De ce nu este anunțată întreruperea circulației în municipiul Roman

HomeSocial

De ce nu este anunțată întreruperea circulației în municipiul Roman

Joi, 10 iunie, romașcanii care au vrut să tranziteze cu mașinile strada Tineretului, pe porțiunea dintre intersecțiile cu străzile C.A. Rosetti și Bogdan Dragoș, au trebuit să găsească rute alternative pentru deplasare, după ce tronsonul a fost blocat (și nu pentru prima dată în ultimele săptămâni), în vederea unor lucrări la rețeaua de alimentare cu gaze naturale a municipiului. În acest timp, reprezentanții Primăriei municipiului Roman afirmă că, pur și simplu, nu știau că strada va fi blocată (!).

Pe lângă disconfortul – explicabil, altfel – creat de lucrările în cauză, blocarea străzii a dus și la probleme pentru posesorii de autoturisme care locuiesc în zonă. Acest lucru mai ales pentru cei din blocurile din jurul parcării amenajate pe locul fostei „centrale ciupercă”, în condițiile în care accesul pe aleea principală dinspre strada Tineretului a fost de asemenea, blocat.

Doar norocul a făcut să nu fie nevoie joi de serviciile de intervenție, pentru că e greu de crezut că masivele autospeciale ale pompierilor ar fi putut ajunge ușor în parcarea menționată pe ruta alternativă de acces, pe lângă supermarketul din zonă.

Și cetățenii care folosesc autobuzele de pe ruta 2 de transport local din municipiu, spre cartierul ANL – Vasile Lupu, au fost afectați de blocarea neanunțată a străzii Tineretului, ruta fiind deviată de joi dimineață.

Ce spune Primăria

I-am întrebat de ce nu au anunțat întreruperea circulației pe reprezentanții Primăriei municipiului Roman, administratorul infrastructurii rutiere din municipiu – așa cum fac, în situația unor lucrări programate, companiile care administrează infrastructura de apă, gaz sau electricitate.

„Lucrările de traversare a străzii Tineretului se desfășoară în conformitate cu Autorizația de Construire 88/14.05.2019 și presupun înlocuirea unor conducte și branșamente gaze naturale de presiune redusă. Lucrările au fost organizate astfel încât să existe un minim de disconfort și se vor finaliza astăzi (n.r. – joi, 10 iunie), în jurul orei 15:00”, a fost răspunsul oferit de consilierul de presă al primarului municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

Am insistat asupra motivelor pentru care nu a fost anunțată blocarea străzii Tineretului, pentru ca romașcanii să caute din timp soluții alternative de deplasare pentru această perioadă. Răspunsul primit din aceeași sursă ne scutește de alte comentarii: „Informarea pe care noi o aveam prevedea circulația pe câte un sens”.

Joi, la ora 15, șanțul săpat transversal pe strada Tineretului în zona supermarketului fusese acoperit, iar zona putea fi tranzitată, cu dificultate. Circulația pe acest sector va mai fi, însă, îngreunată o perioadă, până la finalizarea lucrărilor.

Ce spun locuitorii din zonă

Întreruperea neanunțată a circulației pe strada Tineretului, una dintre arterele principale pe direcția nord-sud din zona centrală a orașului, alături de bulevardul Roman Mușat și strada Cuza Vodă, vine într-o perioadă în care traficul rutier din Roman este și-a așa afectat de problemele curente: aglomerația de pe Artera Ocolitoare Vest; degradarea Arterei Ocolitoare Est; traficul crescut de pe strada Bogdan Dragoș, cu vehicule ce au destinație comunele Sagna, Bîra, Boghicea, după închiderea podului de la Luțca; lucrările la magistrala de gaz de pe strada Bogdan Dragoș; lucrările la trecerea la nivel cu calea ferată de pe E85, la ieșirea din Roman spre Iași.

Locuitorii din zona Bogdan Dragoș au transmis municipalității mai multe mesaje de nemulțumire vizavi de maniera în care se desfășoară aceste lucrări, pe aplicația de sesizări a primăriei (care poate fi accesată și la acest link: https://citycare-roman.indsoft.ro/CityCareWeb/):

Anul trecut în mare grabă ați pus pavele și borduri, după care ați asfaltat strada Bogdan Dragoș, anul ăsta nu putem circula nici pe trotuare și nici pe carosabil, ca pieton. Anul trecut când s-a grăbit Micu (n.r. – asfaltarea străzii Bogdan Dragoș și refacerea trotuarelor s-au făcut la finalul anului 2020, la începutul mandatului actualului primar) să refacă trotuarele, nu se știa de aceste lucrări, de schimbarea asta de conducte de gaz? A cui este vina pentru distrugerea asta deliberată? Sunt cel puțin trei avarii rezultate în urma lucrărilor la rețeaua de gaz, la rețeaua de apă, pe care nu le vede nimeni”.

Plătim taxe și impozite ca să mergem în noroi până la gât. Ați creat un disconfort imens cu țevile astea a voastre, pe care le acoperiți și descoperiți și iar, și iar. Anul trecut ați asfaltat și ați făcut trotuare, anul ăsta ați aruncat totul la gunoi. În ce an scăpăm de noroaie? Domnul Leoreanu știe ce se întâmpla în târgul ăsta? Ca stiu că doar de el ascultați. Domnule Micu (!), de ce te-ai grăbit să faci trotuarele pe care la câteva luni ăștia le-au spart?”.

Cine, când și unde a anunțat faptul că se desfășoară lucrări și că se BLOCHEAZĂ accesul la șosea, din parcare, în zona supermarket AYA – Școala 1? M-am trezit în imposibilitatea de a părăsi zona, cu mașina, pentru că nu am pe unde ieși. În caz de urgențe (medicală, pompieri), cum se facilitează accesul?”.

Astfel de mesaje denotă că reprezentanții municipalității ar trebui să arate mai multă considerație față de cetățeni – mai ales când este datoria ei să o facă, în situații precum cea creată joi pe strada Tineretului, care afectează sute de romașcani.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0