Dascălii ies în stradă

Sindicatele din învățămînt vor protesta vineri în fața Prefecturii.

 

 

Dascălii își vor striga nemulțumirile vineri, la Piatra Neamț, în fața Prefecturii. Protestul va avea loc între orele 15 și 16 și este organizat de Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Învățămînt și Cercetare Neamț. „Vrem să dăm colegilor posibilitatea să-și exprime personal nemulțumirile pe care le-au acumulat față de toate neajunsurile cu care ne-am confruntat în acești ani”, a spus jurist Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățămînt și Cercetare Neamț.

Dascălii sînt nemulțumiți de faptul că în 2012 nu li se acordă nici o majorare a salariilor, conform prevederilor legale din 2011, dar nici nu își pot recupera reducerea cu 25% a salariilor, operată în baza Legii 118/2010. Ei sînt nemulumiți de eșalonarea plății sumelor prevăzute prin hotărîri judecătorești – avînd ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, pînă în anul 2016 -, de alocarea în acest an a mai puțin de 3% din PIB pentru finanțarea învățămîntului, deși legea prevede 6%, și de nereținerea pe statul de plată a cotizației membrilor de sindicat, ca urmare a unei hotărîri a Ministerului Educației.

Sindicatele sînt nemulțumite și de lipsa dialogului social, care a dus la asumarea răspunderii guvernului pe legi esențiale, cum sînt Legea educației naționale, Legea de modificare și completare a Codului Muncii, Legea dialogului social, Legea privind sistemul unitar de pensii unice, Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

 

Protestul de vineri ar putea fi doar semnalul pentru acțiuni de amploare ale cadrelor didactice. La sfîrșitul săptămînii, în școli se va încheia consultarea inițiată de sindicate cu privire la declanșarea unor mișcări radicale, așa cum este greva generală.


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!