De ce vom avea apă non-stop, poate, din martie. Cine conduce ApaServ

HomeSocial

De ce vom avea apă non-stop, poate, din martie. Cine conduce ApaServ

 

Joi, 9 ianuarie, la sediul Primăriei municipiului Roman a avut loc o ședință convocată de prefectul George Lazăr, pe tema crizei de apă care afectează, pe timpul nopții, o bună parte din populația Romanului. La discuții au luat parte reprezentanții ApaServ, cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), specialiști în hidrologie și forare și primarii din Roman și Cordun.

Principala concluzie a discuțiilor a fost aceea că lucrările efectuate la finele anului trecut nu au fost suficiente pentru a rezolva problema lipsei apei. Principalele soluții identificate privesc realizarea unor lucrări de refacere a 18 praguri, deversarea apei din aceste praguri în amonte pentru a crește nivelul apei în pânza freatică în puțurile de captare și devierea unui canal. Grav este că aceste soluții puteau fi implementate din primăvara trecută, ceea ce ar fi putut preveni lipsa apei, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Se va face abia de acum, când deja nivelul pânzei freatice este scăzut. Romanul are doi reprezentanți în Consiliul de Administrație al companiei ApaServ.

„La solicitarea expresă a primarului Lucian Micu, am înființat această comisie mixtă pentru a identifica soluții pe termen scurt și soluții pe termen lung. Ca urmare a discuțiilor, sperăm ca săptămâna viitoare să avem un Comitet Județean pentru Situații de Urgență prin care să înaintăm o hotărâre pe care să o înaintăm instituțiilor abilitate și Guvernului. Soluția pe termen scurt ține de refacerea celor 18 praguri, pentru că o parte sunt într-o stare improprie, plus o zonă de pompare de către ApaServ a apei spre puțurile de captare, ceea ce, într-un termen de circa 45 de zile, să rezolve problema alimentării cu apă a Romanului. Lucrările de refacere a pragurilor intră în atribuția Apa Siret Bacău, iar de pomparea apei se va ocupa ApaServ. Zilnic se vor lua probe de apă pentru a se asigura că apa respectă calitate cerută de lege”, a declarat prefectul George Lazăr.

Prefectul a precizat că este unul dintre romașcanii direct afectați de presiunea scăzută pe timpul nopții a apei, iar pentru cei care locuiesc în centru și la etajele superioare înseamnă de fapt că nu au deloc apă. George Lazăr a precizat că, până la realizarea acestor lucrări, programul de alimentare cu apă va fi unul restricționat.

Reprezentatul SGA Neamț a declarat că balastierele de pe râul Moldova nu afectează în niciun fel debitul sau nivelul apei din pânza freatică.

Primarul comunei Cordun, Adrian Ciobanu, care și-a arătat sprijinul în a ajuta cu tot ceea ce trebuie pentru intrarea în normal a situației, a atras atenția că problema lipsei apei din pânza freatică era cunoscută de cei responsabili, dar că s-a acționat prea târziu: „În ianuarie anul trecut, împreună cu primarul Lucian Micu, am fost pe teren și am cerut să se aplice aceste soluții, dar atunci nu s-a luat nicio măsură. Abia în toamnă au început demersurile. Acum trebuie să mobilizăm întreg județul pentru ca Romanul să aibă apă. S-au luat măsuri târziu, iar acum aflăm și de alte probleme cum este cea legată de pierderile de pe rețea”.

Primarul Lucian Micu, prezent la ședința de lucru, a declarat că specialiștii au oferit și trei soluții, pe termen lung, care ar putea elimina de tot pericolul ca Romanul să mai rămână altădată fără apă: „Vom face un studiu pentru identificarea unei soluții alternative de alimentare cu apă a Romanului, dat fiind faptul că orașul se dezvoltă și consumul va fi în continuă creștere. Avem trei soluții de la specialiști, dar în urma studiului vom putea alege cea mai bună variantă. O soluție este să folosim acumularea de la microhidrocentrală, o alta ar fi să realizăm la Pildești un lac de acumulare sau să utilizăm aducțiunea de la Preotești. În urma studiului, vom vedea dacă vreuna dintre variante este bună sau trebuie să căutăm o alta, astfel încât să nu mai depindem doar de nivelul pânzei freatice din zona captării”.

Primarul Romanului le-a solicitat și celor de la ApaServ ca, pe lângă aplicarea soluțiilor pentru alimentarea cu apă non-stop a orașului, să prezinte public și o listă cu investițiile pe care compania le va face în acest an pentru diminuarea pierderilor de apă. Reprezentantul ApaServ a declarat că în luna martie va avea o astfel de listă de investiții.

În Consiliul de Administrație al ApaServ, organul de conducere și decizii al companiei, se află și doi romașcani: Ioan Lăpușneanu, agent de asigurări, și Iuliana Năstase-Onu, jurist la Asociația „Crai Nou 2002”. Detalii despre întreaga echipă managerială găsiți la adresa https://www.apaserv.eu/index.php?page=ca.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0