Prima paginăSport

De la Nisiporeşti la Jocurile Olimpice de la Rio, via Cotroceni

De la Nisiporeşti la Jocurile Olimpice de la Rio, via Cotroceni

Dimensiune text

 

Laura Oprea canotaj ceremonie Cotroceni 5Joi seară, 21 iulie, echipa olimpică ce va reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro a fost primită de preşedintele României, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, unde a avut loc ceremonia de înmânare a steagului României de către preşedintele ţării. Din echipa olimpică a României face parte şi canotoarea Laura Oprea, originară din Nisiporeşti, care, la doar 22 de ani, este calificată în două probe la Olimpiada din Brazilia din luna august. După ceremonia de înmânare a drapelului, sportivii, antrenorii şi arbitrii români care vor merge la Rio au depus jurământul olimpic.

„La întoarcere vreau să ne revedem”

La eveniment au participat aproximativ 60 de sportivi din lotul de 98 care va reprezenta România la Jocurile Olimpice din 2016.

În cadrul ceremoniei de joi, în alocuţiunea sa, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat: „Vreau să ştiţi că aveţi în mine cel mai mare susţinător, vreau să nu simţiţi nici un fel de presiune, ci să mergeţi la Rio cu inima deschisă. Să vă concentraţi să daţi ce este mai bun în dumneavoastră. Vreau să ştiţi că întreaga ţară vă este alături şi vă susţine. Sunteţi cei mai buni, iar eu vă încurajez să arătaţi asta. Este simplu: fiţi voi înşivă, trăiţi-vă visul la Rio şi nu uitaţi niciun moment că milioane de români vă susţin de acasă! La întoarcere vreau să ne revedem şi vă invit încă de pe acum la Palatul Cotroceni”.

Lotul olimpic a fost binecuvântat de vicarul patriarhal, episcopul Varlaam Ploieşteanul.

La rândul său, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Alin Petrache, a precizat: „Vouă tuturor vă suntem recunoscători că aţi descoperit în noi pe cei demni de a vă reprezenta la cel mai înalt nivel. Acest rol este o onoare ce impune o conduită deosebită şi obligă la rezultate pe măsură. Nu vom face însă promisiuni, angajamentele noastre au fost asumate acum multă vreme, se regăsesc în gândurile şi în sufletele noastre şi se vor materializa în evoluţiile noastre. Ceea ce trebuie totuşi să facem cunoscut public este că drumul nostru nu trebuie judecat doar în raport cu aceste performanţe, el nu se va opri după Rio de Janeiro, ci va valorifica această experienţă pentru o evoluţie constantă a sportului românesc, pentru ca acest simbol să fie pus în contextul ideal şi recunoscut ca atare”.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a înmânat steagul României portdrapelului echipei olimpice, gimnasta Cătălina Ponor. „Cu toţii am muncit din greu şi sper să ne reîntoarcem în ţară cu cât mai multe medalii”, a afirmat, extrem de emoţionată, Cătălina Ponor. După ceremonia de înmânare a drapelului, judoka Andreea Chiţu a rostit jurământul olimpic al sportivilor, Mircea Roman, antrenorul coordonator al lotului de canotaj, a rostit jurământul olimpic al antrenorilor, specialiştilor şi oficialilor, iar arbitrul de scrimă Marius Florea a rostit jurământul olimpic al arbitrilor.

Calificată în două probe la Jocurile Olimpice

În absenţa echipei naţionale de gimnastică, necalificată la olimpiadă – acolo unde vom avea gimnaşti doar în probe individuale -, cele mai mari speranţe la medalii le au echipa naţională de handbal, lotul de canotaj şi cel de scrimă. La Olimpiadă, România va mai avea reprezentanţi la: atletism, box, ciclism, gimnastică artistică, gimnastică ritmică, haltere, înot, lupte, scrimă, tenis de masă, tenis şi tir sportiv.

Delegaţia de canotaj a României pentru olimpiadă este cea mai numeroasă din lot, cuprinzând 19 sportivi. Laura Oprea va concura în două probe: opt rame cu cârmaci (alături de: Mihaela Petrila, Ioana Strungaru, Madalina Bereş, Adelina Bogus, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Daniela Druncea şi Irina Dorneanu – Iuliana Popa fiind rezervă) şi dublu rame fără cârmaci (alături de Elena Lavinia Târlea).

Tânăra echipă feminină a bărcii de 8 plus 1 are o grea misiune în a păstra rezultatele predecesoarelor lor: timp de 28 de ani, echipajul feminin al bărcii de 8 plus 1 a fost pe podium la fiecare ediţie a jocurilor olimpice. Începând cu ediţia de la Moscova din 1980 până la Beijing în 2008, barca de 8 plus 1 fete a câştigat trei medalii de aur, trei de argint şi două de bronz. La Londra, în 2012, barca de 8 plus 1 fete a României s-a clasat doar a patra, după Statele Unite ale Americii, Canada şi Olanda.

În topul medaliilor olimpice în canotajul feminin mondial se află trei românce: Elisabeta Lipă (cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz), Georgeta Andrunache-Damian (cinci medalii de aur şi una de bronz) şi Doina Ignat (patru medalii de aur, una de argint şi una de bronz).

Palmaresul canotoarelor României

Laura Oprea are 22 de ani şi este medaliată cu aur la Campionatul Mondial de Tineret din 2013 şi argint şi bronz la Campionatul European din 2014 şi 2015. Totodată, Laura este medaliată cu bronz la Campionatul European din 2016 care a avut loc la începutul lunii mai.

Daniela Druncea împlineşte anul acesta 26 de ani şi este cârmaciul bărcii. Este dublă medaliată cu aur şi medaliată cu bronz la Campionatele Europene din 2013, 2014 şi 2015, este medaliată cu argint la Campionatul Mondial din 2013.

Ioana Strungaru are 27 de ani şi este dublu medaliată cu argint (2009 şi 2013) şi medaliată cu bronz (2010) la Campionatele Mondiale, triplu medaliată cu aur (2009, 2010, 2014) şi cu bronz (2011, 2012, 2015) la Campionatele Europene.

Mihaela Petrila are 25 de ani şi este medaliată cu aur (2014) şi bronz (2015) la Campionatele Europene, este medaliată cu aur (2013) şi argint (2011) la Campionatele Mondiale de Tineret şi a ocupat locul IV la Campionatul Mondial din 2014.

Mădălina Bereş împlineşte anul acesta 23 de ani şi este medaliată cu aur la Campionatul Mondial de Tineret din 2013 şi bronz la Campionatul European din 2015. Totodată, Mădălina este medaliată cu bronz la Campionatul European din 2016 care a avut loc la începutul lunii mai.

A 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice va debuta la Rio de Janeiro pe (3) 5 august şi se va încheia pe 21 august. Probele de canotaj se vor desfăşura între 6 şi 13 august, în complexul Logoa Stadium – laguna Rodrigo de Freitas de lângă Rio de Janeiro.

Laura Oprea canotaj ceremonie Cotroceni 5

Laura Oprea canotaj ceremonie Cotroceni 6

Laura Oprea canotaj 3 Laura Oprea canotaj 4

Laura Oprea canotaj 2

Laura Oprea canotaj 1

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0