Prima paginăSocialEducatie

Dascăli care pun dragoste și muncă la temelia școlii

Dimensiune text

Profesorul Ciprian Mihoc

Profesorul Ciprian Mihoc

În spatele premianţilor la olimpiadele şcolare sunt oameni care pun pasiune în munca lor.

În fiecare an, elevi din învăţământul preuniversitar din Roman şi din zona rurală câştigă premii importante la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare. Rezultatele acestor elevi ridică prestigiul unităţilor de învăţământ în care studiază şi constituie un motiv de mândrie pentru comunităţile din care provin. În anul şcolar 2012-2013, liceenii din Roman şi din zona limitrofă s-au evidenţiat la faza naţională a olimpiadelor şcolare la cinci discipline: sociologie, chimie, tehnologie, religie catolică şi religie ortodoxă. Pentru implicarea în pregătirea elevilor pentru olimpiade, dascălii primesc, doar dacă sunt titulari, un salariu de merit, aşa cum sunt răsplătiţi şi alţi dascăli, fără rezultate notabile.

12 profesori cu cele mai bune rezultate în 2012-2013

Unii dintre dascăli au în spate câteva decenii de activitate, alţii se află la început de drum. Și unii, şi alţii împart, deopotrivă, bucuria că tot ce au transmis s-a reflectat în rezultate deosebite. Rezultatele obţinute la faza naţională a olimpiadelor şcolare din anul şcolar 2012-2013 ne-au ajutat să realizăm un top al profesorilor din liceele din Roman şi zona rurală, cei care se află în spatele acestor premianţi.

1. Ciprian Mihoc, profesor de religie la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman. Acesta l-a pregătit pe elevul Marius Cornel Ilinca (clasa a XI-a), care a obţinut premiul I la faza naţională a olimpiadei de religie catolică. Profesor de studiu biblic, Ciprian Mihoc, licenţiat în teologie (19997-2003) şi economie (2008-2011), mai are un rezultat remarcabil la ediţia din acest an a olimpiadei de religie catolică, prin elevul Alexandru Ioan Budău (clasa a XII-a) de la liceul unde predă, care a primit menţiune.

2. Crenguţa Mihaela Radu, profesor de chimie şi Maria Lozincă, profesor de socio-umane la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” (CNRV), inginerii Marelena Ungureanu şi Lăcrămioara Ploşniţă şi maistrul instructor Vasile Dudău, cadre didactice la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”.

Mara Ieşanu şi profesoara Crenguţa Radu

Mara Ieşanu şi profesoara Crenguţa Radu

Eleva Mara Ioana Ieşanu (clasa a XII-a), pregătită de profesoara Crenguţa Mihaela Radu, a câştigat, în acest an, premiul III la faza naţională a olimpiadei de chimie. Acest rezultat se adaugă altor premii importante pe care Mara le-a adus acasă în fiecare an de la olimpiada naţională de chimie, făcând să se vorbească în termenii cei mai elogioşi despre CNRV şi catedra de chimie a liceului. „Este o muncă frumoasă, mai ales atunci când vin şi rezultate pe măsură”, spunea profesoara Crenguţa Radu, la aflarea rezultatului.

Deşi a promovat un domeniu nou în concursurile naţionale, profesoara de socio-umane Maria Lozincă, cu o experienţă adunată în peste 30 de ani de activitate, a reuşit să arate că tinerii sunt interesaţi de schimbările produse în societate. Eleva Paula Monica Mîrţ (clasa a XII-a) a obţinut premiul III la olimpiada naţională de sociologie. „Este un domeniu nou, iar tinerii sunt interesaţi să afle cât mai multe informaţii despre ce se întâmplă în societate. La acest domeniu se învaţă logic, este nevoie de multă documentare, iar suportul conceptual trebuie transferat într-o parte aplicativă”, a spus profesoara Maria Lozincă.

Inginerii Marinela Ungureanu şi Lăcrămioara Ploşniţă şi maistrul instructor Vasile Dudău, cadre didactice la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, l-au pregătit pe elevul Dan Iulian Ciubotaru, care a obţinut premiul III la faza naţională a olimpiadei la disciplina tehnologii.

3. Genoveva Antoci, profesor de religie catolică la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani” (menţiune la religie catolică, eleva Emilia Andrei – clasa a XII-a), preotul Ioan Ciobanu la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec Ștefănescu” (menţiune la religie ortodoxă, elevul Andrei Turcu – clasa a XI-a), Mihaela Ciobanu, profesor de religie catolică la Colegiul Tehnic „Miron Costin” (menţiune la religie catolică, eleva Adina Ionela Oroş – clasa a XI-a), inginerul Constantin Dunăre şi maistrul instructor Marean Farcaş la Liceul Tehnologic din localitatea Nisiporeşti (menţiune la tehnologie, elevul Marius Andrei Pal, clasa a XI-a), Florin Hriban, profesor de religie ortodoxă la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec Ștefănescu” (menţiune la religie ortodoxă, elevul Paul Constantin Samoilă – clasa a IX-a).

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0