HomeEducatie

Dascălii intră în examene

Marți se desfășoară, la Piatra Neamț, examenul de definitivat, pentru care s-au înscris 162 de profesori, învățători și educatoare aflați în primii ani de carieră.

 

În anii anteriori, examenul s-a susținut în centrele universitare, 2012 fiind primul an cînd examenul se organizează la nivel local, conform prevederilor Legii Educației. Candidații vor susține un examen de patru ore, în care vor avea de rezolvat trei tipuri de subiecte: unul de evaluare a competențelor din specializarea/disciplina de specialitate a candidatului, unul din didactica disciplinei și unul de pedagogie și elemente de psihologie a educației. Afișarea rezultatelor provizorii la examenul de definitivat se va face pe 23 iulie, pe 23 și 24 iulie pot fi depuse contestații, pe 25 iulie vor fi rezolvate contestațiile, iar pe 26 iulie vor fi afișate rezultatele finale.

Definitivatul este primul grad didactic pentru care se pot înscrie lucrătorii la catedră, proba scrisă fiind precedată de inspecții la clasă pe parcursul a doi ani. 2011 a fost ultimul an în care dascălii proaspăt intrați în sisatem s-au descurcat singuri în primii ani la catedră.
De la toamnă, noii intrați în sistem vor parcurge o perioadă de practică didactică sub îndrumarea profesorilor mentori.
În Neamț au fost selectați 76 de profesori mentori, pentru toate disciplinele.

Comentarii

WORDPRESS: 0