Trei unități de învățămînt din județul Neamț fac parte dintr-un proiect finanțat de UNICEF care își propune reducerea absenteismului și abandonului școlar.
Un grup de cadre didactice din trei unități de învățămînt din județul Neamț – Școala nr. 2 Roman, Liceul Tehnologic Valea Ursului și Grupul Școlar Roznov – s-a reunit, miercuri, 22 februarie, la o activitate desfășurată la Grupul Școlar Roznov, în cadrul proiectului „Hai la școală!”, implementat de UNICEF și Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, care are drept scop reducerea absenteismului și abandonului în școli. Activitățile proiectului se derulează în parteneriat cu Institutul de Științe ale Educației (ISE), Centrul de Resurse și Informații pentru Profesiuni Sociale (CRIPS), Holt România și Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”. În proiect sînt implicate comunitățile locale, prin serviciul de asistență socială, care identifică acei copii cu risc de abandon școlar.
Metode de predare prin joc
Una dintre activitățile cuprinse în program este schimbul de experiență dintre școlile implicate în acest proiect. Cadrele didactice din cele trei unități de învățămînt din județul Neamț s-au întîlnit, miercuri, pentru a derula activități care să vină în sprijinul elevilor cu probleme de absenteism sau cu risc de abandon.
„Fiind în apropierea primăverii, am asistat la activități în care elevii au confecționat mărțișoare, manifestîndu-și, prin aceasta, creativitatea, spiritul de competiție, întrajutorarea, pregătind totodată și un program artistic. Această experiență ne-a dat posibilitatea să descoperim metode de lucru prin joc și tehnici diferite comparativ cu cele clasice, care au făcut ca activitățile derulate să devină mai atractive și mai interesante. Deși membrii componenți ai proiectului din liceul nostru au urmat cursuri de formare, activitățile practice vin să întregească aceste cunoștințe teoretice acumulate„, a spus profesoara Iuliana Spătariu, directoarea Liceului Tehnologic Valea Ursului.
Cele trei cadre didactice din Liceul Tehnologic Valea Ursului care vor pune în practică metodele și tehnicile educative prezentate de colegii de la Roznov au fost: Minodora Șandor (învățătoare), Diana Vrînceanu (profesor de limba engleză) și Dana Grosu (profesor de matematică). Creat cu scopul de a crește participarea școlară și de a reduce absenteismul, proiectul „Hai la școală!”, derulat pe parcursul anului școlar 2011 – 2012, în 38 de comunități din 16 județe, își propune să conștientizeze elevii despre importanța educației pentru viața lor și pe părinții acestora asupra necesității trimiterii la școală a propriilor copii.
Comentarii