Prima paginăSocialSanatate

De la stat la privat, pentru a sta mai mult timp cu pacienţii

Dimensiune text

Medicul cardiolog Alina Țubucanu, care a lucrat timp de doi ani la Spitalul Roman, a renunţat la acel post pentru a lucra în mediul privat, acolo unde poate acorda mai mult timp unei consultaţii.

Medicul cardiolog Alina Țubucanu, originară dn Bucureşti, venită la Roman după căsătoria cu medicul psihiatru Daniel Țubucanu, a lucrat, începând cu anul 2012, la secţia de cardiologie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman. Din septembrie 2013, a încheiat colaborarea cu unitatea medicală romaşcană, pentru a continua activitatea la clinica privată Central Clinic, unde lucrează şi în prezent. „Am decis să continui la privat deoarece aşa am considerat că este mai bine pentru mine. Mi se pare important ca timpul alocat pacientului să fie suficient, să pot să îi explic acestuia cu răbdare probleme legate nu numai de medicaţie, ci şi de stilul de viaţă. Este foarte uşor să prescrii numai medicamente, dar este foarte important şi să îi explici pacientului modificarea stilului de viaţă, care îi poate reduce medicaţia cel puţin cu 30%. În spital, este o afluenţă foarte mare de pacienţi, iar timpul nu îţi permite să acorzi fiecăruia minimul de informaţii, care ţin de bun simţ şi care îi pot modifica viaţa”, susţine medicul Alina Țubucanu.

Pasiunea pentru medicină a avut-o încă din copilărie, iar specialitatea a ales-o în concordanţă cu sfaturile familiei. A urmat Facultatea de Medicină la Bucureşti, iar rezidenţiatul l-a făcut la Institutul Clinic Fundeni. „Fac totul cu pasiune, îmi place să discut cu oamenii, să le cunosc problemele, iar pe zi ce trece sunt tot mai mulţumită de meseria aleasă”, spune medicul cardiolog.

Probleme cardiace la vârste tot mai tinere

La cabinetul medicului Alina Țubucanu se prezintă pacienţi care au tot felul de patologii, iar în ultima perioadă vin pacienţi tot mai tineri, cu probleme coronariene datorate factorilor de risc- fumatul excesiv sau stresul. „Sunt pacienţi care vin cu hipertensiune, iar la vârstă tânără este o hipertensiune secundară, care trebuie foarte bine studiată. Foarte mulţi sunt şi pacienţii de vârsta a doua sau a treia, la care boala ischemică este predominantă. Putem întâlni aritmii, la orice vârstă, iar tratamentul, pe lângă cel medicamentos, implică şi o modificare a stilului de viaţă. Pacientul cardiac nu trebuie să mănânce sărat, trebuie să renunţe la anumite vicii, la grăsimi, şi să facă sport. Activitatea fizică este aproape luată în derâdere de către pacienţi şi sunt foarte greu de convins că exerciţiile fizice sunt extrem de necesare pentru a trata o anumită afecţiune cardiacă”, spune medicul Țubucanu.

Referitor la adolescenţi, medicul cardiolog spune că, în general, aceştia descarcă foarte multă adrenalină şi de aceea se confruntă cu diverse probleme, cum ar fi palpitaţii, înţepături în piept, care nu au un substrat organic. „Este important ca medicul cardiolog să excludă o patologie de natură organică, printr-un examen clinic, unul ecografic, şi, după ce se exclude această cauză, se poate spune clar că, la un adolescent, simptomele sunt polimorfe şi se datorează vârstei şi faptului că ei sunt în creştere. În afară de bolile congenitale din naştere, problemele cardiace sunt foarte rar întâlnite la adolescenţi”, afirmă medicul Alina Țubucanu.

Alina ȚubucanuCazuri impresionante, care dau satisfacţie meseriei

Unul dintre cazurile pe care nu îl va uita niciodată medicul cardiolog este cel al unui tânăr de 27 de ani, de meserie lăcătuş, care a făcut infarct miocardic acut chiar în cabinetul său. Acesta s-a prezentat la consult acuzând dureri dureri în piept, iar după ce a făcut toate investigaţiile necesare medicul Țubucanu l-a trimis la timp la Iaşi, unde a fost tratat, fără a rămâne cu necroză ulterioară. „Stresul major i-a provocat acestui tânăr infarctul. Nu avea un loc de muncă, fuma excesiv, iar asta a dus la problema cardiacă pe care a avut-o. Cei de la Iaşi au confirmat diagnosticul pus de mine, lucru care nu poate decât să mă bucure”, povesteşte medicul cardiolog Alina Țubucanu.

Un alt caz, din care a avut foarte multe de învăţat, a fost cel al unui pacient de 60 de ani, care se prezentase la spital acuzând o dispnee intensă (dificultate de a respira). Timp de trei săptămâni, a fost tratat în Spitalul Roman cu suspiciunea de embolie pulmonară, dar nu răspundea la tratament şi nici tomograful făcut în spital nu arăta embolia pulmonară. I s-a prescris tratament cu heparină, o substanţă coagulantă, iar după trei săptămâni pacientul s-a prezentat la cabinetul medicului Alina Țubucanu. „După ce i-am făcut din nou un examen de computer tomograf, iar apoi examenul dopller venos (examen ecografic destinat explorării arterelor şi venelor), am constatat că avea o hernie hiatală foarte mare, care îi împingea stomacul în gât. A fost operat de un chirurg din Spitalul Roman, iar acum este foarte bine. A fost un caz din care am avut cu toţii de învăţat, care a arătat că medicina nu poate fi o ştiinţă exactă”, mai spune medicul cardiolog.

Articol mai nou
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • emy 7 ani

    :)) 1.chiar si un student care a terminat anul 3 poate sa recunoasca un infarct miocardic 2.dupa 2 ct-uri si un doppler sa recuosti o hernie hiatala imensa chiar e ceva incredibil,anamneza doamna doctor,suna cunoscut?

  • emy 7 ani

    si heparina e anticoagulant :)))