HomeNeamt

Dau ochii cu moartea în fiecare zi

Polițiștii au văzut nenumărate accidente de-a lungul timpului, dar unul care s-a petrecut în seara 19 august nu li se va șterge ușor din memorie. Comisarul Valentin Băetanu și agentul șef Ioan Lăpușneanu au anchetat accidentul rutier în care un copil de doar opt ani și-a pierdut viața. Ceea ce au găsit polițiștii la fața locului, dar și ceea ce s-a întîmplat ulterior poate fi parte a unui scenariu de film de groază.

 

Foto: Un autoturism de Constanța, cu cinci pasageri, a intrat pe contrasens și s-a izbit frontal într-un autotren încărcat cu ciment.

 

În seara de 19 august, în jurul orei 20.15, romașcanul Ioan V. se deplasa pe DJ 159, în localitatea Cuci, comuna Bozieni. În timp ce Ioan V. se deplasa cu autoturismul pe direcția de mers Băcești – Valea Ursului, în interiorul satului Cuci a surprins și accidentat mortal un minor în vîrstă de opt ani, din comuna Bozieni, care circula în aceeași direcție de mers pe partea carosabilă a sensului de circulație Băcești – Valea Ursului. Conducătorul auto nu a oprit autoturismul, a părăsit locul accidentului și a fost identificat și găsit, în aceeași zi, la ora 23.20, la locuința unui bărbat din satul Valea Enei, comuna Bozieni.

Comisarul Valentin Băetanu

Comisarul Valentin Băetanu

Așa este descris, pe scurt, ceea ce s-a întîmplat în urmă cu două săptămîni. Ceea ce au simțit anchetatorii, cum și-au înghițit lacrimile și în ce condiții și-au făcut treaba nu scrie în rapoarte. Rămîne înscris în sufletele lor, ca o obligație necompensabilă din fișa postului. „Copilul accidentat era cu o lună mai mare decît fiul meu. La fața locului, tabloul era foarte dur. Și nu măr refer aici la oamenii revoltați, ci la ceea ce am văzut pe șosea, la starea în care era copilul„, începe să povestească comisarul Valentin Băetanu. Revolta sătenilor era de înțeles: șoferul a oprit, pentru cîteva clipe autoturismul, a văzut în spatele său copilul întins pe drum și oamenii care fugeau spre el, dar, apoi, a plecat mai departe.

La primul impact cu scena accidentului, polițiștilor li s-au strîns inimile. „Nu era momentul să plîngem, trebuia să ne facem treaba. L-am rugat pe Ionuț (n.red. – agentul șef Ioan Lăpușneanu) să mă ajute să întorc corpul. Iar el și-a luat penseta și a început să recolteze probele. M-a mișcat faptul că, la un moment dat, unul dintre oamenii de acolo a zis: „Asta da, poliție!”. A fost emoționant că, în toată tragedia de acolo, un om a văzut că noi ne facem datoria„, a mai spus comisarul Valentin Băetanu. În timp ce polițiștii se pregăteau să facă fotografii și să recolteze probe, cadrele medicale de la Ambulanță îi dădeau primul ajutor mamei îndurerate. „Am făcut cercetarea la lumina farurilor ambulanței. Eram și noi echipați cu lumini, dar Ambulanța a stat aproximativ două ore acolo. În tot acel timp, medicii au avut grijă de mama copilului„, spune comisarul Valentin Băetanu.

Un șofer beat a accidentat mortal un minor în vîrstă de opt ani, în satul Cuci

Un șofer beat a accidentat mortal un minor în vîrstă de opt ani, în satul Cuci

Autorul este un bărbat de 47 de ani, șef de echipă la o firmă de construcții din Roman. În duminica fatidică, era vornic la o nuntă din Cuci. După cununia religioasă, bărbatul a luat mașina să tragă o fugă pînă la socri, care locuiesc în Valea Enei. Era băut bine cînd s-a suit la volan și nu a ținut cont de sfaturile celor din jur de a amîna călătoria. Trebuia să meargă doar cinci kilometri și a crezut că nu se poate întîmpla nimic.

Polițiștii l-au găsit acasă la socrii săi. La cinci ore după accident, Ioan V. avea o alcoolemie de 1,10 mg/litru alcool pur în sînge. „Familia șoferului a colaborat foarte bine cu noi. O astfel de colaborare ne-a ușurat munca„, afirmă comisarul Băetanu. Nu au putut spune la fel polițiștii și procurorul care s-a ocupat de caz despre autor. Bărbatul nu a vrut să recunoască fapta pînă cînd nu a fost pus în fața probelor. La audieri a zis că plătește tot ce trebuie și va ispăși pedeapsa. Vorbele sale au ieșit seci, fără remușcări, fără durere. Atitudinea se pare că a fost convingătoare pentru instanță, care a decis cercetarea acestuia în stare de libertate.

 

Moartea le-a rîs în față din nou

Luni, la cîteva ore după producere accidentului de la Cuci, comisarul Valentin Băetanu și agentul Cornel Maftei îl transportau pe șoferul vinovat în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț. „Normele prevăd ca, în timpul ordonanței de reținere de 24 de ore, suspectul să stea într-un spațiu adecvat unde, la nevoie, să i se acorde asistență medicală. Mandatul de reținere a lui Ioan V. expira la miezul nopții. Mergeam spre Piatra Neamț. La Bozienii de Sus era un TIR în fața noastră. La un moment dat, TIR-ul a încetinit, iar noi am vrut să îl depășim. Am văzut cum autoturismul Volkswagen se învîrtea pe șosea și era numai praf și fum în jur„, povestește comisarul Valentin Băetanu.

Accidentul de care vorbește comisarul Băetanu a avut loc luni, 20 august, în jurul prînzului. Un autoturism înmatriculat în Constanța, cu cinci pasageri, a intrat pe contrasens și s-a izbit frontal într-un autotren încărcat cu ciment. „Am încercat să-i ajutăm pe cei din mașină. Dintr-o altă mașină a coborît o doamnă, cred că era medic, care ne-a spus că pasagerul de pe locul din dreapta față nu mai are nici o șansă și să ne concentrăm pe ceilalți. A fost dramatic. Șoferul, care era prins între fiare, încerca, cu o sticlă cu apă, să-și stropească socrul. În spate, soția șoferului țipa să-i ajutăm copilul. Minorul era în stare de șoc, prins între bord și capotă, acolo unde fusese aruncat de impact. Bătrînul a murit în brațele colegului meu„, își amintește Valentin Băetanu.

Acesta spune că sînt momente, după astfel de zile, cînd nu mai vrea să urce la volan. Oricum, de fiecare dată cînd o face, revede cazurile la care a lucrat în timp: „La fiecare curbă de pe drumurile din județ îmi amintesc de cîte un accident. La trecerea de pietoni de pe E85, de la Liceul Agricol, frînez din instinct, fie că e zi sau noapte„.

Dar viața merge mai departe și polițiștii, procurorii sau jandarmii trebuie să-și facă treaba la fel de bine în fiecare zi, indiferent de ceea ce simt. Comisarul Băetanu spune că toți polițiștii rutieri ar vrea să le arate celor care vor să ia permisul auto ce rămîne după un accident sau cum arată trupul unei victime la morgă. Poate, astfel, va dispărea teribilismul și va crește spiritul civic. „Sînt șoferi care trec pe lîngă un accident și nu opresc, nu dau o mînă de ajutor, nu se gîndesc că în acea situație poate fi cineva drag lor. Acest lucru mă doare foarte tare. De ce să nu salvezi o viață, dacă stă în puterea ta acest lucru?„. spune comisarul Valentin Băetanu.

Comentarii

WORDPRESS: 1