele veniturilor, cheltuielilor și a deficitelor bugetare pe următorii trei ani.
Ce vedem din analiza acestei strategii fiscale? Că tot ce a promis USL, atît din opoziție, cît și de la putere, a fost doar o iluzie. Din această strategie lipsesc cu desăvîrșire următoarele măsuri anunțate pentru 2013 de Guvernul Ponta:
– reducerea TVA la alimente;
– majorarea pensiilor;
– reducerea impozitului pe venit de la 16% la 8%;
– majorarea ajutoarelor sociale etc.
Românii trebuie să știe clar că toate aceste lucruri nu se vor întîmpla în următorii doi ani cu USL la putere. USL știa foarte bine că a mințit cînd a făcut această promisiune. Acum trebuie să o știe și românii.
Totodată, țintele de creștere economică asumate prin strategia bugetar fiscală sînt false. Nu poți pretinde că în 2013 reușești să obții creștere economică de 3,1% după ce ai ajustat în scădere creșterea economică pe 2012 – de la 1,7% la 0,9% potrivit FMI. În aceste condiții, se impune adaptarea la realitate a strategiei de către USL sau respingerea acesteia de către Parlament.
Tocmai pentru că știu că toate promisiunile pe care le-au făcut și le vor mai face în campania electorală nu au acoperire, USL a făcut o manevră pentru a ascunde de români și bugetul pentru anul viitor. Printr-o modificare a legislației existente, Guvernul Ponta a mutat dezbaterea bugetului în Parlament de la 15 octombrie, cum cerea legea responsabilității fiscale, pentru 15 decembrie cel mai devreme, după formarea noului Guvern. Este un nou tertip pentru ascunderea realității de români. Victor Ponta și Crin Antonescu știu prea bine că, dacă ar prezenta la timp bugetul pentru 2013, românii ar vedea că promisiunile făcute de ei sînt irealizabile. În felul acesta, fără a reflecta programul de guvernare într-un document oficial cum este Bugetul de Stat pe 2013, Guvernul USL își ia un răgaz pentru a putea ieși în fața românilor cu tot felul de promisiuni care nu vor avea acoperire bugetară. Dacă ar fi avut resurse să facă „fapte bune”, ar fi făcut-o deja! Ceea ce au făcut, însă, se vede în ultima rectificare bugetară, în care au tăiat finanțările unor ministere importante precum Ministerul Transporturilor (peste 1 miliard), Ministerul Educației (242 milioane), Ministerul Muncii (500 milioane), Ministerul Finanțelor (87 milioane pentru ajutoarele de stat), ba, mai mult și mai dureros pentru romașcani, redistribuirea resurselor către autoritățile locale, către Bugetul Local al Primăriei Municipiului Roman, fonduri insuficiente pentru atingerea unor obiective vitale cum sînt asigurarea cofinanțării proiectelor europene aflate în implementare sau asigurarea funcționării optime a unor instituții precum școlile sau Primăria.
Prin amînarea prezentării bugetului în Parlament, se vor crea prejudicii atît pentru instituțiile publice, mediul de faceri, cît și pentru populația beneficiară de servicii publice. Va fi, de asemenea, un semnal negativ pentru piețele financiare și organismele internaționale și, ca urmare, acestea își vor pierde încrederea în România. Acest lucru va conduce la creșterea costului de finanțare a deficitului bugetar și vor apărea dificultăți majore în asigurarea finanțării externe necesare plății pensiilor și salariilor.
Deputat Marius NECULAI
Comentarii