HomeEconomie

De câți bani este nevoie să începi o afacere în agricultură

Cu 30.000 de euro, cei cu iniţiativă şi-ar putea deschide o afacere în sectorul agricol. Specialiştii recomandă seriozitate şi implicare.

Din ce în ce mai mulţi oameni se retrag de la oraş spre zonele rurale, în căutarea unui trai mai sănătos, pentru a porni o mică fermă, o afacere de familie. Acestea sunt, însă, profitabile, dacă sunt coordonate în mod corect. Am încercat să aflăm de ce sumă este nevoie pentru a începe o afacere în sectorul agricol de la Maria Zalatu, care deţine, împreună cu soţul ei, Laurenţiu, un business agricol în comuna Icuşeşti.

Laurenţiu şi Maria Zalatu

Laurenţiu şi Maria Zalatu

„Eu recomand unui tânăr să investească în agricultură, deoarece este un domeniu frumos. Referitor la partea financiară, dacă vorbim despre un business în sectorul zootehnic, cu 30.000 de euro s-ar putea asigura începutul unei afaceri cum este cea de creştere a bovinelor. Poţi începe cu zece vaci. Pentru acestea îţi trebuie cel puţin zece hectare de teren, un utilaj. Pentru a asigura hrana acelui animal trebui să ai măcar un hectar de pământ că să poţi să-l întreţii. Aşadar, pentru zece vaci îţi trebuie zece hectare, la 100 de vaci, 100 de hectare. Ai nevoie să prelucrezi indiferent ce vinzi şi ce le dai lor hrană”, a precizat Maria Zalatu, directorul SC Mery Ferma Mare SRL.

De ce este important acest aspect? Pentru că, potrivit specialiştilor, preţurile furajelor sunt volatile, azi sunt ieftine, mâine scumpe şi nu ai bani să le cumperi, dar animalele trebuie hrănite în fiecare zi. În opinia Mariei Zalatu, ferma trebuie să aibă toate dotările necesare, iar curăţenia să fie literă de lege. În plus, succesul unei afaceri în agricultură ţine foarte mult de implicarea pe care o ai, dar şi de pasiunea depusă.

„La noi au venit cu bani multe persoane din Italia care voiau să-şi facă ferme. Poţi face o fermă, dacă vorbim de un sfat, dar trebuie să supraveghezi mereu lucrurile, nu să stai în altă parte şi ferma să funcţioneze singură, pentru că este imposibil. Dacă faci asta, îţi îngropi banii. Trebuie să te implici mereu în activitatea de zi cu zi, deoarece apar şi probleme de sănătate la animale. De exemplu, fătările, la care trebuie să chemi doctorul şi să vezi cum se prezintă situaţia. Nu poţi sta la distanţă, iar lucrurile să meargă de la sine, în bine”, a adăugat Maria Zalatu.

Cei care vor să înceapă o afacere în agricultură ar trebui să ţină cont de aceste sfaturi, deoarece, de la câteva animale, familia Zalatu a ajuns să aibă cea mai mare fermă de vaci de lapte din comuna Icuşeşti.

Comentarii

WORDPRESS: 1