Prima paginăSocial

„Dacă vrei să schimbi ceva în viaţa ta, începe cu tine”

Un bărbat, fost mare consumator de băuturi alcoolice, povesteşte cum i s-a schimbat viaţa după ce a renunţat complet, la 59 de ani, la alcool, datorită întâlnirilor din cadrul Clubului Alcoolicilor în Recuperare.

Din 2011, la Roman există o filială a Asociaţiei Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare (ACAR), care funcţionează în scopuri sociale caritabile, oferind persoanelor care au probleme cu alcoolul şi familiilor acestora servicii de recuperare psiho-socială, post-cură. Unul dintre primii pacienţi care au participat la întâlnirile acestui club a fost un bărbat de 59 de ani, din Roman (care nu doreşte să i se cunoască identitatea şi căruia îi vom spune Adrian), care, luna aceasta, a sărbătorit trei ani de când nu a mai consumat niciun strop de alcool.

Adrian a început să consume alcool încă din tinereţe. La început, se întâmpla numai la petreceri sau la anumite întâlniri cu prietenii, dar apoi nu mai era zi în care el să nu bea măcar o bere, iar alcoolul, pentru el, devenise un mijloc de socializare, un refugiu, un stil de viaţă. La 25 de ani s-a căsătorit, dar, după nouă ani, soţia nu a mai suportat certurile şi neînţelegerile, toate din cauza faptului că Adrian venea mai mereu beat acasă de la serviciu, aşa că a divorţat. De atunci, bărbatul locuieşte cu mama sa.

Un infarct a declanşat dorinţa de recuperare

Până la vârsta de 56 de ani, Adrian a dus o viaţă foarte dezordonată. Bea şi fuma foarte mult, avea numai prieteni care îl invitau la un pahar, avea probleme la serviciu, motiv pentru care a fost şi dat afară la un moment dat. La 56 de ani, mai exact pe 31 martie 2011, a avut loc un eveniment care avea să îi schimbe viaţa pentru totdeauna. Aflându-se la muncă, dintr-o dată a simţit o durere puternică în piept, iar şeful lui l-a transportat de urgenţă la spital. Acolo, s-a constatat că Adrian a suferit un infarct, iar medicii de la Roman l-au trimis la un spital din Iaşi, unde a fost operat şi i s-a montat un stent la inimă. Acela a fost momentul în care medicii i-au spus că trebuie să renunţe definitiv, în primul rând, la fumat. „Atât de speriat am fost încât recomandarea de a renunţa la fumat am privit-o ca pe un ordin, şi aşa am făcut. Din acel momoment, nici să fumez nu am mai simţit nevoie. Am adoptat şi un regim alimentar corespunzător problemelor avute, dar, recunosc, însă, că o bere am continuat să mai beau”, povesteşte Adrian.

În vara aceluiaşi an, bărbatul a fost vizitat de una dintre surorile lui, care locuieşte în Târgu Jiu. Dorind să îl ajute să scape şi de dependenţa de alcool, aceasta s-a interesat de la preoţii catolici din localitatea sa şi a aflat că există Asociaţia Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare la Iaşi. Luând legătura cu cei de acolo, femeia a aflat că tocmai ce urma să se înfiinţeze un astfel de grup şi la Roman, sub coordonarea psihologului Mihaela Moraru. Ea a fost cea care i-a povestit lui Adrian despre acest club.

De trei ani, abstinenţă totală

Deşi, la început, bărbatul nu ştia ce o să însemne pentru el participarea la întâlnirile acelui grup, cu timpul s-a obişnuit şi a avut tăria de a renunţa complet la consumul de alcool, pentru a respecta promisiunile pe care le făcea coordonatorului. „La prima întâlnire, pe 4 septembrie 2011, a mai participat o familie, iar persoana cu probleme a spus că nu mai consumase nimic de şapte zile. Eu băusem o bere chiar în acea zi. Atunci mi-am spus: oare eu chiar nu pot să ma abţin? Astfel, am promis că nu o să mai beau nimic, şi aşa a fost”, mărturiseşte Adrian.

De atunci, viaţa lui s-a schimbat radical. În primul rând, nu a mai avut probleme de sănătate. Apoi, nici la serviciu nu s-a mai certat nici cu şeful, nici cu colegii, iar atmosfera de acasă s-a schimbat total. Între timp, şi-a făcut alţi prieteni, în special dintre cei cu care participa la întâlnirile grupului de suport. Ulterior, a devenit un exemplu pentru cei care intrau în acest grup, iar experienţa lui îi mobilizează pe mulţi dintre ei să renunţe la acest viciu.

„Scopul principal al întâlnirilor de la grup este de a ne întări în permanenţă voinţa de renunţare definitivă la consumul de alcool. Participând săptămână de săptămână la aceste întâlniri şi luându-mi angajamentul faţa de mine că nu o sa mai consum alcool, pentru sănătatea mea, am ajuns astăzi, 21 septembrie 2014, să am peste trei ani de când am renunţat la acest viciu. Grupul de la Clubul Alcoolicilor în Recuperare a fost, pentru mine, acel impuls din exterior de care aveam nevoie pentru a mă decide să renunţ, iar coordonatorii, cu mult tact şi profesionalism, m-au îndrumat spre drumul cel bun pe care merg acum”, mărturiseşte Adrian.

Persoanele care doresc să beneficieze de sprijinul specialiştilor Asociaţiei Clubului Alcoolicilor în Recuperare Roman pot lua legătura cu psihologul Mihaela Moraru, la numărul de telefon 0746.697.571.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0