Prima paginăActualitateRoman

Curtea de Conturi a „micşorat” facturile de gaz ale şcolilor

Dimensiune text

Unităţile de învăţământ din Roman plăteau facturile de gaz cu tot cu accize. Curtea de Conturi a dispus ca plata accizei să fie recuperată, fiindcă unităţile de învăţământ nu trebuie să o achite. 

Primarul municipiului Roman consideră că autorităţile centrale cer corectitudine maximă de la administraţiile locale, în condiţiile în care acest lucru nu se întâmplă nici la ministere. Laurenţiu Dan Leoreanu a discutat despre acest lucru în contextul în care Curtea de Conturi a României a făcut publice rapoartele acţiunilor de audit desfăşurate la Roman în prima jumătate a anului 2014.

Conform raportului Curţii de Conturi, Primăria Roman nu a aplicat măsurile de executare silită, conform prevederilor legale şi normelor de aplicare ale acestora, valoarea estimată a abaterii fiind de 1.204.931 lei; nu a înregistrat în contul de active fixe corporale lucrările de investiţii finalizate la data de 31 decembrie 2013, valoarea estimată a acestora fiind de 5.664.546,01 lei, şi a înregistrat eronat în evidenţa contabilă bunuri aparţinând domeniului public sau privat al statului sau al unităţii administrativ-teritoriale, valoarea estimată a abaterii fiind de 240.441,31 lei (ordonatori terţiari de credite).

Au mai fost constatate: „angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor bugetare în neconcordanţă cu prevederile legii bugetare şi cu destinaţia stabilită, prin efectuarea de cheltuieli de  capital fără contraprestaţii în valoare de 181.855 lei; efectuarea de plăţi nejustificate, reprezentând contravaloarea accizelor incluse în facturile emise pentru consumul de gaze naturale utilizate pentru încălzire, de instituţiile de învăţământ, în perioada ianuarie 2012 –  aprilie 2014, valoarea estimată a abaterii fiind de 244.611,62 lei; nerespectarea prevederilor legale privind calcularea, evidenţierea şi virarea la bugetul statului a sumelor datorate de instituţiile publice pentru neangajarea de persoane cu handicap, valoarea estimată a abaterii fiind de 143.125 lei (ordonatori terţiari de credite); nu au fost respectate procedurile privind organizarea şi efectuarea inventarierii anuale, valoarea estimată a abaterii fiind de 3.042.838,71 lei (ordonatori terţiari de credite)”.

„Școlile sunt scutite de acciza la gaz, dar nu au ştiut acest aspect şi au plătit facturile integral. Iar E.ON Gaz a încasat toţi banii. După ce a venit Curtea de Conturi, s-a făcut notificare către E.ON Gaz, iar sumele în plus au fost scăzute din facturile ce au urmat. O altă neregulă a fost aceea că lucrările efectuate la şcoli au fost prinse doar în inventarul şcolilor, nu şi în cel al primăriei. Curtea de Conturi ne-a cerut includerea în inventar şi a acestor lucrări şi noi ne-am conformat. O altă neregulă descoperită a fost aceea că nu am virat la bugetul de stat sumele în cazul persoanelor cu handicap. Dar noi nu am făcut asta pentru că nouă ministerul nu ne-a trimis sumele aferente. Noi, primăria, suntem doar un intermediar, dar, în practică, de multe ori, acoperim din bugetul propriu aceste sume, până ne vin banii de la minister. Nouă ni se cere să fim corecţi, dar nici alţii nu sunt chiar atât de corecţi”, a spus primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Primarul municipiului Roman a explicat şi capitolul „cheltuieli fără contraprestaţii”, care sugerează plata unor lucrări neefectuate. Acesta a precizat că este vorba de contravaloarea scării interioare de la turnul Bibliotecii Municipale. „Noi aveam materiale achiziţionate, scara era aproape gata, dar nu era montată, iar Curtea de Conturi a spus ca banii să fie daţi înapoi. I-am dat înapoi Consiliului Judeţean, că de acolo a venit finanţarea. Și, anul următor, i-am primit din nou”, a adăugat primarul Leoreanu.

COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • Antena 3 6 ani

  Te doare tare problema noastra, dupa ce ne-ai adus la sapa de lemn.
  Tic-tac.
  Daca totul este CORECT ce rost au EXPLICATIILE??!!
  Tic-tac…

  • sparta 6 ani

   as mai mult eschive decat explicatii. aburirea votantului tehnici de manipulare. şkepsis matematic

  • Cititor 6 ani

   Chiar daca ai fost spalat pe creier, tot te pindeste atacul cerebral. Tic-tac…

   • ANTENA III 6 ani

    Dupa cum ti-a spus mentorul tau, nu te mai uita la Antene in perioada urmatoare.
    Mai bine stai si analizeaza NELEGIURILE si NEDREPTATILE pe care le-ai facut si cati oameni NEVINOVATI au SUFERIT din cauza ta!