De Izvorul Tămăduirii ne pomenim morții

Cimitirul „Eternitatea” din Roman va fi invadat vineri de mulțimea de credincioși veniți să aducă de pomană.

 

 

Vineri, 20 aprilie, în Săptămîna Luminată, Ortodoxia sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Tradiția ortodoxă spune că cerul este deschis pînă la sărbătoarea Înălțării Domnului, iar cine moare în această perioadă ajunge în Rai. De altfel, Săptămîna Luminată este cunoscută pentru tămăduirile miraculoase petrecute în această perioadă, ce culminează cu sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

Această sărbătoare datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin și este legată de un izvor din Constantinopol. Printr-o minune a Maicii Domnului, apa acestuia a devenit tămăduitoare și mulți bolnavi și-au găsit vindecarea. În cinstea acestui moment, s-a statornicit o zi în care toți să-și aducă aminte de aceste minuni. Astfel, biserica zidită în secolul al V-lea de către împăratul Leon cel Mare (457 – 474), pe locul unde era situat acel izvor, a primit hramul „Izvorul Tămăduirii”. Pentru a ne aminti mereu de minunile făcute de Maica Domnului prin acest izvor, Sfinții Părinți au hotărît ca prima vineri de după Paște să fie închinată Maicii Domnului.
Vineri, în toate bisericile și mănăstirile, după Sfînta Liturghie se săvîrșește slujba de sfințire a apei numită și „aghiazmă mică”, după o rînduială adecvată Săptămînii Luminate. În această zi, credincioșii vin să ia apa sfințită cu speranță în forța binefăcătoare a acesteia. În unele locuri există obiceiul de a se face sfințirea apei unui rîu sau lac sau chiar a unei fîntîni. Credincioșii vin și iau agheazma pe care o folosesc la stropirea caselor, a grădinilor și pămîntului.

Faptul că sărbătoarea închinată puterii Maicii Domnului de a vindeca bolile și suferințele oamenilor a fost așezată în calendarul ortodox în prima vineri de după Paște nu este întîmplător. În Vinerea Patimilor, Maica Domnului a stat lîngă Crucea lui Hristos, din care a izvorît viață și mîntuire.
Cimitirul „Eternitatea” din Roman va fi invadat în această zi de mulțimea de credincioși veniți să aducă, de pomană, în ziua de Izvorul Tămăduirii.

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va fi prezent vineri la Așezămîntul Social-Filantropic Lazaret din municipiul Bacău.


COMENTARII

WORDPRESS: 0